Ga naar de inhoud

Geld in overvloed en toch teruggrijpen naar gefaalde trainer: hoe Boehly Chelsea in crisis onderdompelde

 do 6 april 2023 17:59

Meer dan 700 miljoen euro gooide Chelsea door ramen en deuren om opnieuw een Europese grootmacht te worden onder nieuwe eigenaar Todd Boehly. Maar wat blijkt: sportieve successen zijn niet te koop. Het verhaal van de crisis in Stamford Bridge dat leidde tot een onverwachte hereniging met de "gefaalde" Frank Lampard.

"De moeilijkste job in de voetbalwereld", noemde Graham Potter zijn rol toen hij trainer werd van Chelsea in september.

 

De aanwezige journalisten lachten stiekem in hun vuistje. Met het oneindige budget dat de club ter beschikking heeft, kon elke coach toch op beide oren slapen?

 

Maar het was net die biljettenregen die voorganger Thomas Tuchel nekte.

 

Todd Boehly, nieuwe eigenaar sinds de zomer, gooide 300 miljoen euro uit het raam voor Fofana, Cucurella en Sterling, in de hoop op onmiddellijk sportief succes.

 

Het zou lang niet de laatste keer blijken dat de Amerikaan zijn portemonnee wagenwijd opentrok.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Neen, ook onder de eerste maanden van Potter werd Chelsea niet de sprankelende voetbalploeg waar Boehly van droomde.

 

Dus gaf die laatste zijn coach een kans om "zijn" team te bouwen en trok de bescheiden Engelsman met heel wat zakgeld de transfermarkt op.

 

Het resultaat van de koopwoede? Opnieuw meer dan 300 miljoen over de toonbank voor acht glimmende puzzelstukken die Potter een plekje moest geven.

 

Toch was het geen cadeau voor de kersverse T1, die meteen voor de leeuwen werd gegooid.

 

Graham Potter kreunde onder de druk van zijn eerste opdracht bij een topclub. Hij kon zijn ervaring niet aanspreken om een kleedkamer, die uitpuilde van jonge nieuwelingen, op orde te krijgen. 

 

Dat vertaalde zich al snel in belabberd voetbal en matige resultaten. 

Geld in overvloed, tekort aan voetbalkennis

Sportieve successen kun je niet aankopen. Die harde les leerde Todd Boehly inmiddels. 

 

Nadat hij Potters ontslagpremie van 15 miljoen euro uitbetaalt, blijft hij zonder trainer en concreet plan voor de rest van het seizoen achter. En opnieuw voelen zijn zakken lichter aan.

 

Volgens de Engelse pers geheel zijn eigen fout. "Hij heeft een schrijnend gebrek aan voetbalkennis", klinkt het over het Kanaal. Met de blauwdruk van in het baseball en basketbal, lijkt Boehly toch geen voetbalclub te kunnen runnen.

 

Ook een vermeende crashcursus voetbal die de Amerikaan volgde bij zijn overname, werpt zijn vruchten niet af. "Aan Tuchel vroeg hij zelfs om met een 4-4-3-opstelling te spelen", luidt het in The Athletic.

 

Dat hij Kevin De Bruyne “een jeugdproduct van Chelsea” noemt op een conferentie in New York, helpt zijn besmeurde imago allerminst.

Todd Boehly
Todd Boehly zal zich het eigenaarschap van Chelsea anders voorgesteld hebben.

Ondertussen zakt Chelsea weg naar de buik van het klassement in de Premier League. Het vertoeft in de rechterkolom – als 11e – in een grijs seizoen.

 

En toch kan de Champions League nog wat kleur brengen. Daar staan The Blues in de kwartfinales tegenover Real Madrid, eindwinst is hun enige kans op Europees voetbal.

 

Reden te meer om snel een heropflakkering te voorzien in de club.

 

Dat doet Boehly door de ex van Chelsea te bellen. Frank Lampard, ex-speler en -trainer, moet als tussenpaus fungeren. Dat terwijl het bestuur Luis Enrique of Julian Nagelsmann probeert te overtuigen (met centen?) om komende zomer over te nemen. 

 

"We willen onze club en fans een stabiel plan geven voor de rest van het seizoen, terwijl wij naar een permanente oplossing voor volgend seizoen zoeken", klinkt het. "Frank is de geschikte man om ons naar de finish te loodsen."

En zo begint de moeilijkste job in de voetbalwereld voor Frank Lampard met verplaatsingen naar Wolverhampton en Madrid.

Gerelateerd: