Ga naar de inhoud

Vanavond Tyson Fury vs. Francis Ngannou: Show? Geld! En "Wat als...?"

 za 28 oktober 2023 13:32
Tyson Fury (links) oogt "iets" minder scherp dan Francis Ngannou (rechts)
Tyson Fury (links) oogt "iets" minder scherp dan Francis Ngannou (rechts)

Vanavond vindt in Riyad, Saudi-Arabië, de "Battle of the Baddest" plaats. Een bokswedstrijd tussen de ongeslagen wereldkampioen zwaargewichten in de WBC, Tyson Fury, en de MMA-gigant Francis Ngannou. Wat mogen we verwachten van dit overhypete gevecht?

Bekijk hier de officiële trailer

Slip 'n Slide vs. The Nuclear Option

Het moet van Floyd Mayweather vs. Connor McGregor geleden zijn (en neen, Jake Paul tellen we niet mee) dat er nog eens zo'n wereldwijde hype geweest is voor een bokswedstrijd.

 

Nadat de onbetwiste wereldkampioen zwaargewichten in de MMA zijn contract bij de UFC had uitgediend en getekend had voor een andere vechtsportorganisatie (PFL), lag de weg voor Francis Ngannou open om zijn droom te realiseren en het op te nemen tegen de ongeslagen bokser Tyson Fury.

 

Een mooie, lucratieve droom. Maar elke zichzelf respecterende bokskenner is ervan overtuigd dat de ervaring en de intrinsieke boksvaardigheden van wereldkampioen Fury (36) gewoonweg te groot zijn voor de 1 jaar jongere Kameroener.

 

"Het zal voor Ngannou moeilijk, zo niet onmogelijk zijn om Fury te raken. De Gipsy King is een meester in de slip 'n slide, het ontwijken van punches, en zal de slagen van de minder getalenteerde Ngannou van mijlenver zien aankomen en ontwijken", aldus UFC-commentator Joe Rogan in zijn podcast.

Ngannou heeft de "nuclear option". Hij kan iedereen op deze planeet met één punch knock-out slaan.

Joe Rogan, UFC-commentator

Dit gezegd zijnde is Francis Ngannou een natural heavyweight: 120 kilogram pure spiermassa, met vuisten als voorhamers. Hij moest zelfs massa verliezen om het vereiste gewicht te halen. Hij zal ook wel wat van zijn pure kracht opgeofferd hebben om meer snelheid te krijgen en zo een kans te maken om Fury te raken. 

 

"Francis Ngannou heeft de nuclear option", aldus Joe Rogan. "Hij kan met één verwoestende uithaal iedereen op deze planeet knock-out slaan en dus ook
Tyson Fury."

In de UFC sloeg hij ooit Alistair Overeem ko met een punch die de wereld rondging op sociale media. Volgens Joe Rogan was die perfect uitgevoerd en zag Ngannou de opening, maar hij gelooft nooit dat zo’n punch bij Tyson Fury zou werken.

 

"Wanneer Francis enkel aan boksen moet denken en niet moet vrezen voor een grondgevecht, zoals in MMA, dan kunnen er hier en daar wel eens enkele bommen landen", volgens Rogan. "Maar of dat genoeg zal zijn?"

 

Mike Tyson, die samen met Ngannou getraind heeft, gelooft in de Kameroener: "Ik denk dat The Predator de Gipsy King naar dromenland kan sturen."

Echt boksen of show opvoeren?

Als we Tyson Fury en z'n entourage mogen geloven wordt het zeker geen exhibitiewedstrijd. Hoewel...

 

Oké, het is een echte boksmatch, over 10 ronden, met 3 echte juryleden. Maar de WBC-wereldtitel van Fury staat niet op het spel. Het enige wat de Gipsy King kan verliezen is zijn ongeslagen status en het aura dat daarbij hoort.

 

Maar of beide boksers dan echt serieus met elkaar zullen kampen, is nog maar de
vraag, want er hangt een groot voorbehoud boven het gevecht.

 

Eind september ondertekenden Tyson Fury en de Oekraïner Oleksander Usyk, de wereldkampioen in alle andere boksbonden, een contract dat beide zwaargewichten op 23 december (eerder 2024) tegenover elkaar zet met als inzet alle wereldtitels.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Beide boksers zijn nog ongeslagen en het zou de eerste keer ooit zijn dat alle gordels van de 4 grootste boksbonden (WBC, WBA, WBO, IBF) aan één zwaargewicht toebehoren.


Dus, of Tyson Fury het risico zal nemen om tegen Ngannou geblesseerd te raken, laat staan ko gemept te worden, is nog maar zeer de vraag. Want dat zet heel het titelgevecht tegen Usyk op de helling.


Tot slot nog even over geld, want daar draait het in deze kamp nu eenmaal ook om. 

 

Fury vs. Ngannou zal te zien zijn onder de pay-per-viewformule. Dat betekent dat kijkers moeten betalen om de kamp te kunnen zien. 9,99 dollar om precies te zijn.


Zelfs in PPV-termen is dat belachelijk veel. Maar als je weet dat Fury om en bij de 50 miljoen dollar krijgt en Ngannou 10 miljoen, dan weet je dat er grof geld moet en zal verdiend worden.

Gerelateerd: