Ga naar de inhoud

"Europese Spelen hebben nood aan duidelijk en coherent format om grote troef uit te spelen"

 ma 3 juli 2023 14:49
De slotceremonie van de Europese Spelen in het voetbalstadion van Krakau.

Het grootste sportevenement van de zomer zit erop. België behaalde 13 medailles op de Europese Spelen in Krakau, maar leven deed het evenement niet. Hermien Vanbeveren, onze vrouw ter plaatse, maakt de balans op.

De Belgische delegatieleider Olav Spahl legde de vinger op de wonde bij zijn analyse van de Belgische prestaties. "Er moet een stabiel programma van de Europese Spelen komen. Zo is het nu onmogelijk om onze 13 medailles te vergelijken met onze prestatie in Minsk 4 jaar geleden."


Het is meteen het grootste werkpunt van de Europese Spelen: duidelijkheid over het sportieve belang en programma. Je kunt inderdaad niet vergelijken met de vorige Europese Spelen. Van editie tot editie wisselen de aanwezige sporten. Bovendien is het sportieve belang per sport ook anders.


Voor sommige sporten was het een Europees kampioenschap, zoals mountainbike. Je had ook sporten zoals boksen waar een rechtstreeks olympisch ticket op het spel stond, bij andere sporten ging het enkel om olympische kwalificatiepunten. Dat maakt het al abstracter.

 

En dan waren er ook nog sporten waar het enkel ging om de medailles van de Europese Spelen, eigenlijk de eer dus. Dat wisselende sportieve belang helpt het beeld van de Europese Spelen niet vooruit. Een duidelijk format zou daarbij helpen, want nu moet je bij elke sport denken: wat staat hier op het spel?

Heeft West-Europa goesting om dit evenement te organiseren?

Wat deze editie ook niet hielp, de plaatselijke bevolking was niet zo gediend met de Europese Spelen. Vier jaar geleden toen Krakau als enige kandidaat de organisatie toebedeeld kreeg, was dat misschien anders, maar onder meer door de Russische inval in Oekraïne hebben de Polen in Krakau andere dingen aan hun hoofd.

 

En dat de studentencampus deels ontruimd werd voor het atletendorp zette ook kwaad bloed. Studenten werden tijdens de examens verplicht om tijdelijk te verhuizen. Die studenten zullen wel geen zin gehad hebben om dan een sport mee te pikken.

 

Zo viel de publieke belangstelling wat tegen, al moet dat genuanceerd worden. Bij het schansspringen en het 3x3 basketbal was die er wel, niet toevallig in sporten waar Polen medaillekandidaten had.

De timing van een jaar voor de Olympische Spelen is een troef die nu nog te weinig gebruikt wordt.

Maar na Europese Spelen in Bakoe, Minsk en Krakau is het misschien niet slecht dat de gaststad de volgende keer nog wat meer opschuift naar het westen. Al vraag ik me af of in West-Europa de goesting aanwezig is om dit te organiseren.

 

Voorlopig is de toekomst nog onzeker, een gaststad voor over 4 jaar is er nog niet. En daar mogen ze toch niet te lang mee wachten, want er is ook de concurrentie met de Europese Kampioenschappen.

 

Daarom zou het helpen om een duidelijk en coherent format te ontwikkelen. "Voor ons is het belangrijkste dat de focus op de olympische sporten blijft liggen en dat dit gelinkt wordt aan kwalificatie voor de Olympische Spelen", heeft Olav Spahl een duidelijke voorzet. Zeker met de timing van een jaar voor de Olympische Spelen is dat een troef, die nu te weinig gebruikt wordt.

Dit waren de Europese Spelen van de Belgische atleten

Gerelateerd: