Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Doe mee met de giromanager 2024!
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Hoe straf is het dat Evenepoel een tijdrit won met corona? En kon hij niet gewoon in de Giro blijven?

 ma 15 mei 2023 06:13
" "
Evenepoel voelde zich de voorbije dagen niet te best, ook gisteren in de tijdrit niet, we weten nu waarom.

Het maakt zijn tijdritzege alleen maar extra speciaal. Remco Evenepoel klopte alles en iedereen met corona in zijn lijf. Hoe onwaarschijnlijk is die prestatie? "Het toont nog maar eens aan wat voor een straffe atleet Remco is", aldus viroloog Marc Van Ranst.

"Het is gevaarlijk om met corona voort te rijden"

Een donderslag bij heldere hemel.

 

Rond vijf uur klopte Remco Evenepoel renners van wereldklasse in een zware tijdrit, geen halve dag later blijkt hij corona te hebben. Kan u het ook niet geloven?

 

Ook viroloog Marc Van Ranst viel compleet uit de lucht bij het nieuws. "Echt? Heel straf. Een ramp voor hem, de ploeg en alle wielerfans in België."

 

Al komt het voor Van Ranst niet helemáál als een verrassing: "We zijn een beetje in slaap gewiegd omdat onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de noodtoestand ophief, maar corona is er natuurlijk nog altijd wel. En niet alleen in het wielrennen. Dat weten we door de metingen die we doen in het rioolwater."

 

"Op de fiets zal Remco het niet opgedaan hebben, wel in een plek met slechte verluchting en veel volk – zoals die perszaal voor de start."

Ik hoop alleen maar dat de testen deftig uitgevoerd zijn en dat het geen valspositief resultaat was.

Marc Van Ranst

"Ik denk wel niet dat Evenepoel veel corona zal hebben", gaat Van Ranst verder. "Het zal nog in een beginnende fase zijn. Ik hoop alleen maar dat de testen deftig uitgevoerd zijn en dat het geen valspositief resultaat was. Ach, de ploeg zal wel zeker zijn."

Maar hoe straf was de prestatie van een zieke Evenepoel nu eigenlijk?

 

"Corona heeft niet meer de volle kracht zoals vroeger, maar toch... U en ik gaan zo'n prestatie niet leveren. Sportmensen voelen het effect minder. Het toont nog maar eens aan wat voor grote atleet Evenepoel is. Misschien verklaart het meteen waarom zijn voorsprong kleiner dan verwacht was."

En was het geen optie dat de roze trui gewoon in koers bleef, ondanks de protocollen van de ploeg? Want het is niet zo dat de Giro verplicht dat een renner met corona eruit moet. Het is aan de medische staf om te beslissen.

 

Van Ranst: "Het is uiteraard geen wandelwedstrijd van Wilsele naar Leuven, hé. Evenepoel heeft de juiste beslissing genomen voor zijn gezondheid. Ik zou hem ook zeker uit koers genomen hebben bij symptomen. Het is dan wel rustdag, maar het moeilijkste in deze Giro komt er nog aan."

"Je kunt geen urenlang een berg oprijden, als je corona hebt. Dat gaat niet. En wanneer het gaat, zal het niet comfortabel zijn en eigenlijk nog gevaarlijk ook." 

"Bovendien leef je daar nog altijd in een groep. Je kunt het niet maken om iedereen daar te besmetten, zelfs nu het virus minder sterk is dan vroeger." 

Evenepoel heeft de juiste beslissing genomen voor zijn gezondheid.

Marc Van Ranst

Evenepoel was de enige van heel de ploeg - renners, staf en entourage - die positief testte. "Hoeveel pech kan je hebben? Die interviews na de wedstrijd ergens binnen, dopingtesten in een of ander containertje... daar loop je het spijtig genoeg op."

De conclusie: "Corona is niet weg. We moeten daarmee leven. We mogen ook niet verwachten van sporters dat ze - wanneer ze griep of corona hebben - blijven hun werk doen. Wanneer wij griep hebben, blijven wij ook thuis."

Gerelateerd: