Ga naar de inhoud
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 1

Wie wordt WK-topschutter? "Het maakt niet uit dat Messi drie keer scoorde met een penalty"

 za 17 december 2022 08:00
Dit zijn de voornaamste kanshebbers op de titel van topschutter.

De WK-finale is ook nog een strijd voor de titel van topschutter van het toernooi. Er zijn nog vier kandidaten, maar twee spelers hebben een streepje voorsprong. In Villa Sporza werden de goals van Kylian Mbappé en Lionel Messi nog eens na elkaar getoond en tegelijk besproken waarom de supersterren zo vlot scoren.

Tenzij iemand van plan is zes keer of meer te scoren tijdens de finale zondag, draait de strijd om de titel van WK-topschutter uit op een duel tussen Julian Alvarez (4 goals), Olivier Giroud (4), Lionel Messi (5) en Kylian Mbappé (5).


Die laatste twee beginnen aan de finale met een streepje meer achter hun naam.


Een opvallend verschil tussen de grote ster van Argentinië en van Frankrijk is wel hoe ze aan dat totaal van 5 goals kwamen tot nu. Mbappé scoorde al zijn doelpunten in het samenspel. Messi scoorde drie keer vanop de penaltystip.

 

Voor Franky Van der Elst maakt het geen verschil. "De druk van een penalty nemen op een WK is immens. Zeker als je de eerste wedstrijd hebt verloren."

 

Tegelijk compenseert de assist voor de 3-0 tegen Kroatië, waarbij Messi verdediger Josko Gvardiol helemaal doldraaide, vindt Van der Elst.

De 3-0 tegen Kroatië is eigenlijk voor 90 procent de goal van Messi.

Franky Van der Elst

"Eigenlijk is dat voor 90 procent zijn goal. Ik heb die actie heel vaak opnieuw bekeken en wat me opviel, Messi raakt bij die hele actie de bal maar drie keer met zijn rechtervoet." 

 

"Alleen de laatste twee baltoetsen en de assist zijn met rechts. Al de rest is met zijn linkervoet."

 

Wim De Coninck: "Je moet er wel bij opmerken dat Messi dat soort acties vroeger drie of vier keer kon in een wedstrijd. Nu nog een keer. Het is veel minder geworden, maar wel opnieuw beter dan de laatste twee jaar."

 

Youri Mulder: "Ik denk soms dat hij bij zijn club te vroeg wordt gewisseld. Hij wordt sterker en sterker door 90 minuten te spelen. Lionel Scaloni heeft dat begrepen."

FIFA Wereldkampioenschap topschutters
spelerdoelpuntenmatchengemiddeldeteam
1 Kylian Mbappé871.14Frankrijk
2 Lionel Messi771Argentinië
3 Julián Álvarez470.57Argentinië
4 Olivier Giroud460.67Frankrijk
5 Enner Valencia331Ecuador
6 Álvaro Morata340.75Spanje
7 Marcus Rashford350.6Engeland
8 Gonçalo Ramos340.75Portugal
9 Richarlison340.75Brazilië
10 Bukayo Saka340.75Engeland

Teamspeler zonder te lopen

Niet alleen een totaal van 5 goals na elk 6 wedstrijden hebben Lionel Messi en Kylian Mbappé vlak voor de finale met elkaar gemeen. Het is al vaker aangehaald: beide spelers lopen ook opvallend minder dan hun ploegmaats. 

 

Messi komt aan een gemiddelde van 8,4 km per wedstrijd. Mbappé loopt gemiddeld 8,37 km, dat is 2,5 km minder dan het ploeggemiddelde bij Frankrijk.

 

Toch ziet Franky Van der Elst dat Mbappé net meer teamspeler is geworden dan op het WK in Rusland. 

 

"Alles is (zowel bij Argentinië als Frankrijk) geënt op Messi en Mbappé. Zij worden vrij gehouden."

Ik heb ooit een wedstrijd gezien van Messi waarin hij minder liep dan zijn eigen doelman.

Wim De Coninck

"Mbappé is sinds het begin van het toernooi collectiever dan vier jaar geleden en staat naar verluidt ook meer open voor zijn medespelers."

 

"Ik heb het al eens gezegd bij het begin van het toernooi: voor Mbappé is het uitvallen van Benzema een zegen. Dan is hij meer de man waar het allemaal om draait en dat heeft hij nodig."

 

Mbappé en Messi zijn het soort speler dat niet veel moet lopen om toch belangrijk te zijn voor het collectief. "Messi liep in zijn allerbeste periode bij Barcelona ook maar zeven of acht kilometer", vult Wim De Coninck aan. 

 

"Ik heb ooit een wedstrijd gezien waar hij minder had gelopen op het einde dan zijn eigen doelman! Je lacht, maar het was echt zo. Maar hij maakte wel het verschil." 

 

"Messi moet zo voetballen, want zijn acties vragen heel veel kracht."

 

"Hoe de doelman dat deed? Die moest geen bal pakken bij Barcelona en stond te ijsberen in zijn strafschopgebied."

Gerelateerd: