Vincent Kompany over Bayern München: "Probeer afscheid te nemen van gedachte van grootsheid"

 ma 9 september 2024 09:17
Vincent Kompany.

Vincent Kompany (38) is bezig aan zijn wittebroodsweken bij Bayern München. Met 6 op 6 is zijn start in de Bundesliga foutloos, maar bij FC Hollywood wordt alles met een vergrootglas gevolgd. Kompany sprak tijdens een bezoekje aan ons land over zijn nieuwe werkgever. "Ik houd het vrij simpel voor mezelf", legde hij uit.

München is nu de nieuwe thuis van Vincent Kompany. Op de eerste resultaten valt niets aan te merken, maar hoe zijn de eerste maanden bij FC Bayern München verlopen?

 

"Het blijft voetbal, dus ik ben op mijn 6 jaar begonnen en het voelt nog steeds hetzelfde", antwoordde de T1 tijdens een bezoek aan ons land in Bornem.

 

"Het is een vak dat ik ken en een job die ik graag doe. In die mate is het misschien minder complex geweest dan mensen denken. Maar tegelijkertijd is het wel een fantastisch mooie uitdaging."

"Het is een van de top 5-clubs in de wereld", legt Kompany uit. "Dat voel je bij elke verplaatsing. Bij elk moment, want een moment is bijna een verhaal."

 

"Maar nogmaals, mijn prioriteit is om mijn voetbalkennis over te brengen en om met de spelers bezig te zijn en niet met alles errond. Dan is het wel te doen."

 

"Ik hou het vrij simpel voor mezelf. De club is fenomenaal groot, maar de taak is dezelfde."

Ik heb er weinig bij stilgestaan dat ik de eerste Belg ben als coach van zo'n grote club.

Vincent Kompany

Kompany is met zijn overstap naar Bayern een pionier voor de Belgische trainers. "Ik heb er weinig bij stilgestaan dat ik de eerste Belg ben als coach van zo'n grote club. Ik probeer ook een beetje afscheid te nemen van die gedachte van grootsheid."

 

"Het mag ook gewoon simpel blijven, ik zit al 32 jaar in de voetbalwereld. Het is niet zoveel anders dan in andere plaatsen, maar het blijft een unieke uitdaging die ik wil koesteren, maar waar ik ook mijn stempel op wil zetten."

 

"Uiteraard gaat het bij dit soort ploegen om het winnen van prijzen en zelfs dan om meer nog, maar ik probeer het zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Zo ben ik opgegroeid."

 

"Van mijn 6 tot mijn 20 was dat bij Anderlecht al zo, waar elke wedstrijd gewonnen moest worden. Dat verandert niet bij Bayern, daarom is het ook geen onbekende omgeving voor mij."

Spelersgroep overtuigen

Hoe schat Kompany de Duitse titelstrijd in? "We hebben een fenomenale kern. De concurrentie met Leverkusen, Leipzig en Dortmund is sterker dan de afgelopen jaren."

 

"De doelen veranderen dus niet, maar de concurrentie is wel toegenomen en dat is een realiteit die het sportief moeilijker maakt, maar over het algemeen beschikken we wel over een kern om die ambities waar te maken."

 

"Of het gebeurt of niet, het blijft voetbal, maar de kern is in staat om succesvol te zijn - als iedereen fit blijft."

Mijn rol is altijd om uit te zoeken hoe de spelers nog beter kunnen worden. Spelers als Harry Kane willen dat en verwachten dat van zichzelf.

Vincent Kompany
Vincent Kompany met Thomas Müller.

Hoeveel invloed heeft hij kunnen uitoefenen op de transfers? "Het proces van rekruteren is echt zo simpel, het wordt gewoon soms moeilijker gemaakt door de buitenwereld."

 

"Het is veel communicatie en duidelijkheid hebben over de manier van spelen. Als je het spelbeeld duidelijk maakt en de communicatie verloopt vlot, dan kom je vaak tot dezelfde conclusies. Zo moeilijk is het niet, er komen hier wel andere rollen bij waardoor het wat anders is, maar het is heel vergelijkbaar."

 

Hoe is het werken met topspelers die veel over voetbal nadenken? "Je moet elke groep overtuigen."

 

"Elke groep beschikt over een maximale capaciteit en je moet zo vaak mogelijk tegen die grens aankomen waar je echt het beste haalt uit de speler en de ploeg, maar dat verandert niet in functie van het niveau."

 

"Mijn rol is altijd om uit te zoeken hoe de spelers nog beter kunnen worden. Spelers als Harry Kane willen dat en verwachten dat van zichzelf."

Gerelateerd: