Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Sterren voor de Ronde van Vlaanderen: Wout van Aert verliest millimetersprint

 zo 2 april 2023 07:40
De sterren van onze jury voor de Ronde van Vlaanderen.

Topfavorieten aanduiden: voor de 107e editie van de Ronde van Vlaanderen lijkt het dit jaar vanzelfsprekend, maar wie van de "Grote Drie" heeft nog net dat streepje voor? Bekijk hier het oordeel van onze wielerjury en ontdek ook hun dark horses voor Vlaanderens Mooiste. 

***

Krijgt het recordclubje van Achiel Buysse, Fiorenzo Magni, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen en Fabian Cancellara zondagnamiddag met Mathieu van der Poel een nieuw lid?

 

In 4 deelnames stond de Nederlander al 2 keer op het hoogste schavotje (2020 en 2022). 

 

Hij kan een 3e recordzege boeken en zou nog maar de tweede renner zijn die Milaan-Sanremo en de Ronde van Vlaanderen in één seizoen in zijn zak steekt. Eddy Merckx flikte dat in 1975.

 

Fabian Cancellara is de laatste coureur die back-to-back edities won (2013 en 2014), Tadej Pogacar wil daar graag een stokje voor steken.

 

De Sloveen jaagt op 24-jarige leeftijd al op zijn 3e Monument na zeges in Luik (2021) en Lombardije (2021 en 2022).

 

Winnaar van de Tour de France én de Ronde van Vlaanderen? Pogacar zou de mosterd halen bij Louison Bobet en Eddy Merckx (2 keer). 

**

Ze worden met z'n drieën in één adem genoemd en er was een finishfoto nodig om de pikorde van onze experten te ontcijferen. Mathieu van der Poel had een lichte voorsprong, Tadej Pogacar klopte Wout van Aert met een ultieme jump.

 

Van Aert is ondanks zijn overwinning in de E3 Saxo Classic en zijn gul gebaar in Gent-Wevelgem dus geen 3 sterren-man voor deze Ronde. 

 

"Ik moet just niks", sneerde hij vrijdag nog, maar niet vergeten dat het Van Aert zelf was die op de ploegvoorstelling eind december al luidop verkondigde dat hij dit jaar "de Ronde en/of Roubaix wil winnen". De torenhoge druk heeft hij zichzelf dus (mee) opgelegd.

 

Ploegmakker Christophe Laporte flankeert zijn Belgische kopman en lijkt de geschikte pion om de droogte te stoppen. 

 

De sécheresse van de Fransen, want onze zuiderburen wachten sinds Jacky Durand in 1992 op een Franse laureaat. En die van de Nederlandse equipe: sinds Rolf Sørensen in 1997 konden Rabobank en de opvolgers niet meer zegevieren.

 

De laatste musketier met 2 sterren is Tom Pidcock, terug van even weggeweest. De Brit hinkte vrijdag tijdens zijn persbabbel op twee gedachten: er zijn twijfels over zijn vorm na zijn hersenschudding, maar hij uitte tegelijk (met een knipoog) zijn ambities. "Wie wint? Ik", was zijn antwoord.

*

Bij zijn debuut in de Ronde van Vlaanderen in 2015 werd Tiesj Benoot 5e. Hij is de derde troefkaart van Jumbo-Visma. Voor Dwars door Vlaanderen riep Benoot nog wat gezondheidskwaaltjes in, maar wie hem zag fluiten op de Kanarieberg, weet meer dan genoeg.

 

Een van de beste uitspraken in de voorbije weken kwam van Matej Mohoric. "Ik kan de Grote Drie volgen, alleen niet elke dag", vertelde de Sloveense koning van de regelmaat. 3e in Kuurne, 6e in de Strade, 8e op de Via Roma en 7e in Harelbeke: let toch maar op als hij zondag net wél die superdag heeft.

 

De Ronde van Vlaanderen herbergt altijd een surprise van de dag. Vorig jaar was Valentin Madouas de revelatie en zijn status is intussen danig veranderd. Is hij op zijn 26e stilaan rijp genoeg voor een jour de gloire?

 

Wie Madouas' verrassingsact kan overnemen, is Neilson Powless. De native American is van alle markten thuis: 6e in Parijs-Nice, 7e op de Via Roma en woensdag 3e in Dwars door Vlaanderen, de eerste kasseikoers in zijn carrière. Na 10 minuten loopt hij gegarandeerd verloren in de Vlaamse Ardennen, maar Powless riep zichzelf in Waregem al uit tot "dark horse".

 

Zal hij ooit nog in zo'n kansrijke positie als in 2020 komen? Julian Alaphilippe hoopt van wel, maar een botsing met een motorrijder fnuikte wellicht zijn allerbeste kans op een Ronde-triomf. Zijn Soudal-Quick Step wordt niet meer gevreesd, maar een kat in het nauw maakt rare sprongen. 

Voor wie het iets verder zoekt: de dark horses

Gaat u niet akkoord met deze rolverdeling? Onder meer Søren Kragh Andersen, Stefan Küng en Mads Pedersen vielen net uit de boot.

 

Als er wat meer op de verrassing gespeeld mag worden, dan kijkt ons panel naar onder andere de Movistar-tandem Matteo Jorgenson en Ivan Garcia Cortina, naar Ineos-enigma Jhonatan Narvaez, naar Sep Vanmarcke na zijn 3e plaats in Wevelgem, naar EF-ontdekkingsreiziger Mikkel Honoré en oldies Oliver Naesen en Alexander Kristoff.

Gerelateerd: