Trainer over vorm en tijdrithonger van Remco Evenepoel: "Geen prioriteit meer? Daar heb ik dan toch weinig van gemerkt"

 vr 20 september 2024 10:53
Remco Evenepoel en bondscoach Sven Vanthourenhout gisteren bij het Belgische hotel.

Voert Remco Evenepoel zondag in Zürich een bisnummer op? De wereldkampioen tijdrijden wil zijn titel in Zwitserland verlengen en volgens zijn coach Koen Pelgrim zijn er "positieve tekenen" na een heftige zomer. "We hebben er goeie hoop in", zegt hij aan de vooravond van de WK-week.

Na een monstertraining schreef Remco Evenepoel deze week zelf nog op Strava dat hij "ready" is voor het WK.

 

Hij is dus klaar, Koen Pelgrim? "Ik kan in elk geval zeggen dat het de laatste weken weer de goeie kant is opgegaan", verduidelijkt zijn coach.

 

"We moeten afwachten wat dat in koers geeft, want in de Tour of Britain was er duidelijk nog werk aan de winkel. Daarna is alles vrij goed verlopen en we zien positieve tekenen. We hebben er goeie hoop in."

 

Evenepoel hervatte na zijn tjokvolle zomer begin deze maand in Groot-Brittannië. Het verschil voor en na die zesdaagse rittenkoers was groot, zo geeft Pelgrim aan.

 

"De opstart na de Spelen was een beetje lastig. Remco was ziekjes, het was heet in Spanje en hij voelde zich niet 100 procent door de vermoeidheid en decompressie."

 

"De trainingen liepen niet zoals hij wou en zoals we vooropgesteld hadden, maar na de Tour of Britain ging het snel de goeie richting uit."

 

"Die koers was de juiste prikkel, ook mentaal. Het was een goeie afwisseling om zonder druk weer van het spelletje te genieten."

De trainingen liepen na de Spelen niet zoals Remco wou en zoals we vooropgesteld hadden, maar na de Tour of Britain ging het snel de goeie richting uit.

Koen Pelgrim, coach Remco Evenepoel

Het woord is gevallen: decompressie. Ook bij een veelvraat als Evenepoel was het vat even af. "Niet alleen door de Spelen, ook door de Tour en die hele opbouw."

 

"Je bent dan een hele lange periode gefocust. Je mat je lichaam af en je leeft op het randje. Door je motivatie en je positieve stress voel je de vermoeidheid niet en blijf je gaan."

 

"Maar als die koersen achter de rug zijn, dan voel je die opgestapelde vermoeidheid natuurlijk wel. En dan is het lastig om weer op gang te komen."

 

Moest de coach dan bijsturen? "Toch wel een beetje. Je moet dan beseffen dat je er niet klaar voor bent."

Remco Evenepoel en de bondscoach.

Niet voor een 3e plaats

In het tijdrijden heeft Remco Evenepoel op 24-jarige leeftijd al zowat alles gewonnen wat er te winnen valt. In vorige interviews leek hij aan te geven dat zijn tijdrit minder prioritair zal worden, zeker met het rondewerk in het achterhoofd.

 

Coach Koen Pelgrim: "Het WK tijdrijden blijft sowieso belangrijk. Zo'n trui, daar leeft elke renner voor."

 

"Maar het klopt dat hij op sommige punten meer kan verliezen dan winnen. Daardoor hebben we ook het EK tijdrijden geschrapt. Met zijn status kan hij er niet rijden voor een 3e plaats."

 

Maar het tijdrijden opofferen voor het rondewerk en klimvermogen, dat is dan (nog) niet aan het orde? "Neen, zeker niet in deze periode van het jaar. Het gaat niet ten koste van iets anders."

 

"Deze tijdrit past ook goed in de opbouw naar het WK op de weg van volgende week zondag. Tijdrijden blijft belangrijk, al ligt het er ook aan hoe ze het parcours van de grote rondes opbouwen en hoe lastig de tijdritten dan zijn."

Het WK tijdrijden blijft sowieso belangrijk. Zo'n trui, daar leeft elke renner voor. Maar het klopt dat hij op sommige punten meer kan verliezen dan winnen.

Koen Pelgrim, coach Remco Evenepoel

Zei Evenepoel zelf na de olympische huldiging in Brussel: "Ik heb min of meer een punt gezet achter mijn tijdritpalmares."

 

Koen Pelgrim lacht: "Nou, daar heb ik de afgelopen weken weinig van gemerkt."

 

"Maar nog een keer: voor de grote rondes moet je afwegingen maken. Hoeveel tijd investeer je als je in 30 kilometer misschien maar een halve minuut kunt winnen terwijl er wel 7 bergritten zijn? Maar dat is voer voor later."

programma en wedstrijden WK wielrennen 2024
datum wedstrijd afstand startuur winnaar
22/09 tijdrit elite vrouwen 29,9 km 12.00 uur  
  tijdrit elite mannen 46,1 km 14.45 uur  
23/09 tijdrit junioren mannen 24,9 km 9.15 uur  
  tijdrit beloften mannen 29,9 km 14.45 uur  
24/09 tijdrit junioren vrouwen 18,8 km 8.30 uur  
25/09 mixed relay elite 53,7 km 14.00 uur  
26/09 wegrit junioren vrouwen 73,6 km 10.00 uur  
  wegrit junioren mannen 127,2 km 14.15 uur  
27/09 wegrit beloften mannen 173,6 km 12.45 uur  
28/09 wegrit elite vrouwen 154,1 km 12.45 uur  
29/09 wegrit elite mannen 273,9 km 10.30 uur  
Gerelateerd: