Ineos Grenadiers pikt de draad weer op in Romandië met proloogwinnaar Ethan Hayter

  Ronde van Romandië
  individuele tijdrit Individuele tijdritdistance 5.1 km
  location 15:01: Lausanne - 17:32: Lausanne
  trophy Ethan Hayter
  einde
  startfinish
  05.1

   Ook na de klassieke campagne is de honger van Ineos Grenadiers nog niet gestild. Ethan Hayter is de eerste leider in de Ronde van Romandië. De jonge Brit boekte zijn eerste zege in de WorldTour, voor Rohan Dennis, Felix Grossschartner en Geraint Thomas.

   Elf Belgen kwamen aan de start van de 75e editie van de Ronde van Romandië. Quinten Hermans (2e in Luik-Bastenaken-Luik) en Dylan Teuns (winnaar Waalse Pijl) hadden na het voorjaar nog genoeg in de tank om nog een weekje door te trekken.

    

   Teuns won het onderlinge duel met Hermans, maar het was Laurens De Plus die op de 42e plaats als beste Belg zou eindigen.

    

   Toch viel er voor De Plus ook wat te vieren, want zijn ploegmaat Ethan Hayter dook als eerste onder de 6 minuten, iets wat enkel Rohan Dennis hem zou nadoen.

    

   Voor Hayter is het de 2e zege van het seizoen, na eerder ritwinst in de Coppi e Bartali, en zijn eerste in de WorldTour. Zijn ploegmaat en titelverdediger Geraint Thomas parkeerde zijn Pinarello op de 4e plaats en doet een goeie zaak in het klassement.

    

   Dat kan niet gezegd worden van Sergio Higuita, de winnaar van de Ronde van Catalonië. Hij betaalde met 33 seconden al een forse prijs. We zagen in de proloog doorheen Lausanne ook niet de verrijzenis van Chris Froome. De viervoudige Tourwinnaar finishte 119e op 137 deelnemers.

   Ethan Hayter: "Mooi om zo terug te komen"

   "Dit is echt mooi. Ik kende dit seizoen al een paar ontgoochelingen. Daarom nam ik even een competitiebreak om hard te trainen. Zo terugkomen, is heel leuk", genoot Hayter na zijn proloog. 

    

   "Deze tijdrit lag me zeker. Ik dacht: ik geef alles. We hadden op voorhand ook al de komende dagen besproken, die zouden me ook best goed moeten liggen. We proberen deze week met de ploeg te blijven winnen: etappes en het algemene klassement."

    

   Voor de mogelijke eindzege kijkt Hayter vooral naar zijn ploeg- en landgenoot Geraint Thomas, de uittredende winnaar in Romandië. "'G' reed ook een goede tijdrit. Het ziet er dus goed uit voor dit weekend (waarin de zwaarste bergritten staan geprogrammeerd). We hebben verschillende opties, ik ben benieuwd hoe deze week afloopt."

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

   Fase per fase

   1. 17 uur 32 match afgelopen
   2. 17 uur 30. Bij het tussenpunt is Thomas 6 seconden trager dan Hayter. Goed voor de 3e tussentijd, maar voor de dagzege zal het wellicht niet volstaan. .
   3. 17 uur 29. Met Marc Hirschi en Geraint Thomas zijn de laatste twee rijders van het startpodium vertrokken. Wordt Ethan Hayter nog onttroond? .
   4. 2e tijd voor Dennis. Rohan Dennis is wel de 2e renner die onder de 6 minuten blijft, maar hij is 4 seconden trager dan Ethan Hayter. . 17 uur 12.
   5. 17 uur 03. Rohan Dennis is van start gegaan. Hij won vorig jaar de proloog van Romandië, toen in Oron. Het was - op zijn Australische tijdrittitel na - de voorlopig laatste zege uit zijn carrière. .
   6. Hayter met supertijd. Ethan Hayter maakte nog maar weinig indruk dit voorjaar, maar hier in Romandië lijkt hij weer helemaal de oude. De Brit duikt als eerste onder de 6 minuten. Hij is maar liefst 10 seconden sneller dan Grossschartner: 5'52". . 16 uur 54.
   7. 16 uur 49. Interview met leider Felix Grossschartner na zijn proloog.

    Interview met leider Felix Grossschartner na zijn proloog.

   8. 16 uur 47. Tom Bohli kan zichzelf altijd een beetje overstijgen in de proloog van de Ronde van Romandië, maar deze keer is het blijkbaar niet zijn jaar. Voorlopig heeft hij slechts de 25e tijd, een ontgoocheling voor de Zwitser. .
   9. 16 uur 38. De tijd van Grossschartner staat nu al een tijdje als een huis en bovendien heeft hij een - voor deze afstand - behoorlijk grote voorsprong op de rest van het veld. Krijgen we een Oostenrijkse overwinning in Zwitserland? .
   10. 16 uur 28. Wat komt er nog aan? Met Magnus Sheffield is de piepjonge winnaar van de Brabantse Pijl ook vertrokken. Komen er zo meteen nog aan om in de gaten te houden: Ethan Hayter, Jakob Fuglsang, Harm Vanhoucke, Rohan Dennis, Lucas Plapp, Rigoberto Uran, Aleksandr Vlasov, Ben O'Connor, Rémi Cavagna, Thibaut Pinot, Jon Izagirre, Marc Hirschi en Geraint Thomas. .
   11. Froome blijft anoniem. We moeten weer een heel eind naar beneden scrollen om Chris Froome te vinden in de voorlopige uitslag. Met 6'34" staat hij voorlopig 53e op 65 finishers. Dan toch nog niet 100% dus. . 16 uur 20.
   12. 16 uur 10. Teuns > Hermans. Dylan Teuns wint het prestigeduel met Quinten Hermans. De eerste komt binnen in 6'18", de tweede in 6'21". Daarmee is Teuns niet de beste Belg, want die eer is momenteel weggelegd voor Laurens De Plus (6'15"). .
   13. Nieuwe leider. Het probleem van de 2 winnaars is (voorlopig) van de baan. Felix Grosschartner - ook al Bora-Hansgrohe - is bijna 4 seconden sneller dan Schachmann en Sobrero. 6'02" is de nieuwe toptijd. Duiken we nog onder de 6 minuten? . 16 uur 08.
   14. 16 uur 02. 2 sterke Belgen vlak na elkaar. Geen rust voor Quinten Hermans na zijn 2e plaats in Luik-Bastenaken-Luik en ook het overvolle voorjaar van Dylan Teuns krijgt nog een verlengstuk hier in Romandië. Ze vertrekken allebei vlak na elkaar. Wie pronkt straks met de beste tijd? .
   15. 16 uur . Sergio Higuita is een van de kanshebbers op de eindzege in Romandië, maar in deze korte proloog verliest hij al meteen 19 seconden op zijn ploegmaat Schachmann. .
   Ronde van Romandië
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   individuele tijdritLausanne - Lausanne5,1 kmHayterHayter
   1wegwedstrijdLa Grande Béroche - Romont178 kmTeunsDennis
   2wegwedstrijdEchallens - Echallens168,2 kmHayterDennis
   3wegwedstrijdValbroye - Valbroye165,1 kmBevinDennis
   4wegwedstrijdAigle - Zinal180,1 kmHiguitaDennis
   5individuele tijdritAigle - Villars-sur-Ollon15,8 kmVlasovVlasov