Het goede voornemen van FC Barcelona voor 2025? De financiële crisis opruimen. Door de terugkeer van de geblesseerde Christensen op de spelerslijst, zijn Dani Olmo en Pau Victor niet langer speelgerechtigd. De Catalanen broeden op een oplossing, maar zal dat volstaan? La Liga-kenner Michael Van Vaerenbergh geeft tekst en uitleg.
Nieuw jaar, maar oude problemen voor Barcelona. Wegens financiële perikelen zijn Dani Olmo en Pau Victor niet langer speelgerechtigd in de tweede seizoenshelft.
La Liga legt elke Spaanse club een loonplafond op, dat afhangt van de omzet en de inkomsten van de club. Bij Barcelona ligt die limiet dit seizoen op 426 miljoen euro. En daar zit het bij het ingaan van 2025 over.
"Deze zomer duurde het al even om Dani Olmo en Pau Victor te registreren", legt Michael Van Vaerenbergh uit. "Na twee speeldagen is het pas gelukt dankzij een achterpoortje."
"Door de langdurige blessure van Andreas Christensen konden ze financiële ademruimte creëren. Dat was evenwel een tijdelijke oplossing tot 31 december en dus zitten ze nu opnieuw met de gebakken peren."
Dani Olmo en Pau Victor mogen voorlopig in geen enkele competitie meer in actie komen, tot Barça met een oplossing komt.
Interesse voor Olmo
En een oplossing is noodzakelijk, want anders dreigt topspeler Dani Olmo zomaar te kunnen vertrekken.
In de Spaanse media wordt al gesproken van interesse van onder meer Manchester City, Arsenal, Bayern en Atletico. Maar voorlopig traint Dani Olmo gewoon nog rustig mee bij Barça.
"Ze gaan ervan uit dat alles in orde komt", zegt Van Vaerenbergh. "Op 4 januari speelt Barça in de Copa del Rey, op 6 januari trekken ze naar Saudi-Arabië voor de Supercopa."
"Ook de makelaar van Dani Olmo zegt dat ze rustig blijven en niet ingaan op eventuele interesse van andere ploegen."
Voorzitter Laporta is ervan overtuigd dat het euvel vandaag nog verholpen zal zijn.
Barcelona probeerde Dani Olmo al twee keer via de rechtbank in te schrijven, maar kreeg beide keren nul op het rekest. Dus schakelt voorzitter Joan Laporta over op plan B.
"De club wil een groot deel van zijn vip-boxen in het vernieuwde Camp Nou verkopen", aldus Van Vaerenbergh. "Dat zou La Liga moeten overtuigen dat er 100 miljoen euro zal binnenkomen, waardoor ze meer inkomsten hebben om de spelers weer in te schrijven."
Een deal met Dubai als oplossing? "Dat is natuurlijk de optimistische kijk op de zaken van een voorzitter die onder druk staat. Laporta is ervan overtuigd dat het euvel vandaag nog verholpen zal zijn."
"Gisteren lekte evenwel het nieuws uit dat je volgens een regel in het Spaanse voetbal geen speler mag inschrijven, uitschrijven en vervolgens weer inschrijven."
"Er zijn alvast een paar clubs die dreigen naar de rechtbank te stappen en het schrappen van de competitie zullen eisen. De ploegen staan op de voet van oorlog met elkaar."
Blijvend gevolg van bloedrode erfenis
De Dani Olmo-soap is het zoveelste hoofdstuk in het boekhoudkundig knutselboek van Barcelona. "Voorzitter Joan Laporta heeft in 2020 een Barcelona in totale financiële crisis geërfd", vertelt Van Vaerenbergh.
Zijn voorganger Josep Bartomeu is de zondebok voor de "exuberante lonen" na de laatste Champions League-triomf in 2015. "70 miljoen euro per jaar voor Lionel Messi kan je nog verantwoorden."
"Maar mindere goden zoals Samuel Umtiti en Coutinho schepten ook meer dan 30 miljoen per jaar. Dat is ondertussen al een beetje naar beneden gebracht door zijn opvolger."
"Nu heb je nog Robert Lewandowski als grootverdiener in Catalonië, maar dat is al 40 miljoen minder dan Messi. Jules Koundé of Raphinha zitten rond de 15 miljoen euro. Ze zijn er dus wel mee bezig om het stelselmatig af te bouwen."
De Barça-supporters zien zelfs al complottheorieën tegen hun club.
Het is niet het enige probleem: door de tijdelijke verhuis naar het Olympisch Stadion voor de verbouwing van Camp Nou zijn ook die inkomsten gekelderd.
"Ze spelen nu al voor het tweede seizoen in een stadion met een capaciteit van 40.000 toeschouwers minder. Terwijl Real Madrid daar veel minder last van heeft gehad."
"Real heeft ook 6 keer de Champions League gewonnen in de laatste 10 jaar, terwijl het bij Barça al 9 jaar geleden is. Dat is niet alleen de sportieve, maar ook de financiële hoofdvogel afschieten."
Ook Real heeft ruim 1 miljard euro schulden, maar het loonplafond ligt wel 330 miljoen euro hoger dan Barcelona. "De Barça-supporters zien zelfs al complottheorieën tegen hun club", besluit Van Vaerenbergh.
Al zal de club zich vooral zorgen maken dat het mogelijk heel wat kwaliteit verliest op het veld.