Ga naar de inhoud
Kopecky mag juichen in de Ronde.

Lotte Kopecky maakt haar wielerdroom waar: ze wint de Ronde van Vlaanderen in de Belgische driekleur

 zo 3 april 2022 17:48
Ronde van Vlaanderen vrouwen
Wegwedstrijd
159 km
13:25 Oudenaarde - 17:55 Oudenaarde
Lotte Kopecky
einde
 1. 0
 2. 20
 3. 40
 4. 60
 5. 80
 6. 100
 7. 120
 8. 140
 9. 159

  Lotte Kopecky is de tweede Belgische vrouw die de Ronde van Vlaanderen op haar naam weet te schrijven. In een ijzersterke finale reed ze na de Paterberg weg samen met titelverdedigster Annemiek van Vleuten en ploeggenote Chantal van den Broek-Blaak. In de sprint stond er geen maat op Kopecky.

  19e editie Ronde van Vlaanderen voor vrouwen in een notendop:

  • Sleutelmoment: Op de Paterberg rijdt Annemiek van Vleuten het gat dicht met koploopsters Marlen Reusser en Brodie Chapman. Lotte Kopecky zat in het wiel van de Nederlandse. Kopecky en Van Vleuten kwamen samen met Chantal Blaak als eerste boven. Blaak werkte in functie van Kopecky aan kop en rolde de rode loper uit voor onze landgenote.

  • Winnares van de dag: Lotte Kopecky droomde van de Ronde van Vlaanderen en vandaag voegt ze deze race aan haar palmares toe. Onze landgenote kon rekenen op een sterk team. SD Worx loodste haar naar de overwinning. In maart won ze de Strade Bianche en een maand later boekt ze de overwinning van haar dromen.

  • Verliezer van de dag (1): Annemiek van Vleuten reed een straffe race, maar moest in de sprint het hoofd buigen voor Lotte Kopecky.  Ze grijpt naast haar 3e zege in de Ronde. Ze kon alleen recordhoudster worden.

  • Verliezer van de dag (2): Ellen van Dijk en Lucinda Brand (Trek-Segafredo) schudden vaak aan de boom, maar in de finale waren de rensters van Trek-Segafredo nergens te bespeuren. 

  Van Vleuten valt aan, Kopecky volgt

  De Koppenberg maakte in de 19e editie van de Ronde van Vlaanderen zijn
  intrede in het vrouwenpeloton. Na 114 kilometer werd de zwaarste helling van de
  dag aangesneden.

   

  Annemiek van Vleuten liet zich zien en zette de eerste passage ooit over de Koppenberg in de Ronde in de verf. De Nederlandse kreeg Lotte Kopecky mee. 

   

  Na de Koppenberg ontstond een favorietengroep met onder anderen Kopecky, Van Vleuten, Vollering en Bastianelli. 

   

  Op de Taaienberg scheurde het peloton in stukken. 11 rensters lanceerden een offensief. Van Vleuten en Kopecky lieten hen gaan en zouden hun kans later grijpen op de overige taaie hellingen.

   

  Op de Kruisberg/Hotond sprong Van Vleuten met Kopecky weer weg uit het peloton. Kopecky kon voorlopig op beide oren slapen want in de kopgroep zaten ploeggenotes Christine Majerus en Marlen Reusser.

  SD Worx rolt rode loper uit voor Kopecky

  De wedstrijd werd gekleurd door verschillende aanvalspogingen. Reusser (SD Worx) reed een opmerkelijke koers. Op de Oude Kwaremont ging ze er samen vandoor met de Australische Brodie Chapman (FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope)

   

  Op de laatste helling, de Paterberg, trok Van Vleuten voor de zoveelste keer de registers open. Ze knalde het gat dicht met Reusser en Chapman. Weer is het Kopecky die in het wiel van de Nederlandse kon blijven zitten.

   

  Na de Paterberg plaatste Chantal Blaak een aanval. Lotte Kopecky reed het gat met haar ploeggenote niet zelf dicht, maar liet het over aan Van Vleuten.

   

  Blaak, Kopecky en Van Vleuten vormden een kopgroep. Blaak nam de touwtjes in handen voor Kopecky. Onze landgenote kon in het wiel van haar ploeggenote even uitblazen, Van Vleuten wist dat ze het niet cadeau zou krijgen in een sprint met de Belgische kampioene.

   

  Van Vleuten trok zelf de sprint aan, maar Kopecky had duidelijk het beste eindschot na 11 hellingen en 6 kasseistroken. Na de Strade Bianche vloert onze landgenote Van Vleuten weer in de sprint. Chantal Blaak werd knap 3e.

  Annemiek van Vleuten: "Mijn team heeft me verbaasd"

  Annemiek van Vleuten (Movistar) werd na een sterke race 2e. Ze moest het hoofd buigen voor een fenomenale Lotte Kopecky.

   

  "Lotte was heel goed vandaag. Ze hadden het numerieke overwicht. Mijn team heeft me ook verbaasd. Afgelopen jaren zat ik vaak alleen, maar nu kreeg ik steun van Arlenis Sierra en Emma Norsgaard", vertelt Van Vleuten na de wedstrijd.

   

  "Het was een lastige race, Lotte had een geniale dag."

   

  Op de Paterberg plaatste Van Vleuten haar laatste aanval. "De Paterberg was mijn laatste kans. SD Worx speelde het goed, ik zat in de tang na de laatste helling", besluit de Nederlandse.

  Chantal Blaak: "Blij dat ik op het podium sta"

  Een sterk SD Worx loodste Kopecky naar de overwinning. Chantal Blaak (SD Worx) probeerde het na de Paterberg alleen, maar Van Vleuten rekende haar in. Blaak nam nadien de touwtjes in handen in functie van haar sprintster. De Nederlandse werd knap 3e.

   

  "Als ik weg was gebleven, had Lotte dat prima gevonden. Iedereen wil de Ronde winnen en ik kwam in een gunstige situatie terecht. Toen we terug met 3 waren, bleef ik rijden voor Kopecky. Ik had mijn kansen verkeken", aldus Blaak na de wedstrijd.

   

  "We stonden allemaal te juichen voor Kopecky. Iedereen heeft een goeie wedstrijd gereden en ik ben blij dat ik op het podium sta."

  Rituitslag Ronde van Vlaanderen (vrouwen)

  naamresultaatploeg
  1
  Lotte Kopecky
  159 km in 4u11'21"
  2
  Annemiek van Vleuten
  zelfde tijd
  3
  Chantal van den Broek-Blaak
  op 2"
  4
  Arlenis Sierra
  40"
  5
  Marlen Reusser
  z.t.
  6
  Cecilie Uttrup Ludwig
  7
  Grace Brown
  8
  Katarzyna Niewiadoma
  9
  Brodie Chapman
  42"
  10
  Marta Bastianelli
  1'10"

  Fase per fase

  17:51

  Na een straffe zege in de Strade Bianche klopt ze weer Van Vleuten. Hier droomde onze landgenote van en die droom maakt ze nu waar!

  17:50

  Bekijk de finish! Kopecky wint de Ronde van Vlaanderen na sprintje tegen Van Vleuten

  17:48

  Lotte Kopecky schrijft de Ronde van Vlaanderen achter haar naam!

  Lotte Kopecky triomfeert. Ze vloert Annemiek van Vleuten in de sprint. Na Grace Verbeke krijgen we een 2e Belgische winnares op de erelijst van de Ronde van Vlaanderen. Chantal Blaak wordt 3e!

  17:48

  Kopecky gaat over Van Vleuten!

  17:47

  Van Vleuten trekt de sprint in gang.

  17:47

  Kopecky blijft in het wiel zitten van Van Vleuten. Blaak rijdt nog steeds op kop.

  17:46

  Spannende slotkilometer

  Daar is de vod! Krijgen we na 12 jaar weer een Belgische winnares of steekt Annemiek van Vleuten daar nog een stokje voor?

  17:46

  Blaak - Van Vleuten - Kopecky: dat is de volgorde. Blaak blijft werken aan kop. 

  17:43

  Nog 3 kilometer!

  Van Vleuten en Kopecky nemen de koppositie niet over. Chantal Blaak neemt de touwtjes in handen. De spanning stijgt.

  17:41

  25 seconden

  De 3 koploopsters zullen het straks onder elkaar uitvechten. Ze hebben een voorsprong van 25 seconden op Chapman, Niewiadoma en Reusser. 

  17:41

  Van Vleuten en Kopecky kunnen even tot rust komen in het wiel van Chantal Blaak. Wie heeft straks nog het beste eindschot na 11 hellingen en 6 kasseistroken?

  17:40

  De 3 koploopsters!

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  17:38

  Blaak werkt in functie van ploeggenote Kopecky

  SD Worx trekt de kaart van Lotte Kopecky. Chantal Blaak werkt aan kop van het peloton in functie van haar sprintster Kopecky. Maar wat kan Van Vleuten straks nog uit haar benen persen?

  17:38

  Blaak, Van Vleuten en Kopecky rijden voorop: zit hier de winnares?

  17:37

  Lotte Kopecky heeft een grote kans om de mooiste zege uit haar carrière te behalen. Kan ze na de Strade Bianche ook toeslaan in Vlaanderens Mooiste?

  17:36

  In de achtervolgende groep zitten: Marlen Reusser, Brodie Chapman en Katia Niewiadoma.

  17:35

  15 seconden

  Blaak wordt vergezeld van ploeggenote Kopecky en haar landgenote Van Vleuten. De kopgroep van 3 heeft een voorsprong van 15 seconden!

  17:34

  Annemiek van Vleuten koerst de ziel uit haar lijf om het gat met Blaak dicht te rijden. Pakt de Nederlandse straks haar 3e zege? Als dat lukt, wordt ze alleen recordhoudster.

  Ronde van Vlaanderen
  ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
  31/03 Antwerpen - Oudenaarde
  270,8 km
  Mathieu van der Poel
  Mathieu van der Poel