Van Baarle
Dylan van Baarle wint meteen zijn eerste koers voor Jumbo-Visma, hij volgt Wout van Aert op op de erelijst.

Omloop Het Nieuwsblad klassement

naamresultaatploeg
1
Dylan van Baarle
4:54:49
Jumbo - VismaTJV
2
Arnaud De Lie
+20
Lotto - DstnyLTD
3
Christophe Laporte
+20
Jumbo - VismaTJV
4
Alexander Kristoff
+20
Uno-X Pro Cycling TeamUXT
5
Tom Pidcock
+20
INEOS GrenadiersIGD
6
Davide Ballerini
+20
Soudal - Quick-StepSOQ
7
Nils Politt
+20
BORA - hansgroheBOH
8
Andrea Pasqualon
+20
Bahrain VictoriousTBV
9
Rui Oliveira
+20
UAE Team EmiratesUAD
10
Sep Vanmarcke
+20
Israel - Premier TechIPT
teams en deelnemers

Jumbo-Visma verdeelt en heerst in Omloop: Dylan van Baarle wint na solo

 za 25 februari 2023 16:03
Omloop Het Nieuwsblad
Wegwedstrijd - mannen
Wegwedstrijd
207.3 km
11:15 Merelbeke - 16:04 Ninove
Dylan van Baarle
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 180
 8. 207.3

  Dylan van Baarle (30) heeft zijn eerste werkdag in het shirt van Jumbo-Visma afgerond met een overwinning in de Omloop Het Nieuwsblad. De Nederlander liet zijn koersinzicht weer spreken en reed op de Muur van Geraardsbergen zijn laatste gezel uit het wiel. Arnaud De Lie (Lotto-Dstny) sprintte na een spectaculaire koers naar de tweede plaats.

  De Omloop Het Nieuwsblad in een notendop

  • Winnaar van de dag: Dylan van Baarle in het bijzonder, maar Jumbo-Visma in het algemeen. De Nederlandse formatie - zonder kopman Wout van Aert dan nog - pleegde nog voor de heuvelzone (op 100 km van de finish) een coup en had daarna bij elke aanval en tegenaanval een vinger in de pap. In de finale gooide Van Baarle een voor een zijn vluchtgenoten overboord.
   
  • Sleutelmoment: Op de top van de Muur van Geraardsbergen heeft een kwartet met Wellens, De Lie, Mohoric en Laporte eenzame vluchter Van Baarle in het vizier. Maar de jagers krijgen hun prooi nooit te pakken. In het (tegen)winderige stuk richting Ninove had tijdrijder Van Baarle nog voldoende over om stand te houden en zelfs uit te lopen.
   
  • "Verliezer" van de dag: Het is misschien niet correct om een 20-jarige debutant die tweede wordt een verliezer te noemen, maar Arnaud De Lie zal toch terugkijken op deze Omloop als een gemiste kans. Het supertalent van Lotto-Dstny moest na een val achtervolgen, was op de Muur duidelijk de sterkste en had in de finale massasprint ook nog eens het snelste eindschot.

  Jumbo-Visma is overal

  De voorbije jaren werd de finale van de klassiekers steeds vroeger ingezet, maar krankzinniger dan met deze Omloop zagen we het nog niet vaak. Op 100 kilometer, nog voor de heuveltjes, lag de boel al aan flarden. De schuldige: Jumbo-Visma.

  Met maar liefst 6 van de 7 renners in een groep van 14 reden ze weg, op zoek naar de 7 vluchters. Toen al toonde Arnaud De Lie dat hij goed bij de pinken was.

  Het offensief van Jumbo-Visma werd in de kiem gesmoord, maar het was slechts de eerste van vele veldslagen, met telkens een van de geelhemden als veldmaarschalk erbij.

  De aanval van Dylan van Baarle zou uiteindelijk de beslissende blijken. Op kousenvoeten sloop Florian Vermeersch na de Molenberg mee. Ook vroege vluchter Mathis Le Berre en de schonkige Jonathan Milan namen de handschoen op.

  De Lie en co komen net te kort

  Terwijl alles erop leek dat Vermeersch en Van Baarle de twee sterksten in de kopgroep waren, was het de verbazingwekkende neoprof Le Berre die de winnaar van Parijs-Roubaix het langste kon volgen. Maar door materiaalpech op de Vesten van Geraardsbergen moest ook de Fransman lossen.

  Vanaf de Muur moest Van Baarle het op die manier alleen zien te rooien. Vanuit het peloton bewees De Lie - wiens bebloede knie getuige was van een val én lange achtervolging eerder in de koers - dat hij meer dan alleen een sprinter is.

  De Lie had in geen tijd tegenaanvallers Tim Wellens en Matej Mohoric te pakken, maar hij kreeg met Christophe Laporte ook een waakhond van Jumbo mee.

  Het was die Laporte die uiteindelijk cruciaal zou zijn voor de zege van Van Baarle. Door voortdurend stokken in de wielen van de achtervolging te steken kon de Nederlander richting Ninove beetje bij beetje uitlopen.

  De 4 achtervolgers werden in de nieuwe aankomst op de Elisabethlaan net bij de kraag gevat. Toch had De Lie nog genoeg in zijn tank om wonder boven wonder ook nog de sprint om de 2e plaats naar zijn hand te zetten, voor zijn kwelgeest Laporte.

  Uitslag Omloop Het Nieuwsblad

  naamresultaatploeg
  1
  Dylan van Baarle
  4:54:49
  Jumbo - VismaTJV
  2
  Arnaud De Lie
  +20
  Lotto - DstnyLTD
  3
  Christophe Laporte
  +20
  Jumbo - VismaTJV
  4
  Alexander Kristoff
  +20
  Uno-X Pro Cycling TeamUXT
  5
  Tom Pidcock
  +20
  INEOS GrenadiersIGD
  6
  Davide Ballerini
  +20
  Soudal - Quick-StepSOQ
  7
  Nils Politt
  +20
  BORA - hansgroheBOH
  8
  Andrea Pasqualon
  +20
  Bahrain VictoriousTBV
  9
  Rui Oliveira
  +20
  UAE Team EmiratesUAD
  10
  Sep Vanmarcke
  +20
  Israel - Premier TechIPT

  Bekijk hier de reacties van enkele protagonisten:

  Fase per fase

  16:04

  Uitslag

  1. Van Baarle
  2. De Lie
  3. Laporte

  16:03

  Het groepje met De Lie wordt nog net voor de sprint ingehaald, maar De Lie besluit om alsnog te sprinten. Hij wordt zowaar nog tweede, net voor Christophe Laporte.

  16:03

  Einde

  Van Baarle heeft alle tijd om van zijn zege in deze Omloop te genieten. Van Baarle volgt Wout van Aert op.

  16:02

  Laatste km.

  Van Baarle kijkt nog een laatste keer om en schudt ongelovig zijn hoofd. Hij weet dat het binnen is.

  16:02

  Van de veelbesproken tegenwind in de finale leek Dylan van Baarle niet veel last te hebben. Nu hij in het centrum van Ninove is, is dat varkentje ook al gewassen.

  16:00

  Wellens, De Lie, Mohoric en Laporte zullen zich nog moeten reppen om voor het peloton uit te blijven. Op 2 kilometer van het einde is hun voorsprong 15 seconden.

  15:58

  Van Baarle zegezeker

  Van Baarle heeft gewonnen spel. In zijn eerste koers voor Jumbo-Visma heeft hij meteen prijs, waarmee hij zijn palmares - met al Parijs-Roubaix en Dwars door Vlaanderen - nog wat meer opsmukt.

  15:56

  Misschien komt het échte gevaar wel van het peloton, waar EF-EasyPost de handen in elkaar heeft geslagen. Zij hebben nog 4 renners mee.

  15:55

  Tijdsverschil

  Terwijl de kilometers wegsmelten, neemt de voorsprong van Van Baarle beetje bij beetje toe. 17 à 18 seconden is het verschil.

  15:53

  De tactiek van Jumbo-Visma helpt een sterke Van Baarle. Laporte mag altijd inschuiven naar de 2e plaats in de achtervolging, waardoor ze telkens om hem heen moeten.

  Bert De Backer vanop de motor
  15:51

  In het peloton zijn er niet meer genoeg mannetjes om een deftige achtervolging te organiseren. Sheffield neemt nu de kop, maar zoals altijd krijgt hij een mannetje van Jumbo-Visma in zijn wiel.

  15:50
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  15:50

  Het ziet er goed uit voor Van Baarle.

  José De Cauwer
  15:49

  Van Baarle verliest niets op de Bosberg

  15:48

  Van Baarle is ongelooflijk sterk en Laporte werkt als een stoorzender in de achtervolging. De Nederlander rijdt zelfs weer wat verder weg. En nu in dalende lijn naar Ninove.

  15:48

  Bosberg

  Van Baarle is nog altijd niet kapot. Hij heeft een mooie voorsprong aan de voet van de Bosberg. Als we hier bovenkomen, zijn alle hellingen voor vandaag de deur uit.

  15:47

  Tijdsverschil

  De voorsprong van Van Baarle is nog iets meer dan 10 seconden. Het lijkt erop dat we naar 5 koplopers gaan. Vechten zij om de zege straks in Ninove?

  15:45

  Küng moet een fameuze tijdrit rijden om nog terug te keren. Daarachter zien we een nieuw kwartet, met Pidcock, Tiller en Doull. Het tempo gaat er daar wel uit.