Ga naar de inhoud
FIFA Wereldkampioenschap
speeldag 3

FIFA Wereldkampioenschap klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
7
3
2
0
1
4
1
2
Kroatië
5
3
1
0
2
4
1
3
België
4
3
1
1
1
1
2
4
Canada
0
3
0
3
0
2
7
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
0
0
0
0
0
0
0
2
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
3
België
0
0
0
0
0
0
0
4
Canada
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Marokko
0
0
0
0
0
0
0
2
Kroatië
0
0
0
0
0
0
0
3
België
0
0
0
0
0
0
0
4
Canada
0
0
0
0
0
0
0

Analyse van een collectief falen: de dodelijke mix van factoren die ondergang Rode Duivels inluidde

 zo 27 november 2022 20:53

Kwam het fiasco van de Rode Duivels wel als een verrassing? Voor, tijdens en na de match tegen Canada waren veel signalen onheilspellend. De nederlaag tegen Marokko versterkte dat alleen maar. Een analyse van het collectieve falen.

Aanvallende armoede

Elektroketens kunnen nu al gerust zijn. De terugbetalingsbelofte bij 17 goals van de Rode Duivels zal niet ingelost moeten worden.

 

Na twee wedstrijden staat de teller op amper één goal. Ter herinnering: vier jaar geleden waren dat 8 stuks.

 

En het is niet omdat de Duivels kansen missen, maar gewoon omdat ze er geen krijgen. "We creëren volgens mij geen enkele kans", klonk het bij Jan Vertonghen en Thibaut Courtois in koor.

 

De leegte die Romelu Lukaku nalaat, blijkt zoals gevreesd enorm te zijn. Michy Batshuayi scoorde de winnende treffer tegen Canada, maar is niet de kapstok waar de rest van de ploeg zich aan kan optrekken.

 

Nog enkele sprekende cijfers die de aanvallende armoe aantonen ten opzichte van de vorige WK's: zowel de schoten, expected goals als het effectieve aantal doelpunten zijn ongeveer gehalveerd.

  WK 2014 WK 2018 WK 2022
Schoten 18,6 15,1 9,5
Expected Goals 1,4 1,9 0,7
Goals 1,2 2,3 0,5

* De expected goals zijn het aantal verwachte doelpunten op basis van de kwaliteit van de kansen.

Totaal gebrek aan vorm

Wil de Rode Duivel in vorm nu opstaan? Na twee speeldagen kan geen enkele sterkhouder bij de Belgen evenveel onderscheidingen voorleggen.


Onze grote hoop Kevin De Bruyne? Twee keer ongewoon zwak.

 

Hazard, Meunier, Tielemans, Carrasco, Witsel? Ver onder hun beste niveau.


Onana, Vertonghen en Alderweireld? Degelijk, maar ook zonder meer.

 

Thibaut "Mister Constant" Courtois? Zelfs onze redder tegen Canada kon de lijn niet doortrekken tegen Marokko - bij die eerste tegengoal doet hij op een hoogdag beter.

 

Dan kom je er niet op een WK waar individuele klasseflitsen op beslissende momenten het verschil maken.

 

"We zijn een oude ploeg zonder ideeën geworden", zucht analist Eddy Snelders. "Het is moeilijk om lichtpunten te vinden."

Interne strubbelingen

Het interview van Jan Vertonghen was veelzeggend voor de goeie verstaander.

 

"Er gaan veel dingen door mijn hoofd die ik beter niet zeg, of toch niet buitenskamers", aldus de recordinternational.

 

Vrolijke vrienden zijn de Rode Duivels niet meer, verzekeren meerdere analisten.

 

Onder meer de discussie tussen Kevin De Bruyne en Toby Alderweireld zou nog altijd nazinderen. KDB wou dat de defensie minder voor de lange bal koos en de opbouw meer overliet aan het middenveld.

 

Dat gebeurde ook tegen Marokko. Alleen creëerden de Duivels nu evenmin kansen. "Dan krijg je een averechts effect", meent Snelders.

Daarbij kwam gisteren ook nog eens een ongelukkige quote van Eden Hazard op de persconferentie.

 

Die verkondigde dat "onze drie centrale verdedigers niet de snelsten ter wereld zijn".  Is het aan een aanvoerder om zulke uitspraken te doen over zijn eigen ploegmaats? Die tegen Canada nota bene de nul hadden gehouden.

 

"Het is niet aan een medespeler om dat te zeggen", vindt Sporza-analist Gert Verheyen. "Supporters en analisten mogen dat doen, maar geen teamgenoten. Nu beland je in een straatje waarin de verdedigers aanvallers iets verwijten en andersom."

 

Aan de bondscoach om zijn groep weer samen te krijgen. Eddy Snelders: "Er moet met z'n allen om de tafel gezeten worden. Maar of de plooien helemaal gladgestreken zullen geraken? Wellicht alleen met een zege tegen Kroatië."

Teert Martinez te veel op het verleden?

De vraag stellen is ze beantwoorden. Onze analisten merken unaniem dat de Rode Duivels de voorbije jaren amper afgestapt zijn van de succesformule.

 

"We spelen nog steeds hetzelfde systeem waarmee we onze successen gehaald hebben", aldus Tom Boudeweel. "Alleen is onze spelersgroep ouder geworden en is die niet meer in topvorm. Dezelfde pijnpunten komen steeds weer naar boven. Ploegen wéten ondertussen dat België in de problemen komt als ze onder druk worden gezet."

We waren al verbaasd dat Trossard niet mocht starten. En dan ben je ook nog geen eerste invaller...

Gert Verheyen

Ook andere keuzes van de bondscoach doen vermoeden dat zijn loyaliteit aan de "Bronzen Boys" van 2018 groot is.

 

Waarom blijft Eden Hazard anders zo onaantastbaar in de ogen van Martinez? Of is Dries Mertens de eerste invaller boven Leandro Trossard, een uitblinker in de Premier League de voorbije maanden?

 

"De invalbeurt van Trossard kwam heel laat", oordeelde Verheyen. "We waren al verbaasd dat hij niet mocht starten. En dan ben je ook nog geen eerste invaller..."

 

"Martinez had zijn verjonging vroeger moeten inzetten", pikt Snelders in. "Na het EK was ideaal geweest, toch koos hij weer voor de zekerheid."

 

"Kijk, misschien was het resultaat dan niet anders geweest, maar dan had je tenminste perspectief. Als je er straks uitligt tegen Kroatië, blijf je over met mensen die stoppen en gefrustreerd zijn. Dat zou een jammer einde van onze Gouden Generatie zijn."

Gerelateerd: