Ga naar de inhoud

De 4 hoekstenen die Anderlecht straks overeind moeten houden: "Slimani is zo'n verdomde winnaar"

 do 20 april 2023 06:30
" "
U herkent Verbruggen, Slimani, Vertonghen en Riemer.

Houdt Anderlecht het hoofd koel in Alkmaar? Na de dreun in Genk zouden twijfels opnieuw kunnen opsteken. Toch staat paars-wit steviger in zijn schoenen door vier belangrijke hoekstenen. Frank Boeckx, recent nog assistent, schetst de kenmerken van elk fundament.

Brian Riemer: "Met iedereen een gesprek"

Los zand bij Felice Mazzu, een hecht collectief onder Brian Riemer.

 

De trainerswissel bij Anderlecht heeft zijn effect niet gemist op vlak van weerbaarheid. Herinner u hoe paars-wit in bijzonder zware omstandigheden de kwalificatie tegen Villarreal over de streep trok.

 

Volgens Boeckx de verdienste van de coach: "Hij hamerde er vanaf de eerste minuut op dat Anderlecht een echt team moest vormen. Jongens die niet voor de ploeg wilden spelen - zo waren er wel een aantal - gingen eruit of stonden niet meer op het veld."

 

"Weet je hoe Riemer dat duidelijk gemaakt heeft? Met cijfers. Hij toonde dat onze concurrenten meer liepen en duels wonnen. Yari Verschaeren kon makkelijk 13 kilometer per match aan, maar legde er slechts 11 af. Die "we voetballen ons er wel door"-cultuur moest eruit."

Iedereen kreeg altijd een uitleg voor bepaalde keuzes. Op die manier verlies je niemand.

Frank Boeckx

"Riemer kan het vuur er ook inbrengen omdat hij communicatief sterk is. Zijn speeches waren sterk, maar vooral individueel was zijn aanpak uitstekend. Met iedere basisspeler had hij na een wedstrijd een 1-op-1-gesprek. Iedereen kreeg altijd een uitleg voor bepaalde keuzes. Op die manier verlies je niemand."

Jan Vertonghen: "De ideale mentor"

Een avondje Alkmaar schrikt hem niet af.

 

Met 130 Europese wedstrijden op de teller heeft niemand meer ervaring dan Jan Vertonghen. De aanvoerder moet straks voor rust achterin zorgen.

 

Zijn straffe prestaties van de laatste maanden - een groot verschil met zijn onherkenbare wittebroodsperiode - doen alvast het beste verhopen.

 

"Die vijfmansdefensie bij Mazzu... Jan kan dat, maar daar was hij niet voor gekomen", zag Boeckx. "Nu loopt het veel beter."

 

"Jan is de echte kapitein van deze ploeg geworden. Op zijn eigen specifieke manier. Hij is niet de man die voor een match loopt te roepen en brullen, maar spreekt met iedereen op een rustige manier."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Ook tijdens een wedstrijd zal je zien dat Jan zich nooit kwaadmaakt... Tenzij het echt nodig is. (lachje) Zag je hem foeteren tegen Moussa N'Diaye dit weekend? Als je afspraken niet nakomt, zit hij er wel bijzonder kort op."

 

"Het maakt van Jan de ideale mentor voor iemand zoals Debast. Kijk, Wesley Hoedt was eerder iemand die agressief de confrontatie aanging. Het is oké om zo te zijn, maar deze groep heeft meer aan een kalme leider."

Bart Verbruggen: "Wat een ijskonijn"

Zijn statistieken voor dit weekend waren ronduit fenomenaal. Maar zou doelman Bart Verbruggen nu beginnen te twijfelen na de vijf tegengoals in Genk?

 

Boeckx schudt het hoofd: "Op mentaal vlak is Bart níét normaal. Ik heb dat vooral gemerkt toen zijn papa onverwacht overleed. Van Vincent Kompany mocht hij toen zo lang als nodig wegblijven, maar binnen de week stond hij alweer op Neerpede."

 

"Bart is een ijskonijn, dat nooit panikeert of onder de indruk is. Op die leeftijd is dat uniek. Zijn hele leven is gebouwd rond het bereiken van zijn sportieve doelen. Het is niet zomaar een spelletje voor hem."

 

"Met die honger maakt hij het verschil ten opzichte van Hendrik Van Crombrugge, die misschien zelfs een iets stabielere keeper was. Alleen wil Bart zó graag... Hij wou de nummer 1 van Anderlecht worden en blijven, zich in de nationale ploeg knokken en een grote transfer versieren. Bij Hendrik is dat toch een beetje afgevlakt."

Gerelateerd:

"Bovendien is er één groot verschil met toen Hendrik in doel stond: de oplossing-Slimani. Als Bart het even niet ziet, kan hij altijd hem als aanspeelpunt gebruiken."

 

"Hij trapt ook 15 à 20 meter verder uit dan Hendrik, dus dan kan je jongens als Amuzu rechtstreeks richting doel lanceren. Tegenstanders zetten daardoor minder graag hoog druk, waardoor er ruimte komt om te voetballen."

Islam Slimani: "Nog niet veel meegemaakt"

Last but not least: Islam Slimani, dus.


Van plan X tot publiekslieveling met 8 doelpunten achter zijn naam.

 

"Een heel intelligente gast", beschrijft Boeckx de Algerijn. "Weet je waar ik dat aan zie? Hij heeft heel goeie humor. In de kleedkamer is hij de eerste om een geslaagde grap te maken, maar op het veld... Daar is het zo'n verdomde winnaar. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. (lachje) Als het slecht gaat, kan zijn "plomb" dus wel eens springen."

In de kleedkamer is hij de eerste om een geslaagde grap te maken, maar op het veld... Daar is het zo'n verdomde winnaar.

Frank Boeckx

"Islam is iemand die zich gerespecteerd moet voelen om goed te presteren. Dat is de voorbije jaren niet het geval geweest, maar bij Anderlecht scoorde hij meteen en bleef hij staan. Hij was ook een broodnodige extra optie voorin. Raman en Stroeykens zijn lopers, Slimani een echte targetman met wie je naar de oorlog kan."

Gerelateerd: