Dat een brug de klassementsmannen in de Tour vandaag van hun slaap heeft gehouden, is nieuw, maar niet onterecht. Het spel met de wind op de Grote Beltbrug in Denemarken zou (nu al) voor serieuze tijdsverschillen kunnen zorgen in het klassement. Om die nachtmerrie niet te laten uitkomen, had Bert De Backer - onze reporter ter plaatse - alvast een tip in pacht: "Steek een groter verzet."
Bert De Backer ging voor ons de Grote Beltbrug in Denemarken bezoeken. Die zou vandaag dé scherprechter van de tweede Tour de France-etappe moeten worden. Al hangt dat van één factor af: de wind.
Ook De Backer trapt die open deur in. "Het is een open vlakte van 18 kilometer. Alles zal hier bepaald worden door de sterkte en de richting van de wind."
Hoewel de Denen al een week een speciaal weerbericht verzorgen over de wind op de Beltbrug, blijft het toch moeilijk te voorspellen of Moeder Natuur vandaag effectief een windje zal laten in Kopenhagen. Laat staan de richting van dat windje.
"De renners zullen niet óf kopwind, óf rugwind, óf zijwind hebben op de brug", pikt De Backer in. "De brug is bochtig. Dat betekent dat er wel degelijk een spel met de wind gespeeld kan worden."
Er zal razendsnel gereden worden in die afdaling. Als je dan bij kan trappen ben je in het voordeel
Als er een waaieroorlog uitbreekt, heeft De Backer alleszins een tip voor de artillerie van de renners: "Een groter verzet."
"Het is meer dan een brug. Het eerste deel gaan de renners op en af. Als de wind daar in de afdaling van de zijkant blaast, kan je het verschil maken met een groter verzet. Er zal dan razendsnel gereden worden in die afdaling. Als je op dat moment kan bijtrappen, ben je in het voordeel."
Nadien moeten de eventuele aanvallers nog een lang vlak deel overbruggen. Vogelvrij of eerder een vogeltje voor de kat?
De Backer denkt het eerste. "Als je na die afdaling in de verkeerde waaier verzeild bent geraakt, zal je nog heel moeilijk de kop van de koers terugzien."