Ga naar de inhoud

Cycling Vlaanderen blijft verder inzetten op vrouwenwielrennen: "Ons team is er klaar voor"

 di 26 april 2022 17:54
Lotte Kopecky toonde zich dit voorjaar als uithangbord van het Belgische vrouwenwielrennen.

Cycling Vlaanderen is al sinds 2019 een voortrekker in gendergelijkheid in het wielrennen. Na de projecten 'Zij aan Zij' en 'Kopvrouwen' werd eind 2021 ook een commissie vrouwenwielrennen opgericht.  Voorzitter Griet Langedock riep alvast op om in dialoog te treden met de commissie, om zo aan een nóg mooiere toekomst voor het vrouwenwielrennen te bouwen: "Bezorg ons ideeën en werkpunten om mee aan de slag te gaan."

De commissie vrouwenwielrennen van Cycling Vlaanderen is een spreekbuis tussen de federatie en alle rensters/leden. Meisjes en vrouwen kunnen er terecht met hun vragen, klachten en verzoeken. Het adviesorgaan staat voor alles wat met meisjes- en vrouwenwielrennen te maken heeft. 

 

Met Griet Langedock als voorzitter werd gekozen voor een vrouw die haar sporen verdiende als organisator van diverse wielerwedstrijden. Er werden ex-rensters uit verschillende disciplines verkozen (Petra Mermans en Isabelle Beckers), aangevuld met Chris Lamon, de bezieler en organisator van de Ladies (Youth) Cycling Trophy (het Vlaams overkoepelend criterium van vrouwenwedstrijden). 

 

Vanuit het veldrijden komt renster Ellen Van Loy erbij. Tatika Bovendaerde en olympisch atlete Elke Vanhoof vertegenwoordigen respectievelijk het indoor cycling en BMX racing.   

 

Het vrouwenwielrennen groeide de voorbije jaren sterk. Sinds 2019 zijn er twintig procent meer meisjes (U18) in de koers. Ook bij de doelgroep 18+ werd het peloton aanzienlijk uitgebreid.   

Onze commissie bestaat stuk voor stuk uit ervaren toppers, gepokt en gemazeld in hun discipline of werkgebied

Griet Langedock

"Ik ben een trotse voorzitter", zei Griet Langedock in een reactie. "Onze commissie bestaat stuk voor stuk uit ervaren toppers, gepokt en gemazeld in hun discipline of werkgebied. Samen zullen we dan ook onze uiterste best doen om het vrouwenwielrennen in Vlaanderen verder te laten groeien, ondersteunen, promoten en professionaliseren."

 

"We sturen ook een warme oproep uit naar alle stakeholders om in dialoog te treden met ons: bezorg ons je ideeën, kaart mogelijke problemen aan, deel bekommernissen en laat ons vooral samen dromen en werken aan beter. Ons team is er klaar voor."

Gerelateerd: