Ga naar de inhoud

José Mourinho bijt van zich af na Romeinse rampstart: "Ik ben niet het probleem"

Mourinho, hier in gesprek met Lukaku, zit in slechte papieren.

Na een slappe seizoensstart en een 4-1-nederlaag tegen Genoa loert de crisis om de hoek in Rome. Het succesrecept van coach José Mourinho - bezig aan zijn derde seizoen in de Italiaanse hoofdstad - lijkt achterhaald, maar de Portugees wil van geen wijken weten. "Ik heb geen schrik en heb genoeg zelfvertrouwen."

Met amper vijf op achttien, enkele dagen geleden nog een kansloze 4-1-nederlaag op het veld van Genoa en een zestiende plaats in de Serie A, is AS Roma dramatisch aan het nieuwe seizoen begonnen in Italië.


Na twee degelijke jaren is coach José Mourinho intussen ook in Rome aan zijn beruchte derde seizoen bezig. Bij heel wat van zijn vorige clubs liep het in het derde seizoen onder de Portugees grondig fout.


Na twee Europese finales op rij en de veelbesproken komst van Romelu Lukaku, die tot eind dit seizoen gehuurd wordt van Chelsea, waren de verwachtingen nochtans hooggespannen.    


"Drie maanden geleden zeiden ze dat het een ramp zou zijn als ik zou vertrekken. En nu zou ik het probleem zijn?", vroeg de coach zich zaterdag af tijdens het persmoment in de aanloop naar de competitiematch van zondag tegen Frosinone. Om een crisis en een supportersopstand te vermijden, moet Roma winnen.

 

(lees verder onder de link)

Geen excuses

"Ik weet niet wat er over mij gezegd en geschreven wordt. Maar ik weet wel dat ik niet het probleem ben. Achter elke situatie zitten er telkens meerdere factoren."

 

"Als we winnen, zeg ik ook niet dat die zege dankzij mij tot stand gekomen is. Hetzelfde geldt voor een nederlaag. Ik ben hier alleen maar om elke dag het beste van mezelf te geven aan de zijde van mijn spelers en de fans."   

 

Aan een vroegtijdig afscheid denkt Mourinho naar eigen zeggen niet. De zestigjarige Portugees ligt nog tot eind dit seizoen onder contract in het Olimpicostadion. De club mikt dit seizoen op kwalificatie voor de Champions League.

 

"Enkel Dan Friedkin (de clubeigenaar en voorzitter, red.) kan me zeggen dat we er voor 30 juni mee ophouden. Ik neem dan ook mijn verantwoordelijkheden. Schrik heb ik niet en aan vertrouwen ontbreekt het zeker niet. Excuses moeten we dan ook niet zoeken: het wordt tijd dat we wedstrijden winnen."   

Ik weet dat ik niet het probleem ben. Als we winnen, zeg ik ook niet dat die zege dankzij mij tot stand gekomen is. Hetzelfde geldt voor een nederlaag.

José Mourinho

Maar dat lukte de trotse Romeinen dit seizoen in de competitie nog maar één keer. Twee weken geleden kreeg Empoli maar liefst zeven doelpunten om de oren. Lukaku scoorde toen zijn eerste voor de Giallorossi.


De Rode Duivel zette met ook nog treffers tegen FC Sheriff en Torino een reeksje van drie neer voor zijn nieuwe club. In Genoa zag de Belgische topschutter aller tijden een doelpunt afgekeurd worden en zweeg voor het overige ook zijn kanon.