Met Lotte Kopecky als voorbeeld: Lorena Wiebes wil zichzelf testen op WK baanwielrennen, met 2028 in achterhoofd

 di 8 oktober 2024 11:47
Lorena Wiebes tijdens de Nederlandse kampioenschappen op de piste in 2022.
Lorena Wiebes tijdens de Nederlandse kampioenschappen op de piste in 2022.

Lotte Kopecky zal volgende week een bekend gezicht van SD Worx tegenkomen op het WK baanwielrennen. Lorena Wiebes zakt immers ook af naar Denemarken, waar ze de piste wil ontdekken om zichzelf te testen op mondiaal niveau. "Het is een grote uitdaging", vertelt Wiebes aan de NOS.

Net als Lotte Kopecky is ook Lorena Wiebes deze week eerst nog actief in Nederland in de Simac Ladies Tour. Daarna trekken beide rensters van SD Worx-Protime naar Denemarken, waar van 16 tot 20 oktober het WK baanwielrennen op het programma staat.

 

Terwijl Kopecky al een doorgewinterde baanwielrenster is, wordt het voor Wiebes allemaal een beetje nieuw. "Ik heb wel wat nationale kampioenschappen op de piste gereden, maar een WK wordt toch nog wat anders", klinkt het bij de NOS.

 

Kopecky zal in Denemarken normaal gezien de puntenkoers en de afvalling rijden, twee disciplines waarin ze haar wereldtitel verdedigt. Wiebes kiest voor de scratch, waarin de eerste na een race van 10 kilometer wint.

Ik had zelf aangegeven dat ik wel eens de scratch zou willen rijden. De bondscoach was blij dat ik de baan op wilde.

Lorena Wiebes

"Sprinten op de piste is wel heel anders dan op de weg, waar je vaak afgezet wordt door je ploeggenoten. En dan is het een kwestie van 5 à 10 seconden te sprinten, uit het zadel. Op de baan heb je bochten en moet je je sprint heel anders indelen", weet Wiebes, die overigens zelf voorstelde om naar het WK te gaan.

 

"Ik had zelf aangegeven dat ik graag wel eens de scratch zou willen rijden. Ik heb contact opgenomen met de bondscoach. Die was blij dat ik de baan op wilde."

 

"Ik wil in Denemarken kijken of ik het leuk vind, om er in de toekomst misschien meer mee te doen."

Als het parcours van de wegrit in LA heel zwaar blijkt te zijn, kan ik misschien voor een medaille gaan in het omnium.

Lorena Wiebes

En wie toekomst op de piste zegt, die komt al snel uit bij de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. De scratch is geen olympische discipline, maar maakt wel deel uit van het omnium.

 

"Als het parcours van de wegrit in LA heel zwaar blijkt te zijn, kan ik misschien meer gaan focussen op het omnium en daar proberen voor een medaille te gaan", zegt Wiebes, die al in haar contractonderhandelingen liet opnemen dat ze piste en weg graag wilde combineren.

 

"Lotte is een goed voorbeeld dat dat goed kan", aldus Wiebes, die afgelopen weekend samen met Kopecky nog op het podium stond van het WK gravel. Allebei van vele markten thuis, zoveel is duidelijk.

Gerelateerd: