Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 21  /  21 - Rome - Rome
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Patrick Lefevere heeft gisteren gevloekt: "Hopelijk geen grotere schade tegen rustdag maandag"

 do 11 mei 2023 09:02
" "
"Hij was goed, maar die valpartijen zijn niet oké", hoopt teambaas Lefevere dat zijn kopman zonder veel schade maandag rustdag haalt.

Zo mooi alles liep voor Remco Evenepoel in de eerste dagen van de Giro, zo hard schrikken was zijn dubbele valpartij gisteren. In de eerste plaats natuurlijk voor de renner, maar ook teambaas Patrick Lefevere van Soudal-Quick Step hield even zijn hart vast. "Dit soort toestanden kun je meemaken in Zuid-Italië. We bekijken het vanaf nu dag per dag."

De Ochtend belde Lefevere iets na 8 uur in het hotel van de ploeg op. "Maar ik heb Remco nog niet gezien, ik weet hetzelfde als jullie", kon hij nog geen update van de nacht van de wereldkampioen geven.

Lefevere schetst nog eens hoe hij de dag gisteren beleefde: "Bij die eerste val door die hond kwam Evenepoel op zijn zitvlak terecht, waardoor hij pijn heeft aan zijn sacrum (heiligbeen, red)."

"En op het eind hadden we alles gedaan om uit de gevarenzone te blijven, want er werd al massaal gevallen. Net op het moment dat ze op de radio van de ploegleiding zegden: "Stop!", wil hij zich uit het gewoel laten zakken rechts, maar komen daar de mannen van Trek die van rechts naar links willen en daar gaat het fout."

"Bij de eerste renner kon Evenepoel zich nog rechthouden, maar hij viel half, waardoor de tweede renner tegen zijn stuur reed."

Het zou misschien slimmer zijn van de organisatie om de laatste 10 of 20 km te neutraliseren om dit soort ravage te vermijden

Patrick Lefevere

Uiteindelijk lijkt het mee te vallen, maar het is sowieso vloeken. "Absoluut. De ploeg was zogezegd afwezig eergisteren, maar gisteren waren ze echt goed. We hadden gewaarschuwd voor gevaar."

"Want we kennen deze streek. Er is ooit eens 50 man over een lijn gegleden die voor de publiciteit op de grond geschilderd was. In de spurt ging iedereen onderuit, zoals Cavendish gisteren."

Lefevere deed zuchtend een voorstel: "Het zou misschien slimmer zijn van de organisatie om de laatste 10 of 20 km te neutraliseren om dit soort ravage te vermijden."

(lees voort onder foto)

Mark Cavendish.

"Hopen dat de schade niet groter is op rustdag"

Renaat Schotte haalde gisteren aan dat de tweede dag vaak het lastigste is na een val en laat het morgen nu een zware bergrit zijn. "Dat zullen we morgen zien. Maar vandaag is het zeker ook geen makkelijke rit. Langs de Amalfitaanse kust is er geen meter recht en plat."

"Het wordt weer de hele dag zweten en proberen je plaats in het peloton te houden. We gaan dag per dag bekijken hoe hij zich voelt. Het lichaam reageert immers ook op blessures en inslagen."

De eerste rustdag is maandag. "We moeten hopen dat de schade dan niet groter geworden is."

Wat doet dit nu met het hoofd van de tot eergisteren van zelfvertrouwen blakende Evenepoel, is een vraag voor zijn baas. "Het is natuurlijk niet leuk. Hij was goed. Iedereen was aan het panikeren over de ploeg die zogezegd slecht was eergisteren, maar hijzelf was heel sereen: "Zolang ik niet in de problemen kom, is het geen probleem.""

"Daarna is er gebeurd wat er is gebeurd. En dat is niet oké."

"15 loslopende honden gisteren op parcours"

De tweede val gebeurde door bewegingen in het peloton, maar de eerste was op het conto te schrijven van een loslopende hond. En dat verraste Lefevere niet eens. "Ik was daarvoor op het parcours. Ik ga niet overdrijven, maar ik waande mij in Colombia, wij zagen zeker 15 loslopende honden."

"Dit soort toestanden kun je meemaken in Zuid-Italië. Dat is niet op te lossen. Als renner kun je daar geen rekening mee houden, maar je moet een beetje rekenen op de goodwill van de mensen: de politie en het publiek, dat ze begrijpen wat het gevaar van een hond kan zijn en dat ze hem wegjagen."

Gerelateerd: