Ga naar de inhoud

Thibaut Courtois over vrijschop(pen): "Dodelijk en frustrerend voor een doelman"

Thibaut Courtois slikt de 0-1 van Marokko.

Na zijn penaltyredding was Thibaut Courtois nog de reddende engel tegen Canada, tegen Marokko deelde onze nationale nummer 1 in de malaise. Hoe kijkt hij naar de terechte nederlaag van de Rode Duivels? 

"Het is vrij hard aangekomen", vertelde Thibaut Courtois na de ontnuchtering in Qatar bij Peter Vandenbempt.

 

"Maar misschien is het een goed moment om met onze neus op de feiten gedrukt te worden. Het is een signaal dat we onszelf weer moeten zijn."

 

"We spelen niet zoals gewoonlijk, met te veel schrik en onzuiverheden. We creëren niets en zo krijg je het deksel op de neus."

 

Courtois werd twee keer geklopt op een gelijkaardige stilstaande fase. Bij de eerste tegengoal greep de VAR terecht in, bij de tweede keer was er geen reddingsboei.

 

"We verdedigen niet goed op die vrije trap. We lieten de bal doorschieten, als keeper is dat dodelijk en frustrerend."

 

"Bij de eerste kreeg ik het gevoel dat hij zou trappen. Ik wist niet goed wat die inlopende speler zou doen, achteraf hebben we geluk dat de goal afgekeurd wordt. We staan op een lijn en de jongens lopen vrij in."

 

"Bij de tweede vrije trap duwen ze onze lijn te hoog. We hebben onze afspraken zodat iedereen zijn taak opneemt bij stilstaande fases."

 

"In de eerste zone mag de bal niet erdoor komen. Die is voor de rekening van de verdedigers. Het is moeilijk en is voor een keeper geen fijne goal om te slikken."

En nu? Regeert de angst in de spelersgroep voor het vervolg op deze Wereldbeker?

 

Thibaut Courtois: "Dat is veel gezegd. We hebben niet het gevoel dat we even sterk zijn aan de bal zoals toen we toplanden als Frankrijk en Brazilië pijn konden doen met goed voetbal."

 

"We moeten nu vertrouwen tonen in elkaar en er alles aan doen om de volgende match te winnen. Dat wordt een finale."