Klaar voor WK: Fred Kerley zet beste wereldjaarprestatie neer op 100m sprint

 za 25 juni 2022 09:49
Fred Kerley is de op vijf na snelste man ooit op de 100 meter.

Fred Kerley heeft zich tot Amerikaans kampioen op de 100m sprint gekroond. In de halve finales pakte hij zelfs uit met een beste wereldjaarprestatie op het koningsnummer. Bij de vrouwen verbaasde Melissa Jefferson.

Kerley knalde in de halve finales naar een razendsnelle chrono van 9"76. Met zijn tijd is hij de op vijf na snelste sprinter ooit op de 100 meter, weliswaar met een toegestane rugwind van 1,4 m/s.

 

In de finale maakte de 27-jarige Amerikaan het helemaal af met 9"77, amper een honderdste trager dan zijn beste wereldjaarprestatie. Hij haalde het voor Marvin Bracey (9"85) en Trayvon Bromell (9"88).

 

Regerend wereldkampioen Christian Coleman sloeg de finale over, nadat hij in de halve finales met 9"87 de vierde tijd had gelopen. Als titelhouder mag hij sowieso meedoen aan de WK. 

 

Bij de vrouwen zegevierde Melissa Jefferson in 10"69. Haar tijd, nauwelijks twee honderdsten trager dan de beste wereldjaarprestatie van Shelly Ann Fraser-Pryce, telde niet vanwege een te gunstige wind (2,9 m/s).

Sha'Carri Richardson werd donderdag al uitgeschakeld in de reeksen. Zij moet zo een kruis maken over het WK, dat van 15 tot en met 24 juli in het Amerikaanse Oregon plaatsvindt.

Yohan Blake vijfde keer koning in Jamaica

Ook de Jamaicaanse sprinters lijken klaar voor het WK. In Kingston veroverde de 32-jarige Yohan Blake al zijn vijfde nationale titel op een rij. Hij haalde het in een tijd van 9"85.

 

Bij de vrouwen won Shericka Jackson in 10"77. Vijfvoudig olympisch kampioene Elaine Thompson-Herah eindigde als derde in 10"89. De 29-jarige Thompson-Herah verlengde vorig jaar in Tokio haar olympische titels op de 100 en 200 meter.

Shelly-Ann Fraser-Pryce, de olympisch kampioene van 2008 en 2012 op de 100 meter, liep bij de trials in Kingston alleen de series. De 35-jarige atlete was daarin met 10"70 de snelste. Fraser-Pryce, die als regerend wereldkampioene een wildcard heeft voor het WK, trok zich daarna terug.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.