Ga naar de inhoud
Stroeykens wordt getroost door Diawara
Stroeykens wordt getroost door Diawara

Het strafschopgeluk is op: AZ houdt ontgoochelend Anderlecht uit de halve finales

 do 20 april 2023 21:33
AZ
einde (pen.)
24-01
Anderlecht
AND
einde
2-0
AZ
 1. 5' - Doelpunt strafschop - Vangelis Pavlidis (1 - 0)
 2. 13' - Doelpunt - Vangelis Pavlidis (2 - 0)
 3. 29' - Geel - Tijjani Reijnders
 4. 32' - Geel - Amadou Diawara
 5. 40' - Geel - Vangelis Pavlidis
 1. 55' - Geel - Francis Amuzu
 2. 59' - Geel - Milos Kerkez
 3. 62' - Verv. Amir Murillo door Killian Sardella
 4. 76' - Verv. Lior Refaelov door Mario Stroeykens
 5. 80' - Geel - Sven Mijnans
 6. 90' - Verv. Majeed Ashimeru door Kristian Arnstad
 1. 101' - Verv. Myron van Brederode door Mexx Meerdink
 2. 101' - Verv. Milos Kerkez door Mees de Wit
 1. 111' - Verv. Amadou Diawara door Marco Kana
 2. 113' - Verv. Jens Odgaard door Djordje Mihailovic
 3. 113' - Verv. Sven Mijnans door Riechedly Bazoer
 4. 114' - Geel - Jordy Clasie
UEFA Europa Conference League - speeldag 2 - 20/04/23 - 18:47
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
5'
Vangelis Pavlidis
5'
Vangelis Pavlidis
1 - 0
13'
Vangelis Pavlidis
13'
Vangelis Pavlidis
2 - 0

Een ontnuchterende avond in Alkmaar. Anderlecht is er niet in geslaagd om voor het eerst sinds 1990 weer een Europese halve finale te halen. Paars-wit had na een kwartier zijn bonus al vergooid tegen AZ, maar kreunde toch nog richting strafschoppen. De Nederlanders waren feilloos, Jan Vertonghen en Killian Sardella misten: 4-1, boeken toe. 

AZ - Anderlecht in een notendop:

 • Sleutelmoment: Anderlecht gooit zijn fraaie 2-0-bonus meteen te grabbel in het openingskwartier. De toon is gezet. Paars-wit blijft achter de feiten aanhollen, ontsnapt enkele keren aan de 3-0 en sleept onverhoopt nog een penaltyreeks uit de brand. Daarin gaat het finaal kopje-onder.

 • Man van de match: Mathew Ryan moest vanavond nauwelijks in actie komen, maar stond er wanneer het moest en ontpopte zich in de strafschoppenreeks tot matchwinnaar voor AZ. Hij pareerde de eerste strafschop van Vertonghen en stopte ook die van Sardella.

 • Opvallend: Drie keer trok Anderlecht dit seizoen al aan het langste eind in een strafschoppenreeks. Europees triomfeerde het tegen Young Boys Bern en Loedogorets, in de beker tegen Lierse. De vierde reeks tegen AZ was er te veel aan.

Ontstellend zwak Anderlecht geeft bonus meteen weg

Wat een dramatische start voor Anderlecht. Nog voor het einde van het openingskwartier was paars-wit zijn 2-0-bonus uit de heenwedstrijd al kwijt. Na amper twee minuten tikte Murillo Kerkez licht aan in de zestien, maar scheidsrechter Massa wees resoluut naar de stip. Pavlidis pakte het cadeau dankbaar uit.
 

De Griekse aanvaller mocht een tiental minuten later opnieuw juichen. Odgaard kreeg op rechts een zee van ruimte en op zijn aangeven kon Pavlidis makkelijk zijn tweede van de avond maken. Anderlecht hing als los zand aaneen en zag sterretjes.

AZ vergat nadien een ontstellend zwak paars-wit helemaal af te straffen. Pavlidis liet zijn derde van de avond liggen na zwak uitverdedigen van Anderlecht en ook Mijnans strafte het geklungel achteraan niet af. 

Gelukkig voor de bezoekers was Verbruggen wél op niveau, tot twee keer toe pareerde hij een schot van Odgaard. Kort voor de rust kreeg ook Pavlidis nog maar eens een dot van een kans op de 3-0, maar Anderlecht kwam met de schrik vrij toen de Griek zijn aanname miste. 

Paal en Verbruggen houden paars-wit overeind

"Hoofd leegmaken en voetballen, er staat dedju een halve finale op het spel." Marc Coucke tweette een niet mis te verstane boodschap bij de start van de tweede helft, maar Anderlecht bleef in hetzelfde bedje ziek. AZ moest het wel zonder de geblesseerde Pavlidis doen en dat scheelde toch een slok op de borrel.

Anderlecht zag op het uur Murillo geblesseerd uitvallen, maar kon vijf minuten later eindelijk zelf eens voor gevaar zorgen. Na een gerateerd schot van Refaelov mikte N'Diaye vanuit een schuine hoek op Ryan.

Toch bleef het initiatief van AZ komen, maar Anderlecht kon rekenen Vertonghen. Tot twee keer toe haalde die met een gevatte ingreep de angel uit een kansrijke aanval.

In de slotfase was het pompen of verzuipen voor Anderlecht. Van Brederode kon alleen op doel afgaan, maar speelde het slecht uit. Een schot van Kerkez strandde dan weer op de paal en met een knappe redding hield Verbruggen ook Odgaard van de verlossende 3-0.

Ook Anderlecht kon zowaar nog twee prikjes uitdelen. Sardella bracht Slimani in stelling, maar die kon van dichtbij niet op doel afwerken. Stroeykens slaagde daar na een knappe rush wel in, maar Ryan ging goed plat.

Ryan brengt AZ naar halve finales

De verlengingen waren een maat voor niks en dus kregen we strafschoppen in Alkmaar. AZ bleef daarin foutloos, terwijl Vertonghen en Sardella de bal niet voorbij Ryan kregen. Meerdink bezegelde het lot van Anderlecht. 

AZ stoot verdiend door naar de halve finales, voor Anderlecht kan het seizoen zondag al helemaal voorbij zijn. Het vecht dan thuis tegen KV Mechelen voor een plek in de Europe Play-offs.

Bekijk hier de samenvatting na 120 minuten voetballen

Gerelateerd:

Fase per fase

21:34
21:33
21:33

Meerdink doet het voor AZ

Meerdink kan het beslissen voor AZ en doet dat ook. AZ gaat naar de halve finales van de Conference League.

21:32
shootouts
21:32

Ryan redt opnieuw!

Ryan kiest de juiste hoek en pareert de strafschop van Sardella. Het ziet er niet goed uit voor Anderlecht.

21:31

3-1

Ook Reijnders treft raak voor AZ. Verbruggen komt er voorlopig niet aan te pas.

21:31
shootouts
Marco Kana
Anderlecht
21:30

2-1

Veel druk voor Kana, maar hij gaat er prima mee om. IJzig koel zet hij zijn strafschop om.

21:30

2-0

AZ blijft foutloos. Ook Sugawara neemt Verbruggen te grazen.

21:29
shootouts
Jan Vertonghen
Anderlecht
21:28

Ryan redt!

Vertonghen kan Anderlecht niet langszij brengen! Ryan pareert zijn strafschop.

21:28
21:27

1-0

Clasie neemt de eerste strafschop voor zijn rekening en zet die feilloos om. Hij stuurt Verbruggen naar de verkeerde kant.

21:27

De penalty's worden genomen in de richting van de Anderlecht-supporters. Wat extra steun voor Verbruggen.

21:27
21:27

Lukt het opnieuw voor Anderlecht?

Anderlecht kan vertrouwen putten uit de vorige penaltyreeksen dit seizoen. Deze zomer schakelde het Young Boys Bern met penalty's uit in de laatste voorronde. Ook in de beker van België won het in de 1/16e finales met penalty's tegen Lierse en paars-wit bereikte ook de 1/8e finales van de Conference League na een strafschoppenreeks tegen Loedogorets.