Slokt gravelbiken binnenkort echt het veldrijden op? "Visibiliteit van veldrijden loopt mijlenver voorop"

 wo 9 oktober 2024 09:48
Philip Roodhooft gelooft in de kracht van veldrijden.

Plots liggen twee wielertakken met elkaar in de weegschaal. In de aanloop naar het WK gravel van afgelopen weekend liet Jan Bakelants optekenen dat het veldrijden "wel eens gemarginaliseerd kon worden" door het opkomende gravelbiken. Die uitspraak lokt veel reactie uit in het wereldje. "Het verbaast me een beetje", deelt ook Philip Roodhooft.

"Mijn inschatting is dat we naar een toekomst zullen gaan waarin veldrijden almaar meer gemarginaliseerd wordt op wereldniveau."

 

Die uitspraak van Jan Bakelants deed vorige week heel wat wenkbrauwen fronsen binnen de veldritwereld. Met het WK gravelen in eigen land kreeg de nieuwe offroad-variant een mooi uithangbord.

 

Maar dat de jonge, opkomende wielertak het veldrijden zou overnemen? Daar zijn de meningen duidelijk over verdeeld. 

 

"Je onderschat daarmee de impact van het veldrijden als sport", liet Sven Nys optekenen. Ook Thomas Van Den Spiegel was duidelijk: "Een (binnenkort olympische) wintersport versus een zomersport. Vreemde analyse."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kracht van zichtbaarheid en sponsors

Philip Roodhooft - al 15 jaar dragende kracht in het veldrijden - pikt nu ook in op de discussie.

 

"Het verbaast me een beetje dat er mensen zijn die denken dat gravel de cross zal vervangen. Ik zie het eerder in de andere richting gaan", opent hij.

 

"Ik denk dat de visibiliteit, ofwel de zichtbaarheid, die gecreëerd wordt met veldrijden mijlenver afstaat van wat gravel ooit zou kunnen bereiken."

 

"Oké, je ziet in het veldrijden dat er ploegen zijn die meerdere sporttakken combineren, maar wij vinden het toch belangrijk dat mensen hun boterham kunnen verdienen aan het veldrijden", gaat Roodhooft voort.

Ik merk dat sponsoren zélf vragende partij zijn om iets te doen in het veldrijden. 

Philip Roodhooft

En die boterham zal wel nog even op de plank blijven liggen, als het van hem afhangt.

 

"Ik merk dat sponsoren zélf vragende partij zijn om iets te doen in het veldrijden. De sport is commercieel gezien erg belangrijk door de tv-aandacht. En het is ook niet iedereen gegeven om grote budgetten vrij te maken om tijdens wegwedstrijden iets te doen."

 

Dus, neen: geen overname, wel complementariteit tussen veldrijden en gravelbiken.

 

"Crossers kunnen wel extra aandacht gaan creëren voor gravelen, als zij zich meer op de sport gaan storten. Zo ontstaat er een community van renners die ook in hun zomer de concurrentiestrijd aangaan."

 

De meningen zijn verdeeld. De tijd zal uitwijzen wie een glazen bol op zak heeft.

Gerelateerd: