Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Gehoord in Kopman: de ideale mix voor je Tourploeg en Thomas Huyghe die wil weten wanneer Wout van Aert papa wordt

 vr 23 juni 2023 15:21
Wout van Aert
Geef je 10 miljoen euro uit aan Wout van Aert of niet?

Hoe ziet de ideale Tourploeg eruit? In onze podcast Kopman geeft Brett Luijs, de man van het getal, tips en tricks. Thomas Huyghe zit dan weer met een prangende vraag over Wout van Aert.

Wil je Tourmanager sterk openen? Brett Luijs bestudeert de date, hij pluist de statistieken uit en giet ze in Excels.

 

Zijn advies? Haal meteen de grote kanonnen boven voor het openingsweekend in Baskenland.

 

"In de eerste etappe maken de klassementsmannen 60 procent kans", heeft hij berekend. "De heuvelspecialisten, zoals Wout van Aert en Mathieu van der Poel, geef ik 40 procent."


"Dat is misschien weinig, maar de laatste klim (de Côte de Pike) ziet er echt zwaar uit. En de slotkilometer in Bilbao heeft een stijgingspercentage van 13 procent."


Voor de sprinters is het wachten tot dag 3, wanneer de Tour Baskenland ruilt voor Frankrijk. Luijs: "Ik zie 5 of maximaal 8 kansen voor de snelle mannen in deze Tour."

 

En tijdrijders? "Die zou ik niet selecteren", antwoordt hij. "De enige tijdrit die op het programma staat, is er een met veel hoogtemeters. Daar gaan de klassementsmannen komen bovendrijven."

rit 1 Tour de France
De openingsrit van de Tour is pittig.

9 klassementsrenners, 4 sprinters, 2 klimmers en 1 heuvelspecialist

Favorieten Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard kosten 11 miljoen euro, voor Wout van Aert betaal je 10 miljoen, Mathieu van der Poel heb je voor 9 miljoen.


"Op basis van zijn vormpeil zou ik Mathieu van der Poel selecteren, maar ik zie maar 3 à 4 echte kansen voor de heuvelspecialisten in deze Tour. Daarom twijfel ik lichtjes", geeft Brett Luijs mee in Kopman.


Alles op de klassementsrenners dan maar? Luijs: "Om goed in Parijs te eindigen kom ik uit bij 9 klassementmannen, 4 sprinters, 2 klimmers en 1 heuvelspecialist."

 

Die hoef je niet meteen in te kopen. "Neen, voor de klassementsrenners zou ik tijdens de Tour de transfermarkt opgaan. Want er gaan sowieso renners vroegtijdig falen of moeten opgeven."


"Daarom begin je beter met 7 klassementsrenners en 6 sprinters aan de Tour", heeft Luijs uitgerekend.

 

Die sprinters hoeven geen pure sprinters te zijn. "Dan hebben we het over Fabio Jakobsen of Dylan Groenewegen", legt Sporza-specialist Hannes Tahon uit in Kopman.

 

"Ik zou in mijn ploeg ook opteren voor Biniam Girmay of Jasper Philipsen. Zij kunnen ook op een wat lastigere aankomst uit de voeten."


"En welke sprinter overleeft de bergen? Daar moet je ook goed over nadenken."

Jasper Philipsen
Tip: sprinter Jasper Philipsen kan ook een lastigere aankomst aan.

Haalt vader in spe Wout van Aert Parijs?

Wout van Aert overleeft sowieso de bergen. Maar... hij staat op het punt om opnieuw papa te worden.


In de Tour? "Want een tweede baby komt altijd wat vroeger", weet Thomas Huyghe, de man van het volk, die geobsedeerd is door Tourmanager.


Net als u, als u tot hier geraakt bent in dit artikel. Succes met de selectie!

Gerelateerd: