Ga naar de inhoud
Argentinië is wereldkampioen.

Lionel Messi zet kroon op carrière en loodst Argentinië in zinderende finale naar wereldtitel

 zo 18 december 2022 18:59
Argentinië
einde (pen.)
34-32
Frankrijk
 1. 23' - Doelpunt strafschop - Lionel Messi (1 - 0)
 2. 41' - Verv. Olivier Giroud door Marcus Thuram
 1. 81' - Doelpunt - Kylian Mbappé (2 - 2)
 2. 87' - Geel - Marcus Thuram
 3. 90+8' - Geel - Marcos Acuña
  1. 114' - Geel - Leandro Paredes
  2. 120+1' - Verv. Jules Koundé door Axel Disasi
  3. 120+1' - Verv. Nicolás Tagliafico door Paulo Dybala
  FIFA Wereldkampioenschap - speeldag 1 - 18/12/22 - 16:00
  timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
  23'
  Lionel Messi
  23'
  Lionel Messi
  1 - 0
  81'
  Kylian Mbappé
  2 - 2
  Kylian Mbappé
  81'

  Het opperste voetbalgeluk voor Lionel Messi en Argentinië. 36 jaar na Diego Maradona bezorgde zijn troonopvolger het land een nieuwe wereldtitel in Qatar na een zinderende finale. Messi en Di Maria leken hun land snel op weg te zetten naar de hoofdprijs, maar Frankrijk stond via Mbappé weer recht uit de dood. In doldwaze verlengingen troffen beiden protagonisten opnieuw raak. In de strafschoppenreeks triomfeerde Argentinië.

  Argentinië - Frankrijk in een notendop

  • Sleutelmoment: Zegt u het maar. Hoeveel kronkels maakte deze wedstrijd wel niet? De dappere dubbele wissel van Deschamps voor de rust, het dubbele salvo van Mbappé in het slot van de tweede helft, de reuzenkans voor Kolo Muani in de laatste minuut van de toegevoegde tijd? Dit was een finale voor de eeuwigheid.
  • Man van de Match: Nog zoiets... Di Maria, die de bezieler was van de snelle 2-0 voor Argentinië? Mbappé, die zich met een koelbloedige hattrick in de geschiedenisboeken knalde? Messi, die op zijn oude dag de wedstrijd toch weer bij de lurven pakte? Martinez, die met zijn psychologische spelletjes de strafschoppenreeks beheerste?
  • Opvallend: Links en rechts sneuvelden er records in deze waanzinnige finale. Messi werd de topschutter aller tijden op internationale toernooien. Mbappé maakte als eerste speler ooit een vierde goal in een wereldbekerfinale. En Di Maria heeft nu gescoord in de finale van de Olympische Spelen, de Copa América én het wereldkampioenschap.

  Vurig Argentinië troeft Frankrijk af

  Een saaie 1-0. Veel zou er niet te zien zijn in deze finale tussen twee ploegen die vooral op zeker zouden spelen. Dat klopte maar voor de helft, want de Argentijnen vlogen er met volle overtuiging in. Di Maria, de surprise van chef Scaloni, plaveide op zijn linkerflank de weg. Hij rolde Dembélé en lokte een strafschop uit. Messi mocht die rustig omzetten.

   

  Het Argentijnse vertrouwen scheerde hoge toppen. De 2-0 was daarvan de perfecte illustratie. Heerlijk tikwerk tussen Messi en Molina legde een boulevard open voor Mac Allister, die Di Maria het doelpunt aanbood. Een geweldige aanval, die de vergelijking met het legendarische doelpunt van Carlos Alberto in de finale van 1970 gerust kon doorstaan.

   

  Frankrijk lag op apegapen. Er zat geen greintje grinta in, en dus moest Deschamps grof ingrijpen. Hij haalde Giroud en Dembélé naar de kant voor de meer beweeglijke Thuram en Kolo Muani. Voor de rust bracht het geen zoden aan de dijk. Les Bleus losten geen enkel schot in de eerste helft, die volledig gedomineerd werd door een uitstekend gedrilde Argentijnse ploeg.

  Flitsende Mbappé dwingt verlengingen af

  Ook in de tweede helft sloeg de Franse motor niet aan, ondanks iets meer dadendrang. De Argentijnen stalen hier en daar seconden en bleven tussendoor dreigen. Lloris had niet heel veel moeite met de pogingen van De Paul en Alvarez, maar hij had nog steeds meer werk dan zijn collega aan de overkant.

   

  Martinez verveelde zich te pletter. Wanhoopsschoten van Mbappé en Kolo Muani kwamen niet eens in de buurt van zijn kooi. Frankrijk was dood en begraven, Messi stak in zijn gedachten de trofee al in de lucht.

   

  Tot Otamendi plots in de fout ging en Kolo Muani neertrok in de zestien. Mbappé, tot dan een schipbreukeling op een verlaten eiland, greep de reddingsboei gretig aan. Hij schoot de strafschop hard en precies in. Nog geen minuut later was de man met het nummer 10 er weer, met een geniale volley. De stemming in de tribunes, bijna helemaal hemelsblauw en wit getint, keerde helemaal om.

   

  De Argentijnen hadden wat tijd nodig om overeind te krabbelen na die uppercut. De Fransen beukten op de deur, maar het was Messi die voor het einde van de reguliere speeltijd nog het dichtst bij de beslissing kwam. Zijn kanonskogel ontplofte op de vuist van Lloris.

  Rollercoaster eindigt met strafschoppen

  Verlengingen dus, en daarin kon je aanvankelijk de Argentijnse angst ruiken. Scaloni had echter nog een paar wissels achter de hand. Frisse mannen Lautaro en Montiel wakkerden het vuur van de Albiceleste weer aan, al had Lautaro beter kunnen doen met een tweetal wenkende kansen.

   

  Het was de messias zelf die de verlossing bracht. Messi wurmde de bal met zijn rechtervoet over de lijn, al was er nog even twijfel of er buitenspel mee gemoeid was. De opluchting was voelbaar, de emoties enorm. Maar nog steeds had deze wedstrijd haar laatste geheim niet prijsgegeven.

   

  Een schot vloog tegen de elleboog van Montiel en zo kon Mbappé zijn tweede strafschop nemen. Ook deze vloog er onhoudbaar in. Het gebons van de harten in het Lusail Stadion veroorzaakte bijna een aardbeving, zo spannend was het. Kolo Muani had zich in de laatste seconden naar de legende kunnen schieten. Martinez pakte echter uit met een fantastische save. De misschien wel beste WK-finale aller tijden was nog niet afgelopen.

   

  Strafschoppen dus, en daarin speelde de monsterlijke Martinez zijn rol van schurk weer geweldig. Hij kroop in de kopjes van Coman en Tchouaméni, waarna Montiel het mocht afmaken. "De laatste dans is wel degelijk een tango," zei Peter Vandenbempt. Eindelijk, op zijn 35e, kon Lionel Messi de kroon op zijn oeuvre zetten.

  Bekijk de andere goals:

  Fase per fase

  18:55
  18:58

  BEKIJK: Argentinië wint het WK na spannende strafschoppenreeks

  18:56
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  18:55

  Het is Argentinië!

  Wat een moment voor Montiel en heel Argentinië! Hij zet zijn strafschop om en schenkt zijn land de wereldtitel waar het al meer dan dertig jaar naar snakt!

  18:53

  Kolo Muani houdt de Franse hoop in leven met een harde trap.

  18:53

  Paredes brengt Argentinië op de drempel van een derde wereldtitel. Keurig omgezet.

  18:52
  shootouts
  Argentinië
  2-1
  Frankrijk
  18:52

  Naast!

  Tchouaméni straalt vertrouwen uit, maar de psychologische spelletjes van Martinez brengen hem van de wijs.

  18:51

  Geen bal geraakt in de wedstrijd, maar geen probleem. Dybala stuurt de bal door het midden.

  18:50
  shootouts
  Argentinië
  1-1
  Frankrijk
  18:50

  Mis!

  Martinez viert als een bezetene, want hij heeft de zwakke penalty van Coman gestopt.

  18:50
  shootouts
  Argentinië
  1-1
  Frankrijk
  Lionel Messi
  Argentinië
  18:49

  Messi neemt de eerste voor Argentinië en neemt hem ijzig kalm en plagerig traag.

  18:48

  Mbappé neemt zijn verantwoordelijkheid. Martinez raakt de bal, maar net niet genoeg.

  18:46

  Je bent geneigd om je geld toch maar op Argentinië te zetten.

  Peter Vandenbempt
  18:45

  Martinez is een pure specialist, Lloris is dat veel minder.

  18:48
  120+5'

  Strafschoppen!

  De harten bonken in de kelen! Deze knotsgekke finale krijgt nog een strafschoppenreeks. Wie kroont zich tot de held, en wie wordt de pineut?