Ga naar de inhoud

Sonny Colbrelli (32) kondigt afscheid aan: "Ik moet mijn levensdroom opgeven: winst in de Ronde"

Colbrelli klopte in 2021 Florian Vermeersch en Mathieu van der Poel in een legendarische editie van Parijs-Roubaix.

La Gazzetta dello Sport kwam gisteren al met het nieuws naar buiten, maar vandaag heeft hij het ook zelf bevestigd: Sonny Colbrelli (32) hangt zijn fiets definitief aan de haak. De Italiaan kreeg in maart een hartstilstand in de Ronde van Catalonië, competitief fietsen werd zo onmogelijk voor de ex-winnaar van Parijs-Roubaix.

Het noodlot sloeg dit voorjaar in Catalonië toe voor Sonny Colbrelli. De toenmalige Europese kampioen werd na de eerste rit in de Ronde van Catalonië, waar hij in de spurt tweede werd, onwel: de Italiaan had een hartstilstand gekregen.

 

Een defibrillator redde toen zijn leven, maar al snel werd duidelijk dat een toekomst in het peloton wellicht uitgesloten was. Zondag is Colbrelli met het nieuws naar buiten gekomen waar al even voor gevreesd werd: hij beëindigt zijn wielercarrière op medisch advies.

"Ongeveer een jaar geleden veroverde ik de mooiste overwinning uit mijn leven, Parijs-Roubaix (in 2021 werd de helleklassieker door de coronacrisis in de herfst verreden, red.)", opent Colbrelli zijn mededeling. "Ik had nooit kunnen denken dat ik een jaar later een van de moeilijkste momenten in mijn leven zou doormaken."

Ik kan herinneren dat uit de Hel van het Noorden ben gekomen als winnaar, op legendarische wijze: dat is voor de geschiedenis en zal ik aan mijn kinderen kunnen vertellen.

Sonny Colbrelli

"Ik wil dankbaar zijn voor het leven, een leven dat ik bijna kwijt was en dat me een tweede kans heeft geschonken. Vandaag kan ik herinneren dat ik uit de Hel van het Noorden ben gekomen als winnaar, op legendarische wijze: dat is voor de geschiedenis en zal ik aan mijn kinderen kunnen vertellen."


"Het is dan ook aan mijn familie en de mensen het dichtst rondom mij dat ik dit nieuwe leven verschuldigd ben. Het is dankzij hen dat ik de kracht heb om dit nieuwe moment in mijn carrière te aanvaarden. Daarvoor moet ik mijn levensdroom opgeven: een zege in een grote ronde of de Ronde van Vlaanderen."

Winnaar van onvergetelijke Roubaix

De jonge Sonny Colbrelli brak in 2014 door bij het grote publiek met enkele knappe zeges in eigen land en een 6e plaats in Milaan-San Remo. De Italiaan zou al snel naam maken als klassiek renner met een vlijmscherp eindschot. 

 

In 2017 veroverde Colbrelli ook Vlaanderen door de Brabantse Pijl te winnen, zijn enige zege in een Vlaamse voorjaarsklassieker. De Italiaan droomde luidop van succes in Vlaanderens Mooiste, maar dichter dan een tiende plaats in de Ronde zou hij nooit komen.

 

2021 werd uiteindelijk Colbrelli's grand cru-jaar: hij won ritten in de Dauphiné, Romandië en de Benelux Tour, werd Italiaans en Europees kampioen en veroverde in een legendarische editie van Parijs-Roubaix zijn allermooiste overwinning.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.