Ga naar de inhoud

BK atletiek: Alexander Doom en Vanessa Sterckendries dicht bij WK na nationale titel

Doom klopte Kevin Borlée en verlengde zijn Belgische titel op de 400m.

Op de tweede dag van het BK atletiek hebben Alexander Doom en Vanessa Sterckendries een goede zaak gedaan met het oog op het WK atletiek. Doom snelde op de 400m naar de titel, Sterckendries was de beste in het hamerslingeren. Beide atleten sprokkelen belangrijke punten op de wereldranking en nemen zo een grote optie op het WK atletiek van volgende maand.

Doom klopt Kevin Borlée en staat dicht bij WK

Alexander Doom heeft zaterdag op het BK atletiek in Gentbrugge zijn titel verlengd op de 400 meter. Hij haalde het in 45"36, twee honderdsten boven zijn PR, voor Kevin Borlée, die op 46"04 bleef steken, en lijkt nog moeilijk naast een individuele WK-selectie te kunnen grijpen. 

 

De WK-limiet liep hij niet, maar op de World Rankings doet hij een uitstekende zaak.

Hij stond voor aanvang van het BK precies 48e, terwijl de top 48 naar Eugene mag, maar raapte in Gentbrugge een karrenvracht aan punten. Ook voor het EK in München in augustus deed Doom een belangrijke zaak. 

 

Op papier was hij tevoren al geplaatst, maar hij was niet bij de snelste drie Belgen en zou dus niet individueel in actie mogen komen. Nu heeft hij Jonathan Sacoor uit de selectie gelopen. Kevin Borlée sprokkelde ondanks zijn teleurstellende chrono ook nog punten en is niet kansloos voor het WK. Voor het EK moet hij zich geen zorgen maken.

 

"Ik ben heel tevreden hoe het nu loopt", reageerde Doom. "Het is jammer dat niet alle toppers konden meedoen vandaag, maar ik kijk naar mezelf en kan zeker niet klagen. Ik denk dat ik en Dylan Borlée al bewezen hebben dat we de beste 400m-lopers zijn van het moment. De Tornado's? We doen altijd mee voor de medailles, dat zal nu op het WK en EK niet anders zijn."

De Tornado's? We doen altijd mee voor de medailles, dat zal nu op het WK en EK niet anders zijn.

Alexander Doom

"Teleurgestelde" Sterckendries doet gouden zaak

Vanessa Sterckendries heeft zaterdag op het BK atletiek in Gentbrugge de nationale titel in het hamerslingeren veroverd met 66m35. Met de punten die haar dat oplevert op de World Rankings lijkt ze op weg naar het WK in Eugene.

 

De beste seizoensprestatie van de 26-jarige Sterckendries staat op 69m42, haar nationale record op 69m91. De limiet voor het WK in Eugene, dat op 15 juli van start gaat, bedraagt 72m50, maar kwalificeren kan ook via de World Rankings. Voor aanvang van het BK stond ze 30e (de top 32 gaat naar Eugene), na haar titel lijkt ze op weg naar het WK.

 

"Dit is een teleurstelling, 66 meter is voor mij ondermaats", zei Sterckendries over haar BK. "Ik voelde me goed op training en hoopte echt op die 70 meter, maar omdat de eerste worpen tegenvielen, begon ik na te denken in plaats van gewoon mijn ding te doen. Het zijn wel moeilijke weken geweest, want ik heb gebroken met mijn hamercoach Alex Malachenko en daarna was het even zoeken."    

 

Op haar WK-ticket blijft het nog even bang afwachten tot woensdag de definitieve World Rankings verschijnen. "De afgelopen twee weken heb ik bewust niet meer naar de ranking gekeken, maar ik heb het nog even gecheckt. Ik denk wel dat ik erbij ben en dat zou heel veel deugd doen, maar ik kan niet zeggen dat ik er gerust in ben. Het blijft bang afwachten."  

Sterckendries lijkt stilaan haar koffers te mogen pakken voor Eugene.

Thiam maakt indruk in het verspringen, Rosius op de 100m

Nafi Thiam heeft zaterdag op het BK atletiek in Gentbrugge het verspringen gewonnen met 6m63, de vierde sprong uit haar carrière. Haar PR bedraagt 6m86. De tweevoudige olympische kampioene liet de slechte weersomstandigheden met regen en wind niet aan het hart komen. 

 

In de reeksen van de 100 meter presteerde Rani Rosius uitstekend. Ze evenaarde haar persoonlijk record van 11"33. In de finale krijgt ze concurrentie van Delphine Nkansa, die in reeksen 11"42 klokte. Bij de mannen was Kobe Vleminckx de snelste in de reeksen in een meer dan aardige 10"36.   

 

In de reeksen van de 200 meter was Imke Vervaet de snelste in 23"35. Ze deed ruim beter dan Nkansa (23"78) en Rosius (24"22). Bij de mannen was Dylan Borlée de primus. Hij evenaarde met 21"05 zelfs zijn persoonlijk record. Robin Vanderbemden klokte met 21"17 de tweede tijd. De finales volgen zondag.   

 

Op de 1.500 meter haalde Ruben Verheyden het in 3'38"11, terwijl voor het EK in München in augustus 3'36 nodig is. Jochem Vermeulen was tweede in 3'39"01.