Ga naar de inhoud

Lotte Kopecky daags na haar Ronde-triomf: "Dit was een proces van jaren"

 ma 4 april 2022 18:21
Kopecky poseerde met haar trofee als winnares van de Ronde.

Lotte Kopecky schreef gisteren een stukje Belgische wielergeschiedenis, door als Belgische kampioene te zegevieren in Vlaanderens Mooiste, 12 jaar na Grace Verbeke. Het ongeloof van gisteren had na een nachtje slapen plaatsgemaakt voor trots: "Ik hoor nu bij de beste eendagsrensters ter wereld."

"Dit is uniek en een enorme promotie voor het vrouwenwielrennen in België"

"Het doet vreemd aan, een persconferentie daags na de Ronde. Ik ben dit nog niet gewoon", klonk het nuchter bij Kopecky die in Gent maandag de pers toesprak.


"Toen ik vandaag de kranten zag, stond het vrouwenwielrennen op de eerste pagina. Dat is iets uniek en vooral een enorme promotie voor het Belgische vrouwenwielrennen."


Kopecky klopte al een tijdje op de deur van de wereldtop, maar bevestigde dit jaar met eerst al winst in de Strade Bianche en nu ook de Ronde. "Dat ik de Ronde kon winnen, is een proces van jaren. Ik denk dat ik twee jaar geleden al een enorme stap voorwaarts heb gezet met die ritwinst in de Giro en kort daarop de Belgische titel."

Ik denk dat ik nu een van de vijf beste eendagsrensters ben van het peloton.

Lotte Kopecky

"Of ik nu tot de wereldtop behoor? Het is zo moeilijk om dat van jezelf te zeggen, maar ik denk ook dat ik nu een van de vijf beste eendagsrensters ben van het peloton. Ik heb daar ook hard voor moeten werken."


 "Na het winnen van de Strade Bianche heb ik alleen nog wat meer vleugels gekregen richting de Ronde. Momenteel loopt alles goed en ik hoop dat dit nog een tijdje kan duren. Ik ben niet alleen op fysiek vlak maar ook op mentaal vlak sterker geworden."

Kopecky maakte gisteren haar wielerdroom waar.

Met dank aan SD Worx: "We hadden een plan"

Kopecky blikte ook nog even terug op de wedstrijd van zondag. Ze maakte het zelf machtig af, maar kon onderweg ook rekenen op een ijzersterke SD Worx-ploeg. Ex-winnares Chantal van den Broek-Blaak toonde zich een modelploegmaat en rolde zondag de rode loper uit voor Kopecky.

 

"Ik heb een bijzonder goede band met Chantal. Dat helpt. Gisteren zaten we in een situatie waarin ik de snelste van het groepje was, maar wij hadden voor de koers wel een plan. Chantal viel aan, Van Vleuten volgde en ik moest op dat laatste wiel springen. Twee rensters van dezelfde ploeg voorin, dat was perfect", klonk het.

 

Kopecky tekende afgelopen zomer een driejarig contract bij SD Worx, een schot in de roos zo blijkt nu. "Ik maakte die overstap en had daar toch wel wat vragen bij. Zou men mij accepteren? Paste ik wel in die groep? Maar de eerste kennismaking was meteen hartelijk"

 

"Ik had ook direct een klik met veel rensters. Na mijn winst in de Strade Bianche heb ik het volste vertrouwen gekregen binnen het team en daar heb ik gisteren ook de vruchten van geplukt."   

Na mijn winst in de Strade Bianche heb ik het volste vertrouwen gekregen binnen het team en daar heb ik gisteren ook de vruchten van geplukt.

Lotte Kopecky

"Ik kijk enorm uit naar Parijs-Roubaix"

Op 16 april is er de tweede editie van Parijs-Roubaix voor vrouwen, een volgend doel. "Die koers staat op mijn agenda. Daarna volgt de Nations Cup op de piste. Dan las ik een kleine herstelpauze in om daarna de Giro en de Tour te koppelen. Roubaix is een koers waar ik alvast enorm naar uitkijk."


"Het is wel een wedstrijd waar wat geluk bij komt kijken. Dat heb ik vorig jaar gemerkt. Op weg naar de wielerpiste kan zoveel gebeuren. Het is zeker een koers die me ligt, op kasseien. Maar om nu te zeggen dat Parijs-Roubaix me het beste ligt? Neen, dat niet."  

Kopecky's debuut in Roubaix vorig jaar was nog geen succes.
Lees ook: