Ga naar de inhoud

Alexander Doom duikt onder EK-limiet 400m in Genève, ook 4x100m-ploegen dichter bij EK

 za 11 juni 2022 16:25
" "
Alexander Doom (archieffoto).

Alexander Doom heeft de 400 meter gewonnen bij de Atletica-meeting in Genève. De Belgian Tornado dook met 45"63 onder de limiet voor het EK atletiek in München in augustus. De 4x100m-ploegen, zowel bij de mannen als de vrouwen, mogen ook dromen van München na hun tijden vanochtend in Zwitserland. 

Voor het EK is 45"70 vereist. Een mogelijke hinderpaal voor Doom is dat met Kevin Borlée, Jonathan Sacoor en Julien Watrin vorig jaar - toen de selectieperiode al was ingegaan - 3 Belgen sneller waren en er slechts 3 atleten per land naar het EK mogen.

Watrin is echter ook geplaatst op de 400 meter horden en laat de vlakke 400 meter meer dan wellicht schieten, waardoor er plaats is voor Doom in de EK-selectie.

Voor het WK in Eugene in juli is 44"90 vereist, maar Doom kan zich ook plaatsen langsde World Rankings. Daar is hij momenteel 47e (en tweede Belg na Watrin), terwijl de top 48 naar Eugene mag.

Het persoonlijk record van Doom staat sinds vorig jaar op 45"34.

Jonathan Sacoor kwam er, net als de voorbije weken, niet aan te pas. Hij bleef steken op 47"54. Zijn persoonlijk record bedraagt 45"03.

Bij de vrouwen finishte Camille Laus in Genève als derde in 52"15. Eerder dit seizoen liep ze al 51"77, haar persoonlijk record bedraagt 51"49. Voor het EK is 51"70 nodig, voor het WK 51"35.

Laus maakt wel een goeie kans om via de World Rankings naar Eugene te mogen, want ze is 44e, terwijl de top 48 naar het WK gaat. Imke Vervaet finishte zaterdag als zesde in 52"36, vier honderdsten boven haar persoonlijk record.

4x100m-ploegen dromen van EK: de vrouwen wat meer dan de mannen

Op de 4x100m deden zowel de vrouwen als de mannen een uitstekende zaak richting EK. De vrouwen finishten als vierde, de mannen als achtste.

Bij de vrouwen klokten Elise Mehuys, Imke Vervaet, Rani Vincke en Rani Rosius zaterdag 44"03. Eerder dit seizoen liepen ze al 44"15 en de EK-selectie gebeurt op basis van de som van de 2 beste tijden per land.

De snelste 16 landen mogen in augustus naar München. De Belgische vrouwen zijn nu elfde en staan er dus bijzonder goed voor. De winst ging in Genève naar Zwitserland in 43"03. Het Belgisch record van de gouden olympische ploeg uit 2008 staat op 42"54.

Bij de mannen lieten Gaylord Kuba Di-Vita, Ward Merckx, Jordan Paquot en Kobe Vleminckx 39"59 optekenen. Eerder dit seizoen liepen ze al 40"01 en zo komen ze nu precies op de zestiende plaats terecht op de Europese ranking. Voorlopig genoeg dus.