Ga naar de inhoud

"Anderlecht-fans moeten er rekening mee houden dat Vandenhaute de club vorig jaar heeft gered"

Peter Vandenbempt begrijpt dat de Anderlecht-fans ongelukkig en ontevreden zijn. "Maar de supporters bepalen het beleid van een club niet. Het is trouwens de weggehoonde voorzitter die Anderlecht vorig jaar van het faillissement heeft gered", zegt Vandenbempt.

Ik vraag me altijd af: "De fans, wie zijn dat nu eigenlijk?" Is dat de luidruchtige minderheid? Of de zwijgende meerderheid?

 

Dat de fans van Anderlecht allemaal ongelukkig en ontevreden zijn, dat staat buiten kijf.

 

Maar ik hoorde bijvoorbeeld op zaterdag een vertegenwoordiger van een supportersclub op Sporza verkondigen dat hij na dat mea culpa van Vandenhaute wat had rondgebeld. Volgens hem vond 90 procent van de fans die halve stap opzij van Vandenhaute onvoldoende.

 

Ik weet niet of zo'n cijfer statistisch betrouwbaar is. Maar dat supporters het ontslag van een voorzitter gaan eisen, gaat voor mij te ver.

 

Ik hoorde gisteren op televisie een andere supporter zeggen: "Wij zijn de sponsors van de club." Ik stel dan toch voor dat hij een keer opnieuw rekent en dan nog eens die uitspraak herhaalt.

 

De club heeft aandeelhouders, die de club gekocht hebben en er hun geld hebben ingestoken.

 

De club heeft ook een raad van bestuur, die heeft ingestemd met die nieuwe rol van Vandenhaute. Dan moet een supporter daar zich toch bij neerleggen, denk ik.

De fans, wie zijn dat nu eigenlijk? Is dat de luidruchtige minderheid? Of de zwijgende meerderheid?

Peter Vandenbempt

"Het beleid wordt niet bepaald door de supporters"

Als er telkens wordt ingegaan op de eisen tot ontslag, dan was Vincent Kompany vorig jaar in de loop van het seizoen al geen trainer meer geweest van Anderlecht.

 

Toen verweten de fans het bestuur van Anderlecht dat ze veel te lang vasthielden aan Kompany wegens zijn naam.

 

Frank Vercauteren wordt nu ook naar voren geschoven als een icoon dat opzijgeschoven is. Je wil niet weten hoe vaak Vercauteren in zijn vorige periode als Anderlecht-coach is weggehoond in het Van den Stock-stadion.

 

Herman Van Holsbeeck werd zowat elk jaar buitengeroepen. Om maar te zeggen: het beleid van de club wordt niet bepaald door de supporters, maar door de bestuurders van de club.

 

Wat zeker waar is: Vandenhaute heeft fouten gemaakt. Als hij zegt dat de werkwijze van Mazzu en zijn voetbal te ver stonden van de moderne manier van spelen dat Anderlecht wil, dan heb je slecht je huiswerk gemaakt. Iedereen weet hoe Mazzu werkt.

 

Maar als je de fans meteen na de kwalificatie voor de groepsfase van de Conference League eind augustus had gevraagd of Mazzu een miscast was, dan zou het antwoord misschien wel anders geweest zijn. Want in het stadion werd de naam van Mazzu die avond gescandeerd.

"Mensen die liever willen dat project mislukt"

Het was echt wel nodig dat er nu een signaal kwam van de club met de stap opzij die Vandenhaute nu heeft gezet en het mea culpa dat hij heeft geslagen.

En vooral - en daar hebben de supporters wel gelijk in - dat Vandenhaute buiten de schijnwerpers het gesprek aangaat met de fans, als die nog willen luisteren.

 

De fans hebben inderdaad wel recht op meer gedetailleerde uitleg waar men met deze club naartoe wil.

 

Tegelijkertijd moeten de fans er rekening mee houden - daar wordt ook wat te snel aan voorbijgegaan - dat Anderlecht een jaar geleden op de rand van het faillissement stond.

 

Het is deze weggehoonde voorzitter die een financieel herstelplan heeft uitgewerkt, zelf geld heeft ingebracht en geld heeft aangehaald, waardoor de club is gered.

 

Maar hoe deze situatie zal aflopen? Dat valt niet te voorspellen. Zolang er binnen de club nog altijd mensen zijn die liever willen dat dit project mislukt en uit ontevredenheid uit zijn op afrekeningen, zal de rust enkel kunnen terugkeren met een volgehouden sprekend resultaat.

 

Op basis van de prestatie gisteren tegen Club Brugge zijn die sprekende resultaten op korte termijn niet gegarandeerd, vrees ik.

Peter Vandenbempt