Ga naar de inhoud

Tandem Hoet-Monsieur zwaait af in het Kuipke, maar wil meer slechtzienden aan het sporten krijgen

Griet Hoet en Anneleen Monsieur zetten vandaag voor eigen publiek een punt achter hun succesvolle wielerloopbaan. Vorige maand pakte de tandem nog twee keer goud tijdens het WK G-baanwielrennen in Frankrijk: in de sprint en op de kilometer.

Hoet en Monsieur vormen sinds 2015 een vast tandemduo. Griet lijdt aan een degeneratieve oogziekte, maar dat weerhield haar niet om te fietsen op topniveau. Met dank aan Anneleen Monsieur, haar vaste piloot en dus ook "haar ogen", zoals Griet het zelf noemt.

 

Ze namen samen deel aan tal van WK's en de Paralympische Spelen in Rio en Tokio. Op de baan wonnen ze negen WK-medailles en kaapten ze in Tokio Paralympisch brons weg op de kilometer.

 

Ook op de weg boekten Hoet en Monsieur succes: in 2018 won Griet het UCI-wereldbekerklassement, als eerste Belgische slechtziende dame ooit. 

Vanavond nemen de beste Belgische G-wielrenners het tijdens de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent op tegen andere paralympische toppers. Ze beginnen eraan om 18 uur en rijden vier reeksen. Meer details vind je hier.

Waarom sport zoveel betekent voor Griet Hoet:

Nieuwe campagne Sightkicks toont rijke sportaanbod voor mensen met visuele beperking

Twee derde van alle blinden en slechtzienden beweegt te weinig. Griet Hoet wil deze problematiek bij haar afscheid van de wielersport graag onder de aandacht brengen.

 

Daarom ondersteunt ze de campagne Sightkicks van de federatie G-sport Vlaanderen, die mensen met een visuele handicap laat kennismaken met een aantal perfect haalbare sporten. Want het aanbod is uitgebreider dan velen denken, van judo tot goalbal. 

 

Sightkick-coaches Griet Hoet en Ines Himschoot (ligatrainer goalbal) testen een aantal sporten uit en moedigen slechtzienden zo aan om - ondanks hun beperkt zichtvermogen - niet stil te zitten.

Griet toont Ines de charme van het tandemfietsen:

Ontdek het G-sportaanbod in Vlaanderen online

G-Sport Vlaanderen helpt mensen met een beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening in hun zoektocht naar een geschikte sport. Via een online formulier peilen ze naar je wensen en mogelijkheden om te komen toe een sport- of beweegaanbod op maat.

 

Alle info vind je op de campagnepagina van Sightkicks.