Ga naar de inhoud

Zaterdag eerste editie van E3 voor vrouwen: "Willen snel naar WorldTour-niveau groeien"

 vr 29 april 2022 11:38
Na de mannen hebben nu ook de vrouwen hun E3.
Na de mannen hebben nu ook de vrouwen hun E3.

Zaterdag wordt voor de eerste keer de E3 Harelbeke voor vrouwen gereden. Organisator Jacques Coussens is ambitieus en wil de koers zo snel mogelijk uitbouwen.

Het vrouwenpeloton krijgt morgen 134 kilometer voor de kiezen, met 9 hellingen en enkele pittige kasseistroken. De start en aankomst liggen in het centrum van Bavikhove.

"Wij kregen in het verleden wel eens de opmerking dat wij geen vrouweneditie hadden. Wel vanaf morgen is dat niet meer het geval", zegt organisator Jacques Coussens

"Het wordt trouwens een dagvullend programma, want niet enkel de dames elite koersen, ook onze gerenommeerde juniorenkoers en een avondcriterium voor eliterenners staat dan op het programma."

"We hebben voor onze eerste vrouwenkoers de handen in elkaar geslagen met het organisatiecomité  van Leiedal Koerse. Zij hadden voorheen een criterium in Bavikhove, maar dat hebben we samen omgebogen naar een wedstrijd over 134 kilometer."

"Best een pittig parcours als ik de reacties hoor van enkele ploegen die deze week nog gingen verkennen. Dat mag ook, de koers draagt immers de naam E3 Saxo Bank Classic."

Het is best een pittig parcours als ik de reacties hoor van enkele ploegen die deze week nog gingen verkennen.

Jacques Coussens

"Snel doorgroeien naar WorldTour"

Coussens steekt niet onder stoelen of banken dat hij de koers snel wil uitbouwen. "Wij mogen in ons eerste jaar maar organiseren als 1.2 wedstrijd. Maar wie ons kent weet dat wij zo snel mogelijk willen doorgroeien. En ja, dat is het niveau van de WorldTour", klinkt het ambitieus.

"Of de vrouwen ooit op dezelfde dag als de mannen gaan rijden? Wij gaan onze eerste editie stevig evalueren. Kijken waar we eventueel kunnen bijschaven. De datum moet ook goed zijn op de kalender."

"Laat me stellen dat het morgen onze eerste schooldag is, maar met de kennis die we ondertussen vergaard hebben met onze mannenkoers maak ik me geen zorgen dat ook de vrouweneditie iets groots zal worden."

De hellingen: Knokteberg (34 km), Hotond (38 km), Kortekeer (45 km), Stationsberg (50 km), Kapelberg (61 km), Paterberg (65 km), Oude Kwaremont (68 km), Karnemelkbeekstraat (76 km), Tiegemberg (87 km).