Ga naar de inhoud

BEKIJK: Ook atleten van Special Olympics schitteren op de piste van het Kuipke

 vr 18 november 2022 20:15
Jimmy Van Craeynest zette de eerste recordtijd neer in het Kuipke.

Het epicentrum van het baanwielrennen ligt dezer dagen in Gent, waar de wereldtop zich met elkaar meet tijdens de Zesdaagse. Ook atleten van Special Olympics België trokken vrijdag naar het Kuipke om er het beste van zichzelf te geven op de steile piste.

De profrenners zijn ondertussen halverwege hun Gentse Zesdaagse, maar voor enkele atleten van Special Olympics was het vrijdag al D-day. Er stond namelijk een tijdrit van 1 kilometer op het programma.


Het event was meteen de eerste officiële wedstrijd op de Gentse piste voor atleten van Special Olympics. Het doel: andere G-sporters stimuleren om hun talent op de piste te laten zien.


Nochtans kan zo'n steile piste best intimiderend zijn. "Ik was deze ochtend wel wat bang, omdat ik nog nooit op een piste gereden heb", zegt Silke Bastiaensen, "maar het was heel leuk. Moeilijk? Nee hoor."

Eerst was er wat angst, maar je ziet de atleten gewoon groeien. Nu glimlachen ze omdat ze weten: "Ik kan dit ook"

Gunter Van de Sompel, wielercoach Special Olympics

"In eerste instantie is er angst, maar je moet de atleten vertrouwen geven en ze langzaamaan hoger en hoger laten rijden", vertelt wielercoach Gunter Van De Sompel. "Je ziet de atleten gewoon groeien. Nu glimlachen ze omdat ze weten: 'Ik kan dit ook.'"


Uiteindelijk moest er ook geracet worden. Jimmy Van Craeynest was de beste en zette zo de eerste Special Olympics-recordtijd neer in het Kuipke.

 
"Een beetje geschiedenis? Dat klopt, ik ben er heel blij mee", reageerde hij trots. "Voor de wedstrijd had ik stress, maar tijdens het rijden was dat weg. Het lukte."

Gerelateerd: