Jouw ploeg ook aan de start?
rit 20  /  21 - Nice > Col de la Couillole
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Lead-out Mathieu van der Poel gedeclasseerd voor ellebogenwerk in massasprint

 di 4 juli 2023 20:10
" "
Mathieu van der Poel duwt Girmay opzij, zie onderaan op de foto.

Mathieu van der Poel loodste Jasper Philipsen naar een tweede spurtzege op een rij in de Tour, maar de Nederlander deed dat niet helemaal volgens het boekje. In de laatste rechte lijn maakte Van der Poel de weg vrij met een elleboogduw aan Biniam Girmay. De jury declasseert hem voor die actie. Dat verandert evenwel niets aan de winst voor Philipsen.

"Ik kon geen gat vinden, maar kon er uiteindelijk toch tussendoor en Jasper perfect afzetten", vertelde Mathieu van der Poel aan een Nederlandse journalist na de massaspurt vandaag.

De superman van Alpecin-Deceuninck deelde evenwel een kwak uit aan Girmay om door te kunnen. Dat heeft niet alleen de jury gezien. In hun communiqué na de rit bestraften de koerscommissarissen Van der Poel met een declassering: hij wordt teruggezet naar de laatste plaats van de groep waarin hij finishte.

De uitleg voor de straf: "Hij wijkt af van zijn lijn met een elleboog tijdens de massasprint, waarbij hij andere renners in gevaar brengt."

Van der Poel moet ook 500 Zwitserse frank (511 euro) boete betalen en krijgt 13 punten aftrek in het puntenklassement. In de rituitslag zakte hij van de 16e naar de 22e plaats.

Van der Poel wordt alom geroemd voor zijn lead-outkwaliteiten, maar vandaag gebruikte hij die niet op een reglementaire manier.

Van der Poel wijkt af van zijn lijn met een elleboog tijdens de sprint, waarbij hij andere renners in gevaar brengt.

Koerscommissarissen

Derde van de dag Bauhaus ook bestraft

Niet alleen Van der Poel wordt bestraft. Ook Phil Bauhaus, de sprinter van Bahrein Victorious, kreeg een sanctie. De Duitser werd derde, maar hinderde op 1,8 km van de streep een andere renner "om hem te vertragen of om hem te verhinderen progressie te maken".

Sanctie: 500 Zwitserse frank boete, -50 punten in het puntenklassement en 30 seconden straftijd in het algemene klassement. Hij mag wel zijn 3e plaats houden. 

Gerelateerd: