Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Nys en Vandegoor zagen een imposante lead-out van Van der Poel: "Zege voor 90-95% op zijn conto"

 di 4 juli 2023 20:02

Bestaat er op dit moment een betere lead-out dan Mathieu van der Poel? De Nederlander nam voor de tweede dag op een rij Jasper Philipsen op sleeptouw voor evenveel zeges. "Zonder Van der Poel was Philipsen zelfs nooit in stelling gekomen om te sprinten", zag Sven Nys. Dat was voor de declassering van Van der Poel, want de jury had ook een gevaarlijk manoeuvre gezien.

"Een bende losgeslagen stieren."

 

Zo omschreef Christophe Vandegoor de aankomst van het peloton op het autocircuit in Nogaro. De renners legden de etappe van vandaag in wandeltempo af en barstten dus van de energie in de slotkilometers.

 

Toch lag dat energieniveau bij 1 renner precies nog vele keren hoger dan bij al de rest.

 

"Van der Poel was gisteren al indrukwekkend, maar vandaag mag de zege van Philipsen gewoon voor 90-95% op zijn conto geschreven worden", stelt Vandegoor.

 

Sven Nys kan niet anders dan zijn collega gelijk geven. "Als Van der Poel Girmay niet opzijzet, kan Philipsen zelfs nooit in stelling komen om te sprinten." Dat opzijzetten gebeurde foutief, oordeelde de jury. Enkele uren na de finish werd de Nederlander gedeclasseerd, toen was deze podcast al opgenomen.

Het is indrukwekkend wat Van der Poel doet. Schouder tegen schouder, klein tikje geven en dan vol sprinten.

Sven Nys, voor hij wist dat Van der Poel gedeclasseerd zou worden

De analist vindt de lead-out van vandaag dan ook nog veel straffer dan die van gisteren. "Gisteren was het gewoon op snelheid, vandaag moest er echt een gaatje gecreëerd worden", stelt Nys.

 

"Het is indrukwekkend wat hij doet. Schouder tegen schouder, klein tikje geven en dan vol sprinten. Zo zet hij Philipsen op de perfecte afstand af, op zo'n 250 meter van de meet."

 

En toch is er volgens José De Cauwer nog werk aan de lead-out van Alpecin-Deceuninck. "Want er was eigenlijk geen trein vandaag. Van der Poel moest alles alleen doen."

 

"Maar het is natuurlijk wel Van der Poel. Iedereen gaat toch net ietsje rapper aan de kant voor hem", besluit De Cauwer.

 

En zelfs aan een eenmanstrein heeft Philipsen blijkbaar voldoende. Als die eenmanstrein de naam Van der Poel draagt, natuurlijk.

Beluister hier de podcast en de analyse van Renaat Schotte en José De Cauwer

Gerelateerd: