Ga naar de inhoud

"Kansloos voor wereldtitel", "Wanhopig kwetsbaar" & "Bevend België": (inter)nationale pers is kritisch voor Rode Duivels

De 11 Belgen aan de aftrap tegen Canada.

De Rode Duivels openden gisteren met een magere 1-0-zege hun WK voetbal tegen Canada. In binnen- en buitenland werd achteraf dezelfde conclusie getrokken: het moet beter, wil België ver geraken in Qatar.

Het Laatste Nieuws:

Het Laatste Nieuws, de grootste Belgische sportkrant, sluit zijn analyse van de Belgische WK-opener af met een positieve noot: "Het kan alleen maar beter."

 

"Nu is zo'n eerste match op een WK altijd iets speciaals, maar je zou toch denken dat deze generatie intussen genoeg ervaring heeft opgedaan in het verleden?Geleerd heeft uit die moeizame ouvertures destijds tegen Algerije en Panama? Niet dus", lezen we eerder.

 

"De Rode Duivels waren een verschrikking. Afgetroefd op enthousiasme en snelheid. Slordig en meermaals paniekerig eenmaal aan de bal. De alarmbellen gingen af. Niemand die rustig bleef. Niemand, behalve Thibaut Courtois."

Niemand die rustig bleef. Niemand, behalve Thibaut Courtois.

Het Nieuwsblad:

"Canada het hart, de Duivels de punten", dat is de kop van Het Nieuwsblad, dat toch ook met het goede nieuws wil beginnen. "De Duivels hebben drie punten en staan daarmee aan de leiding van groep F. Daar gaat het straks om, een goede start om die tweede ronde te halen. Vraag dat maar aan Argentinië en Duitsland."

 

"Maar er is werk", gaat het voort. "Vooral in de eerste helft zat er nauwelijks beweging in het elftal van Martinez. De Rode Duivels werden ook helemaal overlopen. Letterlijk. De razendsnelle aanvallers waren een gesel voor de trage Belgische verdediging."

 

"Drie punten, dat wel. Maar dit elftal is niet klaar om te schitteren."

Drie punten, dat wel. Maar dit elftal is niet klaar om te schitteren.

La Dernière Heure:

Onder de taalgrens vonden ze de Rode Duivels "even slecht als de scheidsrechter uit Zambia".

 

"De Rode Duivels hebben zich niet alleen aan de wetten van Qatar gehouden, ze hebben zich ook het spelniveau op een voetbalveld van het kleine emiraat eigen gemaakt."

 

"Wanneer hebben de Belgen nog eens zo slecht gespeeld op een WK? Zo'n prestatie zal onvoldoende zijn als de Belgen ver willen komen in het toernooi. Dit tempo ligt misschien zelfs te laag om de eerste ronde door te komen. De eerste plaats in de groep is op dit moment de meest onverdiende van allemaal."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

VI.nl

Ook bij onze noorderburen hebben de Rode Duivels niet meteen indruk gemaakt. "Canada laat zien dat België kansloos is voor de wereldtitel", kopt Voetbal International.

 

"Als ze zo zouden blijven voetballen, kunnen ze beter naar huis gaan. Het druk zetten was niet goed, het verdedigen gebeurde labbekakkerig, de passing was slordig en de intensiteit ontbrak volledig. Met wat meer geluk bij Canada stond het na 45 minuten spelen al 0-3."

 

"Canada legde bijna 90 minuten lang de pijnpunten van een verouderde gouden generatie bloot", gaat de voetbalwebsite voort in zijn analyse. "Eden Hazard is al jaren geen schim meer van de vlinderachtige dribbelaar die het verschil maakt, bondscoach Roberto Martinez kan niet anders dan concluderen dat Leandro Trossard een betere optie is. Het team heeft energie, intensiteit en dynamiek nodig, Hazard voetbalt in de veteranencompetitie."

 

"Het duel met Canada zal een enorme wake-upcall zijn, maar eigenlijk is dat veel te laat. De Canadezen hebben laten zien dat België kansloos is voor de wereldtitel."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Algemeen Dagblad en Telegraaf:

Ook bij het Algemeen Dagblad waren ze streng voor de Belgen. "De veteranen uit de gouden generatie (tussen aanhalingstekens) van België werden lange tijd onverwachts overvleugeld door elf energieke atleten uit Canada."

 

"Alleen waren die zeer slordig in de afwerking, hadden ze de arbitrage tegen en zagen ze het geslepen België totaal tegen de verhoudingen in wél scoren. Zo is België op zijn zachtst gezegd gewaarschuwd voor de rest van het toernooi."

 

Ook in de Telegraaf weinig lovende woorden: "Het piepte en het kraakte bij de oude Rode Duivels, die met zes dertigers en twee 29-jarigen aan de wedstrijd waren begonnen. Het was allerminst overtuigend wat de nummer twee op de FIFA-ranglijst op de mat legde."

"Het piepte en het kraakte bij de oude Rode Duivels.

BBC:

"De prestatie tegen Canada dreef de spot met de status van de Belgen als nummer twee van de wereld", schrijft Phil McNulty van BBC. "Dankzij de falende Canadezen hebben de Belgen het lot van Argentinië en Duitsland vermeden."

 

"De gouden generatie heeft zijn beste dagen achter de rug", zien ze ook over het Kanaal. "De Belgen zagen er haveloos, afgemat en wanhopig kwetsbaar uit tegen het tempo en de energie van het Canadese aanvallende spel."

 

"De 33-jarige Alderweireld en de 35-jarige Vertonghen hebben land en clubs uitstekend gediend, maar tegen Canada heerste een sfeer van wanhoop. Ze konden de snelheid en intensiteit van de tegenstander simpelweg niet aan. Dat is onheilspellend voor de komende wedstrijden."

De gouden generatie heeft zijn beste dagen achter de rug.

L'Equipe:

Ook de Franse sportkrant L'Equipe had niet veel goeds te zeggen over de Belgen. "Na de nederlagen van Argentinië en Duitsland, stond ook België te beven tegen Canada. Het werd bij momenten zelfs misbruikt."

 

"Dit WK wordt het laatste voor heel wat Belgische spelers, maar Thibaut Courtois blinkt toch het felst van de hele gouden generatie. Hij was van levensbelang in het stoppen van de Canadese dreiging. De Belgen werden bij de keel gegrepen, maar scoorden daarna op het perfecte moment."

 

Met een 2 op 10 werd Yannick Carrasco de slechtste Duivel van de klas bevonden. "Zijn eerste helft was een ware schipbreuk, hij miste zijn start van het WK compleet. Zijn wissel aan de rust was meer dan terecht."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gazzetta dello Sport:

"Er zijn duidelijke overwinningen en dan heb je zeges die lelijk zijn, maar heel kostbaar", schrijft de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport. "In die tweede categorie komt de zege van België tegen Canada."

 

"Het team van Martinez ziet er minder competitief uit dan van hen verwacht werd, maar ze kapen toch drie kostbare punten weg. De Canadezen verdienden meer, ook een tweede penalty."

 

Ook een woordje over Eden Hazard: "Een speler op het einde van zijn carrière."

Eden Hazard is een speler op het einde van zijn carrière.

Marca:

De Spaanse krant Marca had uiteraard veel aandacht voor Thibaut Courtois, sluitstuk van Real Madrid. "Met Courtois in het doel, heb je een voordeel", is de titel van het matchverslag tegen Canada.

 

"De Rode Duivels hebben met vuur gespeeld. De beste keeper van de wereld hield hen recht in een wedstrijd waarin ze in de touwen lagen. De Canadezen maakten er geen gebruik van en hebben daar nu spijt van."

 

"Maar om iets te doen op een WK moet je ook op een slechte dag een wedstrijd kunnen winnen. Dat is wat de Belgen gedaan hebben."

The Athletic:

De gerenommeerde sportwebsite The Athletic zag dat Roberto Martinez koos voor een basiselftal vol met "bekende gezichten". "Al de oude maatjes stonden weer samen op het veld. Het probleem is dat op "oud" ook de nadruk ligt bij de Belgen."

 

"Tegen Canada ontbrak het de Belgen aan creativiteit. Het wordt Martinez vaak verweten dat hij vasthoudt aan dezelfde spelers. Zouden Trossard en Faes geen betere keuzes geweest zijn?"

 

"België won dan wel met 1-0, maar je vraagt je toch af of Martinez' conservatisme hen niet zuur zal opbreken in de rest van het toernooi."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kicker:

In Duitsland werd met de vinger gewezen naar de wedstrijdleiding. "België had geluk dat Canada niet meer penalty's kreeg. De Rode Duivels hadden herhaaldelijk grote problemen tegen het goed spelende Canada."

 

"De Belgen hadden nauwelijks iets in te brengen tegen de hoge intensiteit van de Canadezen, maar doken vervolgens uit het niets gevaarlijk op in het strafschopgebied en scoorden direct."