Ga naar de inhoud

Oud-wereldkampioen Mario Cipollini veroordeeld tot 3 jaar celstraf wegens partnergeweld

Cipollini (archief) werd maandag veroordeeld.

Voormalig wielrenner Mario Cipollini (55) is in Italië veroordeeld tot een celstraf van 3 jaar wegens partnergeweld. De ex-spurtbom en wereldkampioen van Heusden-Zolder in 2002 werd door de Italiaanse rechter schuldig bevonden aan het mishandelen en bedreigen van zijn ex-vrouw.

Het proces rond Cipollini sleepte al een tijdje aan. De Italiaan werd vandaag door de Italiaans rechter schuldig verklaard voor jarenlange mishandeling, bedreiging en stalking van zijn ex-vrouw Sabrina Landucci.

 

Cipollini trouwde in 2005 met Landucci en scheidde in 2013. De wilde verhalen deden al lang de ronde over Cipollini, die zijn vrouw in het verleden ook had bedreigd met een pistool.

 

De ex-renner is onder andere voor die feiten nu veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Een straf die hoger uitvalt dan een uitspraak van 2,5 jaar in eerste aanleg. Hij moet ook een schadevergoeding van 85.000 euro betalen.

Spurtbom valt van zijn sokkel

Cipollini stond altijd al bekend als excentriekeling en explosieve renner, zowel in zijn benen als in zijn temperament. De Italiaan was in de jaren 90 en begin jaren 2000 een van de snelste sprinters van de wereld.

 

Net zo bekend al zijn vele zeges, waren zijn fratsen op en naast de fiets. Zo verscheen de Italiaan in de Tour van 1999 in keizerkostuum aan de start van een etappe. In de Giro waagde hij zich ooit onder meer aan een tijgerkostuum of een spierenpak. 

 

In totaal pakte Cipollini 191 profzeges in zijn carrière. Hij won onder meer het WK op de weg in 2002 in Heusden-Zolder, Milaan-San Remo, driemaal Gent-Wevelgem en maar liefst 57 etappes in een grote ronde. 

Praat erover

Er is één gouden regel om uit een situatie van partnergeweld te ontsnappen: praat erover met zoveel mogelijk mensen, ga naar je huisdokter, bel het gratis en anonieme hulpnummer 1712 of mail/chat met 1712.

Want erover praten en het geweld kenbaar maken, doorbreekt zijn of haar macht over jou. Je moet weten dat stilte de ander zijn sterkste bondgenoot is, maar jouw grootste vijand. Doorbreek dus je stilte, praat erover en zoek hulp.

Cipollini als keizer verkleed bij de start van rit 9 in de Tour van 1999.