Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 17  /  17 - Luik-Bastenaken-Luik
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Uw gids voor de Ronde van Vlaanderen 2023 (m/v): parcours, deelnemers, livestream

 zo 2 april 2023 07:30

Zondag vormen de Vlaamse Ardennen weer het epicentrum van de wielersport. De Ronde van Vlaanderen is het slotakkoord van de Vlaamse wielerweek. Het parcours bij de mannen en de vrouwen? De deelnemers? De uitzendingen op tv en radio en de livestream? Alle vragen beantwoorden we in onze gids. 

Zo was het vorig jaar:

Bloedstollend en chaotisch. Het staartje van de Ronde van Vlaanderen in 2022 was er een die nog lang zou nazinderen.

 

Als debutant was Tadej Pogacar een genot om naar te kijken, maar in de laatste rechte lijn in Oudenaarde maakte hij de fouten van een rookie.

 

Pogacar domineerde bij de 2e passage van de Oude Kwaremont en haalde bij de laatste doortocht helemaal vernietigend uit.

 

Enkel Mathieu van der Poel was in staat om het Sloveense wonderkind te volgen, maar de apotheose kreeg een onverwachte climax.

 

Pogacar pokerde, maar trapte in zijn eigen val toen Dylan van Baarle en Valentin Madouas nog op het sprintfeestje verschenen.

 

Van der Poel had stalen zenuwen en zette de spurt naar zijn hand, een gefrustreerde Pogacar eindigde zelfs niet op het podium. 

Ronde van Vlaanderen klassement

naamresultaatploeg
1
Mathieu van der Poel
6:18:30
Alpecin - FenixAFC
2
Dylan van Baarle
+0
INEOS GrenadiersIGD
3
Valentin Madouas
+0
Groupama - FDJGFC
4
Tadej Pogacar
+0
UAE Team EmiratesUAD
5
Stefan Küng
+2
Groupama - FDJGFC
6
Dylan Teuns
+2
Bahrain VictoriousTBV
7
Fred Wright
+11
Bahrain VictoriousTBV
8
Mads Pedersen
+48
Trek - SegafredoTFS
9
Christophe Laporte
+48
Jumbo - VismaTJV
10
Alexander Kristoff
+48
Intermarché - Wanty - Gobert MatériauxIWG

Het parcours:

Na zes keer Antwerpen keert de Ronde van Vlaanderen op 2 april terug naar Brugge, waarbij de organisator Flanders Classics een alternerende start voor de komende jaren heeft aangetekend.

 

De aanloop richting de hellingenzone (na de start om 10 u in de Brugse binnenstad) krijgt dus een nostalgisch Oost- en West-Vlaams tintje met bezoekjes aan onder meer Aalter, Kuurne, Harelbeke, Waregem en Deinze. 

 

Het peloton sluipt zo de Vlaamse Ardennen binnen en na 109 kilometer wacht de eerste kasseistrook met de Huisepontweg. Niet veel later is de Korte Ast de eerste van 19 bulten. 

 

Het wordt snel bittere ernst met de Oude Kwaremont en vaste waarden als de Eikenberg, Molenberg, Berendries, Valkenberg en Kanarieberg.

 

Op 55 kilometer van de aankomst is er geen tijd meer om verstoppertje te spelen met de eerste paringsdans van het koppel Oude Kwaremont-Paterberg. 

 

Dat duo stroomt naadloos over in de Koppenberg (nog 45 kilometer), de Steenbeekdries, de Taaienberg, de Kruisberg/Hotond en een laatste degustatie van het echtpaar.

 

De top van de laatste beklimming van de Oude Kwaremont ligt op 16,7 kilometer van Oudenaarde, de Paterberg is de laatste hindernis op 13 kilometer van de witte lijn.

 

In Oudenaarde wordt het peloton na 273,4 kilometer met open armen ontvangen tussen 16.30 u en 17.05 u.

Deelnemerslijst:

Als de E3 Saxo Classic de referentiekoers was, dan draait de Ronde van Vlaanderen uit op een krachtmeting tussen Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar en Wout van Aert, die de vorige editie miste na een coronabesmetting.

 

Van Aert wordt omringd door een ijzersterk Jumbo-blok met onder meer Christophe Laporte en Tiesj BenootDylan van Baarle haakte op de valreep af.

 

Pogacar rekent op de parcourskennis van Matteo Trentin en Tim Wellens, Van der Poel kan Søren Kragh Andersen inroepen als bliksemafleider.

 

Wie mag aan dezelfde tafel plaatsnemen? Bij Soudal-Quick Step hopen ze op een wonderdag van Julian Alaphilippe of ex-winnaar Kasper Asgreen, Ineos bidt dat Tom Pidcock weer de oude is na zijn hersenschudding en Groupama-FDJ tekent voor een herhaling van vorig jaar met Valentin Madouas en Stefan Küng.

 

Anticiperen zal ook in de briefing aangehaald worden bij onder meer Benoît Cosnefroy, Florian Vermeersch, Jasper Stuyven, Mads Pedersen, Michael Matthews, Alberto Bettiol, Neilson Powless, Matej Mohoric, Fred Wright, Biniam Girmay, Bob Jungels, Sep Vanmarcke, Dylan Teuns, Matteo Jorgenson, Ivan Garcia Cortina, Peter Sagan en Alexander Kristoff.

teams en deelnemers

Live bij Sporza:

  • sporza.be/app: we volgen de koers van start tot finish met tekstupdates en livestream op deze pagina

  • tv: vanaf 9.15 u ontbijt u op Eén met Maarten Vangramberen en zijn studiogasten, Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer beginnen van bij het startschot aan hun marathon. Tijdens Het Journaal (12.55 u - 13.30 u) buurten we even bij Canvas, vanaf 13.30 u kijkt u integraal naar de lange finale op Eén

  • radio: Christophe Vandegoor pikt vanaf 13 u op Radio 1 in, Carl Berteele is de reporter op de motor

Ronde van Vlaanderen voor vrouwen:

Zo was het vorig jaar:

Lotte Kopecky had vorig voorjaar in de Strade Bianche al bewezen dat ze de sprong naar de absolute wereldtop had gemaakt, in de Ronde van Vlaanderen volgde de totale climax.

 

In haar Belgische driekleur domineerde Kopecky de koers met haar ploeggenotes van SD Worx.

 

Hoe hard Annemiek van Vleuten ook probeerde, Kopecky kleefde aan het wiel van de Nederlandse kanjer en met Chantal Blaak als modelploegmate werd de rode loper uitgerold.

 

Kopecky regelde de sprint en ontketende een volksfeest in Oudenaarde. 

Rituitslag Ronde van Vlaanderen (vrouwen)

naamresultaatploeg
1
Lotte Kopecky
159 km in 4u11'21"
2
Annemiek van Vleuten
zelfde tijd
3
Chantal van den Broek-Blaak
op 2"
4
Arlenis Sierra
40"
5
Marlen Reusser
z.t.
6
Cecilie Uttrup Ludwig
7
Grace Brown
8
Katarzyna Niewiadoma
9
Brodie Chapman
42"
10
Marta Bastianelli
1'10"

Het parcours:

Geen Brugge of Antwerpen voor de vrouwen. Zij vertrekken om 13.30 u in Oudenaarde voor hun 20e editie en finishen er rond 17.30 u na een slingertocht van 158 kilometer en 13 hellingen.

 

De Tiegemberg is de eerste helling, na onder meer de Berendries en de Valkenberg wordt de Koppenberg (debutant in 2022) de poort van de finale op 45 kilometer van de finish.

 

Net als bij de mannen volgen nadien nog de Steenbeekdries, de Taaienberg, de Kruisberg/Hotond, de Oude Kwarement en de Paterberg. 

Deelnemerslijst:

Wie klopt SD Worx? De volgwagen van rugnummer 1 Lotte Kopecky kan goochelen met Demi Vollering, Marlen Reusser en Lorena Wiebes.

 

Na een tegenvallende Strade Bianche trok Annemiek van Vleuten op hoogtestage naar Tenerife. De wereldkampioene mikt in haar laatste Ronde alleen op het allerhoogste en kan rekenen op de steun van Arlenis Sierra, Floortje Mackaij en Liane Lippert.

 

Katarzyna Niewiadoma maakte indruk in Gent-Wevelgem, maar de ploeggenote van Shari Bossuyt had veel pech.

 

Zijn ook kapers op de kust: Cecilie Uttrup Ludwig, Grace Brown, Pfeiffer Georgi, Marianne Vos, Kirsten Faulkner, Elisa Balsamo, Lucinda Brand, Marta Bastianelli en Silvia Persico.

Live bij Sporza:

  • sporza.be/app: we volgen de koers van start tot finish met tekstupdates op deze pagina, de livestream is vanaf 15 u beschikbaar

  • tv: Ruben Van Gucht en Ine Beyen gidsen u vanaf 15 u op Canvas, de finale is ook te bekijken op Eén

  • radio: Jonas Maes houdt u op Radio 1 op de hoogte van de ontwikkelingen in de vrouwenkoers
Gerelateerd: