Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 1  /  18 - Omloop Het Nieuwsblad
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Eddy Merckx: "Ik zou mijn ploegmaat niet laten winnen hebben" - Tom Boonen: "Wout gaat er spijt van krijgen"

 ma 27 maart 2023 09:15
Eddy Merckx en Wout van Aert
Eddy Merckx en Wout van Aert in de Ronde van Frankrijk.

Eddy Merckx (77) had gisteren verwacht dat Christophe Laporte Gent-Wevelgem zou winnen, het heeft hem zelfs 1.000 euro opgeleverd, maar zelf zou hij die geste niet gedaan hebben. Tom Boonen treedt Merckx bij: "Gent-Wevelgem is geen ritje in Parijs-Nice." Dirk De Wolf toont begrip voor de keuze van Van Aert.

Gisteren iets voor 17 uur in hartje Wevelgem: na een indrukwekkende koppeltijdrit gunt Wout van Aert ploegmaat Christophe Laporte de overwinning in de klassieker.

 

Eddy Merckx zat voor zijn scherm. Was hij ook verrast? "Bwa, ja en neen", antwoordt de Kannibaal. 

 

"Ik heb met mijn zoon gewed om 1.000 euro dat Laporte wint", lacht Merckx. "Het is zijn keuze om een ploegmaat te laten winnen, maar ik zou het niet gedaan hebben."

 

"Ik weet natuurlijk niet wat er leeft binnen de ploeg", gaat de grootste renner aller tijden voort.

 

"Wout van Aert was veruit de beste, dat zag je op de Kemmel. Hij kon geschiedenis schrijven door Harelbeke, Wevelgem én de Ronde van Vlaanderen te winnen."

Wout van Aert kon geschiedenis schrijven door Harelbeke, Wevelgem én de Ronde van Vlaanderen te winnen.

Eddy Merckx

Tom Boonen: "Wout gaat er nog spijt van krijgen"

"Ik heb ook ploegmaats aan de winst geholpen, maar nooit in zo'n situatie", stelt Tom Boonen.

 

"Je helpt ploegmaats om ze te laten strijden voor de overwinning. Dit zag er weer goed uit voor de marketing van de ploeg, maar ik weet niet of ik het gedaan had."

 

"Jumbo scoort, maar Gent-Wevelgem is Gent-Wevelgem. Die koers staat mooi op je erelijst. Het is meer dan een ritje in Parijs-Nice", verwijst Boonen naar de geste van Van Aert vorig jaar in de Koers naar de Zon. Ook toen mocht Laporte winnen.

 

Als 3-voudig winnaar van Gent-Wevelgem kruipt Boonen ook even in de schoenen van Laporte. 

 

"Wil je zo winnen", vraagt hij zich af. "Ik had erom gesprint. Zo'n sprint zou er raar uit gezien hebben, maar wel het eerlijkste."

 

"Wout gaat er nog spijt van krijgen", denkt Boonen.

 

"Renners komen en gaan. Christophe Laporte zal waarschijnlijk de sleutelfiguur worden voor Wout in Vlaanderen en Roubaix, maar een garantie is dat niet."

 

"Stel dat je zondag na 5 km zwaar valt, dan heb je daar veel spijt van."

 

(lees voort onder de foto)

Tom Boonen
Tom Boonen wint Gent-Wevelgem in 2004, 2011 (foto) en 2012.

Dirk De Wolf: "De mens Wout van Aert is groter dan andere kampioenen"

"Een moeilijke kwestie", vindt Dirk De Wolf, lid van Wielerclub Wattage. "Ik heb ook een keer een koers met mijn beste maat Rudy Dhaenens vooruit gereden. Op het WK zelfs."

 

"Ik heb het hem gegund en daar heb ik geen spijt van", vertelt De Wolf over zijn vriendschap met wijlen Rudy Dhaenens.

 

"Alleen Wout zal zijn keuze begrijpen", denkt de vicewereldkampioen van 1990. "Het team betekent veel voor hem, hij heeft Gent-Wevelgem al een keer gewonnen. Wout is een ploegspeler. En in de E3 vorig jaar waren de rollen omgedraaid."

 

"Wout was gisteren de beste", weet De Wolf ook. "Hij heeft het Laporte gegund en daar kan ik begrip voor opbrengen."

 

"De mens Wout van Aert is groter dan andere kampioenen, van nu en van vroeger", vindt de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik in 1992.

 

(In de E3 heeft Wout van Aert indruk gemaakt op Tom Boonen, scrol omlaag)

Dirk De Wolf
Dirk De Wolf in Wielerclub Wattage - © Maarten Claes.

"Een groots nummer van Van Aert in de E3"

Na zijn zege in de E3 liet Wout van Aert weten dat hij "just niks moet". Verwees hij naar de woorden van Tom Boonen in onze podcast Wielerclub Wattage?

 

"Het heeft toch geholpen", grijnst Boonen. "Het is ook moneytime nu. Dat is gewoon zo. En hij zal vertrouwen getankt hebben voor de Ronde en Roubaix."

 

"Vrijdag zag ik de beste Van Aert aan het werk. Dan heb ik niet over zijn vormpeil, wel op de manier waarop hij het mentaal aanpakte."

 

"Recupereren en dan zo'n sprint rijden, chapeau! Een groots nummer."

 

"Hoe vaak heeft hij in dezelfde situatie niet verloren van Mathieu van der Poel? Neen, dit was een andere Wout van Aert. In Harelbeke reed hij zijn beste koers", vindt Boonen.

 

Op de klimmetjes moest hij zijn meerdere erkennen in Van der Poel en Tadej Pogacar. Boonen: "Op dit moment in zijn carrière moet Van Aert koersen winnen. Hoe maakt niet uit."

 

"Vrijdag zette Van Aert een hele grote stap richting een Vlaamse monument. Je hoeft niet de beste te zijn, het draait om winnen", besluit Boonen.

Vrijdag zette Van Aert een hele grote stap richting een Vlaamse monument. Je hoeft niet de beste te zijn, het draait om winnen.

Tom Boonen
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Qualifio). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: