Gianni Vermeersch allereerste wereldkampioen gravel, Van der Poel klopt Van Avermaet om brons

  Twee weken na de wereldtitel van Remco Evenepoel heeft België er al opnieuw een wereldkampioen wielrennen bij. Gianni Vermeersch snelde in Italië naar de allereerste regenboogtrui gravel. Greg Van Avermaet verloor het sprintje om het brons tegen Mathieu van der Poel.

  Van der Poel en Van Avermaet meteen in offensief

  Met onder meer Mathieu van der Poel, Peter Sagan, Greg Van Avermaet en Zdenek Stybar trokken heel wat grote namen naar het Italiaanse Veneto voor het allereerste WK Gravel.

   

  Een wedstrijd die uit 36 procent onverharde wegen, 18 procent harde gravel, 18 procent hard oppervlak, 27 procent asfalt en nog wat kasseien bestond. 

   

  De Colombiaanse klimmer Miguel Angel Lopez wilde al in de eerste oplopende kilometers een schifting voeren en ging even solo, maar hij kreeg al snel het gezelschap van 12 medevluchters.

   

  Bij die 12 zaten onder meer landgenoten Van Avermaet en Vermeersch, Van der Poel, Cort Nielsen en Ballerini.

   

  Een nog grotere achtervolgende groep liet hen niet definitief wegrijden en na 50 kilometer was alles te herdoen.

  Vermeersch rondt fenomenale vlucht af

  Het bleef dan ook een tijdje windstil tot Gianni Vermeersch en Daniel Oss er vandoor ging. In deze wedstrijd zonder oortjes of sturing van achteruit reden ze best snel een voorsprong van ruim 5 minuten bijeen.

   

  Dit bleek al snel een misrekening van Van der Poel en co want Oss en Vermeersch bleven stevig doormalen. Het verschil verkleinde wel stelselmatig, maar spannend werd het nooit meer.

   

  De finale die bestond uit nog enkele onverharde weggetjes en gravelstroken zorgde eigenlijk nauwelijks nog voor spektakel. Op 6 kilometer van de aankomst liet Vermeersch zijn metgezel Oss achter en soleerde naar een eerste wereldtitel in het gravelracen.

   

  In de achtergrond kregen we weinig te zien. Van der Poel reed in de slotronde nog weg met Van Avermaet en De Marchi. De Nederlander won nog de strijd om het brons en vloog na de finish in de armen van zijn ploeggenoot en kersvers wereldkampioen Gianni Vermeersch.

  Uitslag WK gravel
  1. Gianni Vermeersch 194 km in 5u10'40"
  2. Daniel Oss (Ita) op 43"
  3. Mathieu van der Poel (Ned) 1'29"
  4. Greg Van Avermaet z.t.
  5. Jevgeni Fedorov (Kaz) 1'39"
  6. Magnus Cort (Den) z.t.
  7. Alessandro De Marchi (Ita) 1'41"
  8. Zdenek Stybar (Tsj) 1'46"
  9. Davide Ballerini (Ita) 1'53"
  10. Andreas Støkbrø (Den) 2'43"

  Van Avermaet versnelt bij het ingaan van de laatste ronde

  Van der Poel is dolblij voor Vermeersch

  Vermeersch schittert in de regenboogtrui

  wk gravel (mannen)

  spinner
  1. 16 uur 15. Vermeersch is wereldkampioen, voor Oss en Van der Poel.

   Vermeersch is wereldkampioen, voor Oss en Van der Poel

  2. 16 uur 13. Brons voor Van der Poel. Van der Poel wint nog een nijdig sprintje van Van Avermaet en pakt brons. Fedorov is 5e, Cort 6e en De Marchi 7e. .
  3. 16 uur 12. Daniel Oss pakt een mooie 2e plaats in zijn thuisland. Hij kan zichzelf niets verwijten en pakt een medaille. Het is nu nog wachten op de strijd om brons. .
  4. 16 uur 10. Vermeersch is wereldkampioen. Daar is Gianni Vermeersch! Hij kroont zich na ruim 5 uur koers tot wereldkampioen gravelracen. Chapeau! Een oververdiende zege. .
  5. 16 uur 10. Ultimo Chilometro. Gianni Vermeersch wordt de allereerste wereldkampioen in het gravelrace. Na een ontsnapping van ruim 100 kilometer met zijn Italiaanse metgezel Daniel Oss gaat de Belg deze onderneming nu solo afronden. Wat een knappe race. .
  6. 16 uur 08. Oss zou op een halve minuut volgen, Vermeersch zit in de voorlaatste kilometer! Nog een laatste gravelstrook en het zit erop. .
  7. 16 uur 06. Oss lijkt gewoon verdwenen. Heeft de Italiaan pech gehad? We zullen het na de finish te weten komen, vreemd dat de regie dit gemist heeft. .
  8. 16 uur 03. Het is volstrekt onduidelijk wat er aan de hand is met Oss. De Italiaan is helemaal uit beeld verdwenen. Er lijkt een nieuwe Belgische wereldtitel in de maak!  .
  9. 16 uur 03. En plots rijdt Vermeersch solo!

   En plots rijdt Vermeersch solo!

  10. 16 uur 02. Vermeersch solo! De regie heeft het zowaar gemist want plots is Gianni Vermeersch helemaal alleen! Hij lijkt met nog 5,5 kilometer te gaan op weg naar de eerste wereldtitel in het gravelracen.  .
  11. 16 uur 01. Er is zelfs tijd voor nog wat beauty shots van de omgeving. Echt een spectaculaire finale hebben we toch niet te zien gekregen. Oss en Vermeersch hebben er uiteraard wel een waanzinnige wedstrijd opzitten en verdienen allebei de titel. .
  12. 15 uur 58. Nog 9km. We zitten in de laatste 9 kilometer van deze wedstrijd en Vermeersch en Oss hebben nog steeds 2 minuten. De laatste 500 meter van deze race zijn best technisch, we krijgen dus nog wel wat! .
  13. 15 uur 55. In de achtergrond zijn Van Avermaet, Van der Poel en De Marchi de sterksten. Ze rijden weg bij de achtervolgers. Die laatste zat gisteren nog in de vlucht in de Ronde van Lombardije, waanzin. .
  14. 15 uur 49. Sprinten? Oss en Vermeersch blijven voorbeeldig samenwerking. Gokken ze allebei op hun sprint? Oss was ooit best snel, maar is intussen 35 en mengt zich al een tijdje niet meer in de sprints. Vermeersch sprintte vorige maand nog naar een 3e plek in de 19e etappe van de Ronde van Spanje. Enkel Pedersen en Wright waren toen sneller. Die omstandigheden vallen wel niet te vergelijken met vandaag. Vermeersch en Oss rijden al 100 kilometer in het offensief. .
  15. 15 uur 43. Bij de achtervolgers zijn onder meer Schönberger, Stokbro, Fedorov en Stybar komen aansluiten. .
  16. 15 uur 43. Sagan in de problemen. Peter Sagan doet wat hij kan om aan te pikken, maar de Slovaak zit duidelijk op zijn tandvlees. Hij laat op een nieuwe onverharde strook uiteindelijk toch lopen. .
  17. 15 uur 42. Er komt weer een trosje renners aansluiten bij Van der Poel en Van Avermaet, niet ideaal want de samenwerking verliep best goed in de laatste kilometers. Nog 18 kilometer voor Vermeersch en Oss met een voorsprong van een kleine 3 minuten. .
  18. 15 uur 39. Krijgen we toch nog spanning? De achtervolgers gaan nu echt flink tekeer en reduceren het verschil razendsnel. Vermeersch en Oss houden nog 3 minuten over en hebben niet de luxe om het rustig aan te doen in deze slotronde. .