Ga naar de inhoud

Sonny Colbrelli mag door defibrillator (wellicht) nooit meer voor eigen volk koersen

 ma 4 april 2022 17:08
Koersen is op dit moment bijzaak voor de herstellende Colbrelli.

De kans is reëel dat Sonny Colbrelli nooit meer zal kunnen zegevieren voor het oog van de eigen tifosi. Een Italiaanse wet verbiedt namelijk dat topsporters met een defibrillator - zoals Colbrelli - nog mogen deelnemen aan sportwedstrijden. Alleen de UCI zou de Europese kampioen nog een reddingsboei kunnen toewerpen.

De wielerwereld was geschokt toen Sonny Colbrelli vorige maand na de eerste rit in de Ronde van Catalonië in elkaar zakte. De Italiaan verloor het bewustzijn na hartritmestoornissen en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Later kreeg hij een defibrillator ingeplant, die de ritmestoornissen moet verhelpen.


Maar die defibrillator zorgt ervoor dat Colbrelli niet meer in zijn thuisland zal mogen koersen. Een Italiaanse wet uit 2017 verbiedt namelijk dat topsporters met zo'n ingeplant toestelletje nog in actie mogen komen op het Italiaanse grondgebied. 


Om diezelfde reden moest Christian Eriksen na zijn hartaanval op het EK afgelopen zomer ook vertrekken bij zijn club Inter. De Deense voetballer maakte ondertussen een comeback bij het Engelse Brentford en lijkt de laatste weken weer naar zijn beste niveau toe te groeien.

Geen Sanremo en co, UCI to the rescue?

Colbrelli herstelt ondertussen van zijn inzinking, waarbij fietsen wellicht nog lang niet aan de orde is. Maar als de Italiaan in de toekomst ambieert om een comeback te maken in het peloton, dan zal hij de Italiaanse wedstrijden alvast moeten schrappen van zijn kalender.

 

Enige nuance: Colbrelli rijdt doorgaans niet al te vaak in Italië, zo nam hij al sinds 2016 niet meer deel aan de Giro. Het missen van Milaan-Sanremo, Tirreno-Adriatico of het Italiaanse kampioenschap, dat Colbrelli vorig jaar nog won, zou dan wel weer een bittere pil zijn.

 

Enkel door goedkeuring van de UCI zou Colbrelli alsnog kunnen rijden voor eigen volk, maar het is niet zeker of de internationale wielerunie tegen de Italiaanse voorschriften zal ingaan. Ook in het geval van eventuele deelnames aan EK's of WK's op Italiaanse grondgebied heeft de UCI wellicht de sleutel in handen.

Lees ook: