Ga naar de inhoud

Onderhandse opslag in tennis is controversieel: geniaal of respectloos? Zizou Bergs: "Ik ben fan"

 za 19 maart 2022 15:00
Gaël Monfils verschalkt Daniil Medvedev met onderhandse opslag op setpunt.
Gaël Monfils verschalkt Daniil Medvedev met onderhandse opslag op setpunt.

Vroeger was het een zeldzaamheid, maar nu pakken steeds meer spelers uit met een onderhandse opslag. Ook deze week in Indian Wells. Is het geniaal of not done? Is het tactisch of respectloos? "Ik ben er fan van", zegt Zizou Bergs.

Het is de meest controversiële slag in tennis. Het meest beroemde moment was de match van de 17-jarige Michael Chang tegen de toenmalige nummer 1 van de wereld, Ivan Lendl, in de achtste finales op Roland Garros in 1989 (zie video hieronder). 

 

Lendl was not amused. Het publiek was eerst verrast, maar kort daarna volgde er een oorverdovend applaus voor de genialiteit van Chang. De flamboyante Nick Kyrgios introduceerde de onderhandse opslag opnieuw in het mannentennis. 

 

In Indian Wells deed de Australiër het opnieuw in zijn match tegen Rafael Nadal, met wisselend succes. Kyrgios was niet aan zijn proefstuk toe. In Indian Wells volgden Gaël Monfils en Aleksandr Boeblik zijn voorbeeld.

 

Monfils verraste zijn tegenstander Daniil Medvedev op setpunt met een schitterende onderhandse opslag. Boeblik zag zijn matige onderhandse opslag in het net stranden. De meningen over de onderhandse opslag zijn verdeeld

Bergs: "Ik werd als 9-jarige geïnspireerd door Mauresmo"

Ook Zizou Bergs liet zich al eens verleiden tot de onderhandse opslag. Het jonge Belgisch tennistalent geeft meer duiding: "Het wordt nu als acceptabel beschouwd. Als je een onderhandse opslag serveert, is de tegenstanders ook een beetje verward. De volgende keer als hij klaar gaat staan, gaat hij twee keer nadenken."

 

"Als 9-jarige jeugdspeler stond ik in de finale op een belangrijk jeugdtoernooi in Sint-Truiden. Op matchpunt heb ik een een onderhandse opslag geslagen."

 

"Ik had het eerder Amélie Mauresmo op Roland Garros voor een eerste keer zien doen en zij werd mijn inspiratiebron. Toen werd de Française wel uitgejouwd, omdat het publiek het als iets onsportiefs aanzag", vertelt de 22-jarige Bergs. "Ik vind ik het zeker niet onsportief. Ik heb het zelf vorig jaar gedaan Kitzbühel."

Tactisch of respectloos? "Ik vind het zeker niet onsportief"

Bergs ziet de onderhandse opslag evolueren naar een tactische ingeving. Tegen spelers die ver achter hun baseline staan zoals bijvoorbeeld Nadal of Medvedev. "Het wordt meer en meer gebruikt als wapen", zegt Bergs.

 

De onderhandse opslag is wel degelijk toegestaan. Als hij heel efficiënt wordt uitgevoerd, is het misschien een fantastisch voordeel. "In het verleden werd hij nog niet gespeeld op belangrijke punten. Monfils deed het nu wel op een setpunt in de match tegen Medvedev. Dat kan spelers aan het nadenken zetten."

Ik ben er wel fan van en het brengt het showgehalte naar boven in de wedstrijd.

Zizou Bergs

Er komen nu ook wat variaties van de onderhandse opslag. Zo zagen we er bij de match tussen Kyrgios tegen Nadal eentje tussen de benen door, die minder goed lukte.

 

"Ik ben er wel fan van. Dat is wel leuk om te zien en brengt het showgehalte naar boven in de wedstrijd. Daarnaast is het wel degelijk tactisch. We zitten nu in die fase dat heel wat spelers het accepteren en op bepaalde momenten het gewoon efficiënt beginnen toe te voegen aan hun spel."

Lees ook: