Ga naar de inhoud

Uw gids voor de Ronde van Vlaanderen 2022: parcours, deelnemers en live bij Sporza

 zo 3 april 2022 07:34

De Ronde van Vlaanderen is elk jaar het hoogtepunt van het Vlaamse wielervoorjaar. Met namen als Mathieu van der Poel, Kasper Asgreen en Tadej Pogacar belooft het een spetterende editie te worden, de Belgische favoriet Wout van Aert zegde jammer genoeg ziek af. Hier vind je alles wat je moet weten om de koers het best te kunnen volgen.

Zo was het vorig jaar

De geschiedenis van 2020 herhaalde zich toen 2 renners als eerste de Minderbroedersstraat in Oudenaarde opdraaiden. Wout van Aert was er deze keer niet bij, hij moest passen op de klimmetjes.

 

De rol van Van Aert werd overgenomen door Kasper Asgreen, die een goeie week eerder al de E3 had gewonnen. In de sprint op papier een koud kunstje voor Mathieu van der Poel.

 

Maar waar Van der Poel een jaar eerder Van Aert kon verrassen, kreeg de Nederlandse kampioen deze keer een koekje van eigen deeg geserveerd door de Deense kampioen. 

Ronde van Vlaanderen klassement

naamresultaatploeg
1
Kasper Asgreen
6:02:12
Deceuninck - Quick-StepDQT
2
Mathieu van der Poel
+0
Alpecin - FenixAFC
3
Greg Van Avermaet
+32
AG2R - Citroën TeamACT
4
Jasper Stuyven
+33
Trek - SegafredoTFS
5
Sep Vanmarcke
+47
Israel Start-Up NationISN
6
Wout van Aert
+47
Jumbo - VismaTJV
7
Gianni Vermeersch
+47
Alpecin - FenixAFC
8
Anthony Turgis
+47
Total Direct EnergieTDE
9
Florian Sénéchal
+47
Deceuninck - Quick-StepDQT
10
Dylan van Baarle
+47
INEOS GrenadiersIGD

Het parcours

Het parcours van de Ronde van Vlaanderen is dit jaar bijna 20 kilometer langer dan in 2021, waardoor het met 273 kilometer de langste editie wordt van deze eeuw. Nochtans telt het traject 1 helling minder dan vorig jaar.

 

Het kind van de rekening is de Kattenberg, die normaal gezien de dans van de heuveltjes opent. Nu is dat de Oude Kwaremont, na 136 kilometer koers.

 

De enige andere wijziging is dat tussen de Kortekeer en de Wolvenberg niet langer de Eikenberg maar wel de Achterberg wordt aangedaan.

 

Aan de finale lussen rond Oudenaarde is er dan weer geen spat veranderd. De Oude Kwaremont en de Paterberg worden twee keer beklommen en zijn ook de laatste twee kuitenbijters. Op de top van de Paterberg is het nog 14 kilometer tot de finish.

De deelnemers

Al een heel voorjaar lang worden de deelnemerslijsten geteisterd door afzeggingen vanwege ziekte. De Ronde van Vlaanderen is geen uitzondering, want met Wout van Aert verliest het misschien wel zijn grootste favoriet.

 

De weg lijkt zo vrij te liggen voor de andere "veldrijders" Mathieu van der Poel en Tom Pidcock. Tadej Pogacar zal ongetwijfeld ook met veel sterren gaan lopen. Hij is pas de 2e Tourwinnaar sinds Eddy Merckx (na Lance Armstrong) die aan de start van de Ronde verschijnt.

 

Voor de rest krijgen we de vertrouwde namen: Sanremo-winnaar Matej Mohoric, het duo Stuyven-Pedersen bij Trek, een steeds beter wordende Greg Van Avermaet, de sterke ploegmaats van Van Aert Tiesj Benoot en Christophe Laporte en last but not least titelverdediger Kasper Asgreen, zowat de enige van The Wolfpack die niet onder de verwachtingen presteert.

 

Naast Van Aert is de meest opvallende afwezige wellicht de winnaar van Gent-Wevelgem. Biniam Girmay is terug naar zijn vaderland Eritrea gevlogen om samen bij zijn gezin zijn batterijen op te laden met het oog op de Giro.

teams en deelnemers

Hoe volgen op Sporza?

De Ronde van Vlaanderen is van start tot finish te volgen op alle kanalen van Sporza:

 

  • website/app: vanaf de start om 10.18 uur met tekstupdates en livestream
 
  • radio: een hele dag door flitsen van Christophe Vandegoor op Radio 1
 
  • televisie: vanaf 9.15 uur zit Maarten Vangramberen op Eén klaar om met zijn gasten vooruit te blikken op de koers. Je mist ook niets van het startpodium in Antwerpen. Daarna kan je de koers tot het einde volgen, enkel tijdens het Journaal van 13 uur moet u even overschakelen naar Canvas.

De Ronde van Vlaanderen voor vrouwen

Vorig jaar schreef Annemiek van Vleuten op haar 38e de Ronde van Vlaanderen voor de tweede keer in haar carrière op haar naam.

 

De Europese kampioene lanceerde haar beslissende aanval op de Paterberg en reed solo naar de finish.

 

De kansen van Lotte Kopecky werden genekt door pech, Lisa Brennauer en Grace Bown pakten de podiumplaatsen.

Rituitslag Ronde van Vlaanderen vrouwen

naamresultaatploeg
1
Annemiek van Vleuten
2
Lisa Brennauer
3
Grace Brown
4
Elisa Longo Borghini
5
Demi Vollering
6
Marta Cavalli
7
Cecilie Uttrup Ludwig
8
Anna van der Breggen
9
Marlen Reusser
10
Brodie Chapman

Het parcours

De vrouwen kunnen iets langer uitslapen en vertrekken in tegenstelling tot de mannen niet in Antwerpen.

 

Ze worden om 13.25 uur gelanceerd in Oudenaarde, waar ze tussen 17.32 uur en 17.58 uur zullen finishen.

 

Hun route van 158,6 kilometer bevat 11 hellingen. De laatste 45 kilometer van deze editie zijn een kopie van de mannenkoers.

 

Dat betekent dat de Koppenberg voor het eerst wordt aangesneden.

 

Na die bult volgen nog de Steenbeekdries, de Taaienberg, Kruisberg/Hotond en de Oude Kwaremont en de Paterberg. Dat koppel ligt dus 1 keer op het bord.

De deelnemers

Annemiek van Vleuten kan in haar Movistar-team rekenen op Emma Norsgaard, maar de Nederlandse beschikt niet over een blok zoals Trek-Segafredo en SD Worx.

 

Bij dat eerste team wordt wereldkampioene Elisa Balsamo omringd door onder meer Elisa Longo Borghini en Ellen van Dijk, bij SD Worx hoopt Lotte Kopecky haar Vlaamse missie tot een goed einde te brengen met de steun van Marlen Reusser, Chantal van den Broek-Blaak en Demi Vollering.

 

Marianne Vos is de kopvrouw van Jumbo-Visma, Katarzyna Niewiadoma moet je in elke klassieker in de gaten houden en bij FDJ tellen ze met Grace Brown en Cecilie Uttrup Ludwig wapens die de voorbije jaren op het podium stonden.

 

Het aantrekkelijke deelnemersveld wordt nog aangevuld met onder meer Amanda Spratt, Lorena Wiebes, Liane Lippert, Marta Bastianelli, Lisa Brennauer en Julie De Wilde, woensdag nog 2e in Dwars door Vlaanderen.

Hoe volgen bij Sporza?

We volgen de koers van start tot finish op deze pagina. Om 15 uur gaat de uitzending van start op Canvas en dan wordt ook onze livestream ingeschakeld. Op Radio 1 krijgt u ook een rechtstreeks verslag van de finale.

Lees ook: