Lotte Kopecky imponeert in de Omloop en verwent de Belgische wielerfans

Omloop Het Nieuwsblad (vrouwen)
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 132 km
location 13:30: Gent - 17:15: Ninove
trophy Lotte Kopecky
einde
startfinish
020406080100132

  Lotte Kopecky heeft de switch van de piste naar de weg uitstekend verteerd. In haar eerste koers van het seizoen was Kopecky oppermachtig. Ze snelde op de Muur naar de vuurlinie, zette haar solo in op de Bosberg en won na een tijdrit in Ninove. Kopecky is de eerste Belgische op de erelijst. 

  De Omloop Het Nieuwsblad in een notendop:

  • Winnares van de dag: Lotte Kopecky heeft haar overgang van de baan naar de weg niet gemist. In haar eerste koersdag van 2023 schiet ze meteen raak en wordt ze de eerste Belgische winnares van de Omloop Het Nieuwsblad. Niemand had een antwoord klaar op haar solo na het duo Muur-Bosberg. 
   
  • Sleutelmoment: Al erg vroeg bij de beklimming van de Muur opent Kopecky de debatten. Op de Vesten, nog voor de klim echt begonnen is, snelt ze weg van alles en iedereen. Enkele kilometers later laat ze ook aanvalster Sierra achter op de Bosberg. Dan is ze vertrokken voor haar solo.
   
  • Verliezer van de dag: Movistar kwam in de breedte erg sterk voor de dag vandaag, maar materiaalpech in aanloop naar de Muur nekte wereldkampioene Van Vleuten. Emma Norsgaard moest vrede nemen met een vierde plaats, een magere bekroning voor het vele werk van de Spaanse ploeg. 

  Finale breekt pas op de Molenberg los

  De vrouwen trapten net als de mannen hun Vlaamse voorjaar op gang met de Omloop Het Nieuwsblad, sinds dit jaar een koers op de WorldTour-agenda. Een nieuwe stap in de groei van de Belgische openingsklassieker.

  Al was die Belgische openingsklassieker sinds zijn eerste editie in 2006 toch vooral een Nederlandse speeltuin. Maar liefst 11 keer won een Nederlandse de Omloop Het Nieuwsblad, met als hoogtepunt de bezetting van het volledige podium vorig jaar. 

  Daartegenover stond nog geen enkele Belgische winnares van de Omloop in 17 jaar. Een statistiek die Lotte Kopecky (SD Worx) dit jaar graag wilde uitwissen en waarvoor ze kon rekenen op een sterk team rondom haar. 

   

  Al was het toch een ander sterk blok dat de koers openbrak. Op de Molenberg reed er een groep van een twintigtal rensters weg uit het peloton, met daarbij maar liefst 5 rensters van Movistar. Daarbij ook wereldkampioene Annemiek van Vleuten, de winnares van de Omloop van 2022. 

  De wedstrijd bleef lang op slot

  Kopecky laat iedereen ter plekke op het duo Muur-Bosberg

  Alles koekte echter weer samen, het signaal voor Arlenis Sierra (Movistar) om er solo vanonder door te muizen. Ze kreeg een voorsprong van een minuut in haar schoot geworpen. 

   

  Alleen de Muur en de Bosberg stonden nog op het menu en dat menu bleek toch iets te lastig voor Sierra om in haar eentje te verteren.

   

  Vanop de Vesten schoot Kopecky er als een komeet vandoor, niemand kon haar wiel houden in het peloton. Al snel kwam ze bij de eenzame leidster, die ze op de Bosberg zonder pardon ter plekke liet. 

   

  Vervolgens werd het een kwestie van alles of niks: Kopecky moest in haar eentje nog 12 kilometer afleggen. Haar voorsprong bedroeg 40 seconden en dat bleek voldoende om het aanstormende peloton af te houden. 

   

  Zo werd Kopecky na een fenomenale solo de eerste Belgische winnares van de Omloop Het Nieuwsblad. In de achtervolgende groep sprintte haar ploeggenote Lorena Wiebes nog naar de tweede plaats, het brons was voor Marta Bastianelli (UAE Team ADQ). 

  Uitslag Omloop Het Nieuwsblad (vrouwen)
  naamploegresultaat
  1Lotte Kopecky132 km in 3u32'54"
  2Lorena Wiebesop 11"
  3Marta Bastianelliz.t.
  4Emma Norsgaard Bjerg
  5Pfeiffer Georgi
  6Anouska Koster
  7Quinty Ton
  8Christina Schweinberger
  9Soraya Paladin
  10Elisa Longo Borghini

  Bekijk de reacties van enkele protagonisten:

  Fase per fase

  1. 17 uur 21. Marta Bastianelli (UAE Team ADQ) mag straks nog mee het podium op als derde. Emma Norsgaard (Movistar) werd vierde en kon het werk van haar ploeggenotes niet afmaken. Materiaalpech had Van Vleuten al genekt net voor de Muur.   .
  2. 17 uur 19. Vanop de Vesten trok Kopecky al ten aanval vanuit het peloton. Ze peuzelde de eenzame aanvalster Sierra op en liet de Cubaanse ter plekke op de Bosberg. Ze rondde daarna een sterke solo af en hield het jagende peloton nipt achter zich. .
  3. 17 uur 17. De sprint daarachter is een prooi voor Kopecky's ploeggenote Lorena Wiebes. Het is een mooi een-tweetje voor SD Worx.  .
  4. 17 uur 16. Kopecky wint! . De eerste Belgische winnares ooit van de Omloop Het Nieuwsblad. Kopecky haalt het na een fenomenale solo!  .
  5. 17 uur 15. Nog 300 meter. De zege is binnen.  .
  6. 17 uur 15. De kloof lijkt toch geruststellend in die laatste kilometer. Kopecky trapt nog een soepel verzet.  .
  7. 17 uur 14. Het wordt toch een dubbeltje op zijn kant voor Kopecky. Onder de vod heeft ze nog 15 seconden over.  .
  8. 17 uur 13. Ik zou nu al durven te zeggen: het is binnen. . Ruben Van Gucht.
  9. 17 uur 12. Nog 3 kilometer voor Kopecky. Haar voorsprong blijft nu toch boven de 30 seconden. Het peloton loopt niet veel meer in.  .
  10. 17 uur 11. Echt afstopwerk zien we niet van de ploeggenoten van Lotte Kopecky. Team SD Worx laat het even afweten.  .
  11. 17 uur 09. Is daar die versnelling in het peloton? In één klap gaat er een serieus deel van Kopecky haar voorsprong af.  .
  12. 35 seconden. Haar voorsprong slinkt nu wel, maar het peloton zal toch nog een tandje hoger moeten schakelen om Kopecky bij te halen.  . 17 uur 08.
  13. 17 uur 07. De wind blaast niet echt in het voordeel van Kopecky. Het zou een erg sterk nummer zijn mocht ze dit afronden.  .
  14. 17 uur 05. Kopecky houdt nog steeds 40 seconden over . Met nog 8 kilometer te gaan ziet het er goed uit voor Kopecky. Het peloton komt geen sikkepit dichter.  .
  15. 17 uur 04. Van Vleuten in groep 3. Voor de wereldkampioene is het alleszins niet dat Movistar op kop rijdt in het peloton. Zij rijdt in een groepje daar achter, het gevolg van materiaalpech richting de Muur.  .
  16. 17 uur 03. Movistar zet zich op kop in het peloton. Lippert rijdt zichzelf helemaal leeg, waarschijnlijk in dienst van Norsgaard.  .
  17. 17 uur 02. Sierra wordt ingerekend door het peloton. Het verschil met Kopecky bedraagt meer dan 40 seconden.  .
  18. 17 uur 01. Nog 10 kilometer voor Kopecky. Een tijdrit van 10 kilometer heeft onze landgenote nog voor de boeg. Haar teamgenotes kunnen afstoppen in het peloton.  .
  19. 17 uur . Kopecky gaat onderaan de Bosberg solo.

   Kopecky gaat onderaan de Bosberg solo

  20. 16 uur 59. Kopecky laat de Cubaanse meteen achter. Ze bedwingt de Bosberg in haar eentje.  .