De analyse van Karl & José: "Dit strekt Van Aert tot eer én nu heeft hij Laporte in zijn zak"

Er was na Gent-Wevelgem eigenlijk maar één thema: de ongeziene gulheid van Wout van Aert. Hij gunde de zege aan Christophe Laporte. Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer knipperden toch even met de ogen. "95 procent van het peloton zou dit niet doen."

Wat had José De Cauwer gezegd aan Wout van Aert als hij in de ploegauto had gezeten vandaag? "Ik zou gezegd hebben: "Wout, je bent de beste." Doe wat je moet doen. Amen en uit. Hij was duidelijk de beste en hij is de kopman."

 

"Ik denk dan ook dat hij dit zelf beslist heeft. Hij wou dit doen voor zijn ploegmaat en zijn vriend. En dan moet je daar vanuit de ploegauto niet meer tussenkomen. Dit strekt hem tot eer."

 

Vannieuwkerke: "Ik vind het mooi dat een kopman ook een portie altruïsme heeft. Hij heeft die anderen nog nodig in de toekomst. Als hij Gent-Wevelgem nog nooit had gewonnen, dan had hij dit niet gedaan. HIj heeft ook al de E3 op zak, dat maakt het allemaal makkelijker. Nu heeft hij Laporte in zijn zak voor de Ronde van Vlaanderen."

 

De Cauwer: "Misschien is het een soort teambuilding inderdaad. Als je zondag wint, dan is dit goed. Dan stelt het niets voor."

 

"95 procent van het peloton zou dit niet doen. Ik heb het in het verleden weinig renners zien doen, zeker weinig kampioenen. En dat is Wout toch. En dat is ook de reden waarom we hier staan. En waarom de collega's uit Frankrijk het me ook al zijn komen vragen."

 

"Het is iets aparts. Het is mooi aan de ene kant, maar ik heb toch ook wel even met de ogen moeten knipperen."

 

"In principe is het nu wel zo dat het voor Wout van Aert is zondag. Dat "samen winnen" is weg. Nu zondag moet het "just" wel. En dan zal hij het niet weggeven."

Wat leert dit ons voor de Ronde van Vlaanderen?

Het werd een duet van 52 kilometer voor Jumbo-Visma. Zegt dit iets richting komende zondag? "260 kilometer in de regen, dat eist zijn tol. Alleen Van Aert leek er geen last van te hebben", zegt De Cauwer. "Hij was outstanding."

 

Vannieuwkerke: "Vanochtend vroegen we ons nog af of Van Aert wel moest rijden in deze weersomstandigheden. Van der Poel en Pogacar zaten in hun zetel. Maar Van Aert heeft alle valpartijen ontweken en heeft nu een stevige training in de benen."

 

De Cauwer: "Ik weet niet of hij een valpartij gezien heeft. Hij heeft lang met zijn regenjas gereden, hij heeft die uitgedaan en is dan naar voren gekomen voor die beklimming van de Kemmel. En weg waren ze. Daarna heeft hij een tijdrit van 50 kilometer gereden. Met af en toe wat steun van Laporte. Dus ik denk wel dat dit hem deugd gedaan heeft."

 

Moet dit volstaan om ze nu wel te kunnen volgen? "Vorige vrijdag dachten we inderdaad dat er nog wat procentjes bij moesten. En er zal hoogstwaarschijnlijk wel iets bijgekomen zijn nu. Maar misschien bij die andere twee ook, dat weten we niet. We moeten wachten tot zondag."

 

"Ik denk dat die drie zondag allemaal op gelijke hoogte zullen starten. Er zijn er drie en daarachter krijgen we waarschijnlijk een heel aparte koers. Alweer."

Ik denk dat de Grote Drie zondag allemaal op gelijke hoogte zullen starten. 

José De Cauwer