Ga naar de inhoud

Hanne en Stijn Desmet voor EK shorttrack: "Mikken op medailles in alle onderdelen"

 do 12 januari 2023 12:55
Het EK is van vrijdag tot en met zondag.
Stijn en Hanne Desmet zijn in Gdansk, Polen, voor het EK.

Van vrijdag tot en met zondag zijn de shorttrackers aan de slag op het EK in Gdansk, in Polen. De ambities in het Belgische kamp zijn groot na een succesvol 2022. Uithangborden Stijn en Hanne Desmet blikten gisteren vooruit op een online persmoment. "En dat is een eerste keer. Het is leuk dat onze sport meer leeft."

Hanne Desmet pakte een jaar geleden historisch brons op de Olympische Spelen op de 1.000m, broer Stijn behaalde 2 maanden later dubbel brons (500 en 1.500m) op het WK. De voorbije wereldbekers wonnen broer en zus Desmet ook verschillende medailles.

"We zijn sinds dinsdag in Polen en kennen een heel goede voorbereiding. We hebben heel veel zin om er komend weekend iets van te maken", begon Hanne Desmet.

"Het is een drukke planning op een EK met vrijdag de kwalificaties, zaterdag de 500 en 1.500 meter en zondag de 1.000 meter en relays."

De mixed relay staat voor het eerst op een groot kampioenschap. Als Europees land zijn we er het best in gerangschikt.

Hanne Desmet

"Persoonlijk zou ik graag de 1.500 meter winnen. Dat is mijn grote ambitie op dit EK, samen met de mixed relay."

"Dat is een nieuwe discipline, die voor het eerst op een groot kampioenschap staat. We staan er als Europees land het best in gerangschikt."

"Die gemengde aflossing ligt ons echt wel. Stijn heeft een hoge topsnelheid en kan het goed afmaken. Ik heb dan weer een goede start. De andere twee rijders, Ward Pétré en Tineke den Dulk, kunnen de hoge snelheid ook aan. We hebben alle factoren om er top in te zijn."

Stijn Desmet trad zijn zus bij. "We trainen hard op die aflossing. En dat begint zijn vruchten af te werpen."

"Het is ook gewoon leuk om te doen, om in team te werken. We willen medailles halen op alle onderdelen, maar een gouden medaille op de mixed relay zou het allermooiste zijn."

Hanne Desmet vierde vorig jaar brons op de Spelen.

Status en media-aandacht zijn veranderd

Na hun medailles vorig jaar op grote kampioenschappen veranderde de status van broer en zus Desmet. "We worden nu echt aanzien als medaillekandidaten", knikte Hanne Desmet.

"Ik rijd dit seizoen al het hele seizoen op een constant niveau, vorig jaar waren de Spelen meer een piek. De tegenstanders kennen mij goed en passen hun tactiek aan."

"Ook qua media-aandacht is er natuurlijk veel veranderd. Onze wedstrijden komen meer in het nieuws. Zo'n persconferentie als deze voor een EK hebben we nog nooit moeten geven."

"Meer en meer mensen kennen ons en onze sport. Het is leuk dat de sport meer leeft. De zichtbaarheid is verhoogd. En ik ben trots dat ik daar een rol in heb kunnen spelen."

"Het geeft geen extra druk. Ik leg mezelf wel druk op, maar dat is het enige dat ik voel."

Stijn Desmet.

Tegenstand komt uit Nederlands trainingsgroepje: "Niet altijd leuk voor sfeer"

De tegenstand voor Hanne en Stijn Desmet komt vooral uit Nederland, uit hun eigen trainingsgroepje. "Dat is niet altijd leuk voor de sfeer", erkende Hanne Desmet. "Maar het hoort erbij."

"Op wedstrijden trek je je niet aan wie je tegenstander is. Ik babbel daar ook niet echt met de Nederlandse meisjes over. We racen tegen elkaar. Iedereen weet wel dat dit de stand van zaken is en dat we tegenstanders zijn."

"Nederland is in het verleden heel belangrijk voor ons geweest. We hebben er ons kunnen ontwikkelen en zijn heel blij dat we ook dit seizoen kunnen blijven, ook al is er in de staf veel veranderd, met onder meer het vertrek van Pieter Gysel als onze coach."

Iedereen beseft dat het loont om een goede teammaat te zijn

Stijn Desmet

"Bij mij is het concurrentieveld iets breder, met iets meer tegenstanders uit andere landen", gaf Stijn Desmet aan. "Maar het blijft wel een beetje bizar."

"We trainen constant samen, maar iedereen wil ook van elkaar winnen. De sfeer onderling is goed. Iedereen beseft ook dat het loont om een goede teammaat te zijn en elkaar vooruit te helpen."

Hanne kijkt uit naar nieuwe pakken voor EK: "Ik vind het wel mooi"

De twee merken dat de KBSF (de Belgische schaatsbond, red) er de laatste jaren is op vooruitgegaan. "Wij hebben een heel goede omkadering. Er is meer eenheid, de 3 schaatsbonden zijn ook samengebracht. Dat is een positieve evolutie naar de buitenwereld en Sport Vlaanderen toe", stelde Hanne Desmet.

"De bond wil in de toekomst wel meer eigen middelen vergaren om onafhankelijker te zijn", wist Stijn Desmet over de financiële krapte.

De Desmets kunnen door de ondersteuning van Sport Vlaanderen leven van hun sport. "Een EK is daarbij belangrijk, omdat Sport Vlaanderen kijkt naar de resultaten van zijn atleten op kampioenschappen", legde Hanne Desmet uit.

"We zijn heel blij met de ondersteuning, maar rijk worden we natuurlijk niet van onze sport. We kunnen altijd nog extra sponsors gebruiken, daar is de bond mee bezig. We zijn ook allebei niet zo goed in sociale media, het ligt ons niet echt. Anders hadden we al meer sponsors binnengehaald."

België zal alvast in nieuwe schaatspakken uitkomen in Gdansk. Met het logo van de Nationale Loterij, de nieuwe subsidiepartner, erop. Het blauw zal vervangen worden door wit.

De kleuren worden dan wit/zwart met zwart/geel/rode accenten. Wat vindt Hanne Desmet van het pak? "Ik ben blij dat we eens iets anders hebben dan blauw. Ik vond het geel vorig jaar (op de Spelen, red) wel leuk. Nu wordt het wit. Ik vind het wel een mooi pak geworden. Van outfit wisselen, is altijd leuk."

We zijn heel blij met ondersteuning door Sport Vlaanderen, maar rijk worden we er natuurlijk niet van

Hanne Desmet
Gerelateerd: