Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
rit 18  /  18 - Luik-Bastenaken-Luik
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Uw gids voor de Omloop Het Nieuwsblad: parcours, deelnemers, livestream

 za 25 februari 2023 08:14

Op zaterdag 25 februari kan het wielerseizoen echt beginnen met de 78e editie van de Omloop Het Nieuwsblad. Hoe ziet het parcours eruit? Wie verschijnt aan de start? En hoe kan ik de koers op tv, radio en met livestream volgen? Alle antwoorden in onze gids.

Zo was het vorig jaar:

Wout van Aert opende zijn seizoen met een oerknal: de Belgische kampioen hield met zijn Jumbo-Visma de Omloop Het Nieuwsblad in een wurggreep en was zelf de afwerker met dienst.

 

Ploegmaat Tiesj Benoot was de bliksemafleider, maar toen Van Aert in volle finale toch geïsoleerd dreigde te geraken, opteerde hij voor de aanval als beste verdediging.

 

Zijn machtsontplooiing op de Bosberg was verwoestend, de concurrenten wisten daar definitief dat ze op de 2e plaats moesten mikken.

 

Na een tijdritje van 12 kilometer won Van Aert in Ninove, de latere pechvogel Sonny Colbrelli werd 2e voor ploegmaats Greg Van Avermaet en Oliver Naesen.

Omloop Het Nieuwsblad klassement

naamresultaatploeg
1
Wout van Aert
4:50:46
Jumbo - VismaTJV
2
Sonny Colbrelli
+22
Bahrain VictoriousTBV
3
Greg Van Avermaet
+22
AG2R - Citroën TeamACT
4
Oliver Naesen
+22
AG2R - Citroën TeamACT
5
Victor Campenaerts
+22
Lotto - SoudalLTS
6
Rasmus Tiller
+22
Uno-X Pro Cycling TeamUXT
7
Matteo Trentin
+22
UAE Team EmiratesUAD
8
Andrea Pasqualon
+22
Intermarché - Wanty - Gobert MatériauxIWG
9
Florian Sénéchal
+22
Quick-Step - Alpha Vinyl TeamQST
10
Jasper Stuyven
+22
Trek - SegafredoTFS

Het parcours:

De Omloop Het Nieuwsblad opent ook in 2023 het Europese seizoen in de WorldTour en de 78e editie bevat weinig kakelverse ingrediënten.

 

Rond 11 uur zet het peloton in Gent aan voor een tocht van 207 kilometer door de Vlaamse Ardennen.

 

Het duo Haaghoek-Leberg is ook nu weer het ankerpunt met drie passages. 

 

De Molenberg is terug van weggeweest na een jaartje ballingschap door wegenwerken.

 

Daar zal de finale op 40 kilometer van de finish definitief losbarsten, als dat dan nog niet gebeurd is tenminste.

 

Na de laatste date met de Haaghoek-Leberg wachten nog de Berendries, het Vossenhol, de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg.

 

12 kilometer verder (rond 16 uur) ligt de finish in Ninove, maar de bochtenrijke Onderwijslaan maakt plaats voor de Elisabethlaan. Die nieuwe finish is breder en loopt licht bergop.

Deelnemerslijst:

Wout van Aert staat rugnummer 1 af en rijdt niet mee. Tiesj Benoot, Christophe Laporte en Dylan van Baarle hebben hun berg verlaten en maken hun seizoensdebuut tussen Gent en Ninove.

 

Ook Mathieu van der Poel laat zijn benen nog een weekje rijpen: Jasper Philipsen is bij Alpecin-Deceuninck de vooruitgeschoven pion bij zijn eerste koersdag van 2023. Ook Søren Kragh Andersen heeft een beschermde status.

 

Soudal-Quick Step wil iets rechtzetten na vorig jaar en stuurt Yves Lampaert, Kasper Asgreen, Florian Sénéchal en ex-winnaar  Davide Ballerini in de vuurlinie. 


AG2R-Citroën hoopt dat Greg Van Avermaet en Oliver Naesen zich met Benoît Cosnefroy laten inspireren door 2022, Intermarché-Circus-Wanty heeft Sven Erik Bystrøm, Rune Herregodts, Hugo Page en Mike Teunissen als belangrijkste artiesten. 

 

Bij Bahrain Victorious is het uitkijken naar Matej Mohoric, Jonathan Milan en Fred Wright, Bora-Hansgrohe en Groupama-FDJ leggen hun boontjes te week op Jordi Meeus en Stefan Küng.

 

Ineos Grenadiers kan goochelen met Tom Pidcock, Michal KwiatkowskiMagnus Sheffield en Ben Turner, met Zdenek Stybar (Jayco-AlUla), Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech) en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) cruisen nog ex-winnaars mee.

 

Ook Dylan Teuns (Israel-Premier Tech), Alexander Kristoff (Uno-X) en Peter Sagan (TotalEnergies) verdienen extra aandacht.

 

Last but not least: Tim Wellens (UAE) kan een praatje slaan met zijn voormalige Lotto-ploegmaats Arnaud De Lie, Victor Campenaerts, Brent Van Moer en Florian Vermeersch.

teams en deelnemers

Live bij Sporza:

  • sporza.be/app: tekstupdates van start (10.55 uur) tot finish (16 uur), livestream vanaf 13.30 uur
  • tv: de uitzending begint na Het Journaal op Eén om 13.30 uur. Maarten Vangramberen ontvangt gasten in zijn studio, Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer zijn de commentatoren
  • Radio 1: Christophe Vandegoor en Carl Berteele zijn de verslaggevers vanaf 13 uur

Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen

Zo was het vorig jaar:

Nagenoeg alles wat Annemiek van Vleuten in 2022 aanraakte, veranderde in goud. Ze opende haar boerenjaar met een vrij verrassende zege in de Omloop Het Nieuwsblad.

 

Verrassend, omdat Van Vleuten in de sprint een vogel voor de kat leek tegen haar 14 jaar jongere landgenote Demi Vollering.

 

Van Vleuten had zelf de schifting doorgevoerd op de Bosberg en Vollering werkte richting Ninove weinig mee.

 

De Nederlandse gokte voluit op haar sprint, maar Van Vleuten stoofde haar een peer.

Rituitslag Omloop Het Nieuwsblad (vrouwen)

naamresultaatploeg
1
Annemiek van Vleuten
128 km in 3u28'15"
2
Demi Vollering
zelfde tijd
3
Lorena Wiebes
op 25"
4
Elisa Balsamo
z.t.
5
Clara Copponi
6
Emma Cecilie Jørgensen
7
Anna Henderson
8
Maria Giulia Confalonieri
9
Marta Bastianelli
10
Julie Leth

Het parcours:

Wie de top 10 van vorig jaar bestudeert, weet dat de Omloop Het Nieuwsblad geen tussendoortje is. 

 

En toch is er een belangrijke verandering: de Omloop is gepromoveerd tot de WorldTour-kalender bij de vrouwen.

 

Die upgrade gaat niet gepaard met parcoursveranderingen: om 13.30 uur begint het peloton in Gent aan een slingertocht van 132 kilometer met een identieke finale als die van de mannen.

 

Dat betekent dat de klokken zullen luiden op 40 kilometer van Ninove met de passage over de Molenberg. Daarna volgen nog onder meer de Berendries, de Muur en de Bosberg.


Rond 17.15 uur moeten we de winnares kennen op de gloednieuwe aankomst op de Elisabethlaan.

Deelnemerslijst:

Bij de vrouwen is de winnares van 2022 er wel bij: Annemiek van Vleuten wordt bij Movistar omringd door onder meer Emma Norsgaard en Floortje Mackaij.

 

SD Worx en Trek-Segafredo vaardigen eveneens hun kanonnen af: Lotte Kopecky, Marlen Reusser, Lorena Wiebes en Demi Vollering in de linkerhoek, Elisa Balsamo en Elisa Longo Borghini in de rechterhoek.

 

Aan kleppers geen gebrek: denk aan onder meer Katarzyna NiewiadomaShari Bossuyt (Canyon/SRAM), Zoe Bäckstedt (EF), Grace Brown, Marta Cavalli, Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-Suez), Charlotte Kool (DSM) en Silvia Persico en Marta Bastianelli (UAE).

Live bij Sporza:

  • sporza.be/app: tekstupdates van start (13.30  u) tot finish (17.15 u), livestream na de koers bij de mannen
  • tv: de uitzending begint na de finale van de mannen. Maarten Vangramberen ontvangt gasten in zijn studio, Ruben Van Gucht en Ine Beyen zijn de commentatoren
  • Radio 1: Jonas Maes is de verslaggever met updates van de finale
Gerelateerd: