Ga naar de inhoud

Van de as van Wiggins tot museum waarin De Ketele slaapt: het beste uit 3 afleveringen 100 jaar Zesdaagse

Kenny De Ketele sliep tot vorig jaar tijdens de Gentse Zesdaagse altijd in deze speciale kamer van Eddy Verbust.

In 't Kuipke klinkt vanavond het startschot van de Gentse Zesdaagse. Op Eén kon je de voorbije weken genieten van de sportdocumentaire naar aanleiding van de 100e verjaardag. Wij bundelen nog eens de beste fragmenten.

Wiggins: "Ik wil mijn as laten uitstrooien in Kuipke"

Tour-winnaar en olympisch kampioen Sir Bradley Wiggins geeft vanavond het startschot van de Gentse Zesdaagse, die hij 6 jaar geleden zelf won aan de zijde van Mark Cavendish.

 

"Gent is mijn tweede thuis", zegt Wiggins. "Er zijn zoveel herinneringen die terugkomen. Mijn hele leven al kom ik naar deze velodroom. Als ik sterf, wil ik mijn as hier laten uitstrooien."

De Ketele slaapt in museum van zijn wielervader

Dit jaar staat de Gentse Zesdaagse in het teken van het afscheid van Iljo Keisse. Vorig jaar zwaaiden de toeschouwers die andere publiekslieveling uit: Kenny De Ketele.

"Ketelke" ging toen nog een laatste keer op logement bij zijn wielervader Eddy Verbust, die een speciaal ingerichte kamer vol wielerrelikwieën heeft voor De Ketele. Een slaapkamer die lijkt op een mini-wielermuseum. Indrukwekkend.

Het tragische verhaal van Isaac Galvez

26 november 2006 is een gitzwarte dag in de geschiedenis van 't Kuipke. Die avond kwam de Spanjaard Isaac Galvez ten val tegen de vangrail. In het ziekenhuis overleed de 31-jarige Galvez aan zijn verwondingen.

 

"Het is een van de moeilijkste momenten in mijn leven", zegt Iljo Keisse (die toen zelf meereed) met de krop in de keel. 

"Patrick Sercu is de beste pistier aller tijden"

Niemand die meer voor de Gentse Zesdaagse betekend heeft dan wijlen Patrick Sercu. Eerst als koning van de zesdaagse en daarna als wedstrijddirecteur.

 

Sercu won in zijn carrière 1.206 koersen op de piste en de weg en dat vooral door zijn sterkste wapen: een formidabele sprint.

 

"Ik denk dat we in heel de wielergeschiedenis geen betere pisterenner gehad hebben dan Patrick”, zegt ex-pistier Michel Vaarten.  

100 jaar zesdaagse

In de tweede aflevering keren we terug naar 26 november 2006. De Spaanse wereldkampioen Isaac Gálvez verongelukt na een zware valpartij tijdens de ploegkoers. Vader Paco en zus Débora blikken terug op die gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van 't Kuipke. Ook de "Mooiste Finale" van de Zesdaagse, die van 1989, komt aan bod. Lokale helden Etienne De Wilde en Stan Tourné winnen onverwacht de Zesdaagse in hun Gent en veroveren hun plek in de wielergeschiedenis.
ma 24 oktober 2022 31 min