Ga naar de inhoud

BK is eerste"geslaagde test" voor Van der Plaetsen na Tokio-trauma: "Maar WK blijft onzeker"

 ma 27 juni 2022 06:48
" "
De tienkamper viel geblesseerd uit op de Spelen vorige zomer.

Nog geen jaar geleden liep Thomas Van der Plaetsen een zware hamstringblessure op op de Olympische Spelen in Tokio. Dit weekend trad de tienkamper op het BK opnieuw in competitie. "Een eerste geslaagde test", volgens Van der Plaetsen. Zijn volgende doel is het WK. Maar de haalbaarheid van dat plannetje lijkt hij nu zelf in twijfel te trekken.

Het beeld van Thomas Van der Plaetsen die op de Olympische Spelen in Tokio op zijn buik blijft liggen in de zandbak, is op het netvlies van vele atletiekliefhebbers blijven branden.

Maar na het vallen, komt het opstaan. Alleszins bij de vastberaden Van der Plaetsen. 

 

Dit weekend - op het BK atletiek in Gentbrugge - kwam onze landgenoot voor het eerst weer in actie na zijn blessure op de Spelen. De tienkamper werkte er vier disciplines af: discuswerpen, kogelstoten, hoogspringen en polsstokspringen.

 

In het discuswerpen (45,22 meter) en polsstokspringen (5,30 meter) presteerde Van der Plaetsen uitstekend. Kogelstoten was minder met 12,99 meter, ruim onder zijn persoonlijk record van 14,28 meter. Hoogspringen werd dan weer in de gietende regen afgewerkt, en dus was 1,95 meter het hoogst haalbare.

Ik voel dat mijn lichaam goed reageerde op de wedstrijdbalast

Thomas Van der Plaetsen

Tienkamper Van der Plaetsen koos bewust voor aparte disciplines op het BK. "Het was de meest laagdrempelige keuze om in competitie te treden. Een tienkamp afwerken, ligt nog niet binnen mijn mogelijkheden."

 

In principe zou "VdP" zondagavond afsluiten met speerwerpen, maar daarvoor paste hij met lichte hinder aan zijn hamstring - de andere hamstring dan degene die afscheurde in Tokio.   

 

Toch sprak onze landgenoot over een eerste "geslaagde test" op het BK. "Ik kwam dit weekend vooral naar hier om mijn lichaam te testen", vertelt Van der Plaetsen. "De prestaties waren bijzaak. Ik voelde dat mijn lichaam goed reageerde op de wedstrijdbalast. Het neemt alvast wat zorgen weg."

(lees voort onder Instagram)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hoe realistisch is het WK?

Toch blijft Van der Plaetsen bescheiden, zijn doel om naar het WK in Eugene (15-24 juli) te gaan trekt hij alvast in twijfel. "Een tienkamp is een volledig ander verhaal dan de wedstrijd die ik nu afgewerkt heb."

 

"Daarom blijft het fysiek afwachten of ik deel ga kunnen nemen aan het WK. Mijn knie blijft voorlopig toch nog last ondervinden bij de opeenstapeling van disciplines."

 

Het zou topsporter Van der Plaetsen niet zijn, als hij het WK al helemaal geschrapt zou hebben. "Ook in schijnbaar uitzichtloze situaties, moet je er soms in blijven geloven. Dat doe ik. Ik blijf verder werken naar Eugene."

 

Een maand later staat ook het EK atletiek nog op het programma in München. Een eventuele tweede kans? "Inderdaad, als het WK net te vroeg zou komen, heb ik nog een doel. Als ik op een van die twee toernooien een mooie prestatie kan leveren, mag ik heel trots zijn op mezelf. Ik kom van heel ver."

Gerelateerd: