Ga naar de inhoud

Messi versus Mbappé: de ultieme vergelijking van twee fenomenen

 zo 18 december 2022 13:00

Ploegmaats en rivalen. Messi en Mbappé. Het verleden en de toekomst, die strijden om de macht in het heden. Een ultieme vergelijking van twee wereldtoppers die vandaag nog een stukje onsterfelijker kunnen worden.

De hoofdrolspelers van het WK

Lionel Messi (35) en Kylian Mbappé (overmorgen 24) zijn dit WK boven alles en iedereen uitgestegen.

 

Het duo lijkt wel een persoonlijk duel uit te vechten. Pas vandaag zullen we weten wie zich écht de beste speler van dit WK mag noemen.

 

Messi miste nog geen enkele minuut op dit WK. Met 5 doelpunten en 3 assists in 6 wedstrijden is hij betrokken bij de helft van alle Argentijnse doelpunten.

 

Mbappé heeft ook 5 doelpunten achter zijn naam staan, maar deelde wel een assist minder uit (doorslaggevend in de strijd om de titel van topscorer). Hij heeft een voet in 54% van alle Franse doelpunten op dit WK. 

 

Detail: 3 van de 5 goals van Messi waren penalty's. Mbappé trapte nog geen enkele strafschop dit WK.

 

Messi kan dan weer opscheppen met het feit dat hij al 4 keer is uitgeroepen tot man van de match op dit WK. Mbappé moet het doen met 'slechts' 3 trofeeën. 

 

Maar ook in andere statistieken op dit WK staan de twee sterren eenzaam aan de top.

 

Zo staat het duo op 1 en 2 bij aantal schoten (op doel) , baltoetsen in de zestien van de tegenstander en gecreeërde kansen.

 

U merkt het: de marges zijn klein op dit WK. 

Hallucinante statistieken

De meeste spelers zouden hun statistieken nooit willen vergelijken met die van Messi, maar Mbappé is niet zoals de meeste spelers. 

 

Messi speelde al 1002 wedstrijden in zijn carrière en kan hallucinante cijfers voorleggen. Zo scoorde hij 791 doelpunten en deelde hij 350 assists uit. 

 

In zijn hele carrière treft de Argentijn dus om de 104 minuten raak. Elke 72 minuten is hij betrokken bij een doelpunt. Ongezien.

 

Mbappé speelde al 362 wedstrijden in zijn carrière. Daarin scoorde de Fransman 280 keer en gaf hij 132 assists

 

Verbluffende statistieken. Zeker als je weet dat Messi op die leeftijd nog 'maar' aan 197 doelpunten en 84 assists zat in 326 wedstrijden.

 

Desondanks zal de Fransman nog een lange weg moeten afleggen wil hij ooit in de buurt komen van de cijfers van Messi.

 

Eén statistiekje kan misschien wel voor extra vertrouwen zorgen:

 

3 keer stonden de huidige ploegmaats al tegenover elkaar en nog nooit stapte Messi als winnaar van het veld (2 keer verloren, 1 keer gelijk). 

 

Een voorteken?

Miljoenencontracten

Voetbal is big business. Dat hoef je Lionel Messi en Kylian Mbappé niet te vertellen. 

 

De twee vedetten gaan in zee met een waslijst aan internationale merken.

 

Zo is Mbappé het gezicht van onder meer Nike, horlogemerk Hublot en Dior.

 

Messi hangt dan weer zijn karretje aan merken als Adidas, Mastercard en Pepsi.

 

Volgens zakenblad Forbes maakten zulke deals van Messi de op één na bestbetaalde voetballer in 2022. Naast een loon van 63 miljoen euro bij PSG, verdiende Messi nog eens 52 miljoen door sponsorinkomsten.

 

Ter vergelijking: het loon van "koploper" Mbappé is met 105 miljoen euro een pak hoger, maar zijn extra verdiensten bedroegen amper 17 miljoen.

 

Statistiekenbureau Nielsen berekende dat een gesponsorde Instagrampost gemiddeld 564.000 euro in het laatje brengt voor de Fransman. Wil je Messi linken aan je merk, dan tel je al snel 1.85 miljoen euro neer voor een bericht op Instagram. 

 

Kylian Mbappé is the next big thing, maar het imperium van Lionel Messi bouw je niet op één dag.

Followers, likes en views

Het contrast tussen de volgersaantallen van Messi (390 miljoen) en Mbappé (78 miljoen) op Instagram zegt eigenlijk genoeg. 

 

De mondiale aantrekkingskracht van de Fransman is nog lang niet zo groot als die van zijn PSG-ploegmaat.

 

Ook op Facebook is er nog een (heel) groot verschil. De 15 miljoen volgers van Mbappé verbleken ten opzichte van de 105 miljoen Messi-fans.

 

Op het lijstje met de 20 meest gelikete Instagamberichten aller tijden, prijken maar liefst 6 foto's van Messi. 

 

Wedden dat een eventuele foto met de wereldbeker een nieuw record oplevert?

 

Desondanks is Mbappé een stuk aanweziger op sociale media. In 6 jaar tijd plaatste hij  1200 foto's op Instagram. Gemiddeld 200 foto's per jaar.

 

Messi is al bijna 10 jaar aanwezig op Instagram en zit nog 'maar' aan 966 berichten.

 

Zoek trouwens niet naar hun accounts op TikTok. Beide heren blijken voorlopig te passen voor een avontuur op de populaire app. Het weerhoudt gebruikers alvast niet om video's van hun helden te delen.

 

Video's met hashtag Messi verzamelden zo al 175 miljard views. TikToks met hashtag Mbappé werden zo'n 50 miljard keer bekeken

Uitpuilende prijzenkasten

7 keer de Gouden Bal, 10 keer Spaans landskampioen, 4 keer de Champions League, 6 keer topscorer in Europa,... de prijzenkast van Messi staat al jaren op ontploffen. 

 

Een erelijst waar Mbappé nog mijlenver van verwijderd is. De Fransman won tot dusver nog nooit de Champions League of de Gouden BalMessi had beide prijzen al twee keer beet toen hij 24 was. 

 

Maar waar Mbappé wel al in het bezit van is? De belangrijkste trofee in het voetbal: de wereldbeker

 

Messi probeerde het al vier keer, maar verder dan een verloren finale in 2014 kwam hij tot dusver niet. Een allerlaatste(?) kans om de hoofdprijs toch nog te pakken, volgt vandaag.

 

Voor Mbappé ging het een stuk vlotter om die felbegeerde trofee te winnen. Hij was amper 19 toen hij de beker in de lucht mocht steken. 

 

Als Frankrijk opnieuw wereldkampioen wordt, dan betreedt Mbappé een heel exclusief clubje van meervoudige wereldkampioenen. Enkel Pelé was jonger toen hij zijn tweede wereldbeker won.

 

Vervolledigt Messi vandaag zijn trofeeënverzameling met de allerbelangrijkste beker of trapt een Franse bliksemschicht die ultieme droom aan diggelen?

 

Wat het ook wordt, de finale tussen de koning en de troonopvolger wordt er eentje voor in de geschiedenisboeken.

Gerelateerd: